01 / 01 / 2025

Trabzon Uzungöl'de halka açık alanların ihale edilmesi protesto edildi!

Trabzon Uzungöl'de halka açık alanların ihale edilmesi protesto edildi!

Uzungöl´de Sivil Toplum Kuruluşlarının bir araya gelerek oluşturdukları “Uzungöl Platformu” tarafından yapılan eylemde, vatandaşların göl kıyısında dinlenebileceği ve gezinti alanlarının ihale yoluyla kiraya verilmesini protosto ettiler.



Uzungöl´de Sivil Toplum Kuruluşlarının bir araya gelerek oluşturdukları “Uzungöl Platformu”  tarafından yapılan basın açıklamasıyla, vatandaşların göl kıyısında dinlenebileceği ve gezinti alanlarının ihale yoluyla kiraya verilmesine tepki göstererek, ‘Uzungöl Sahipsiz değildir ‘ açıklamasında bulundular.


Uzungöl Platformu adı altında bir araya gelen, Uzungöl Turizmini Yaşatma Derneği, Uzungöl Turizmciler Derneği, Uzungöl Birlik A.Ş.  Uzungöl Hediyecilik Eşya Derneği yöneticileri, işletme sahipleri ve vatandaşların bir araya gelerek, göl´ün etrafında vatandaşların dinlenebileceği park alanların bir rant alanı haline gelmesine karşı eylem yaptı.


Basın açıklamasına, Turizmini Yaşatma Derneği Başkanı Mustafa Akyüz, Uzungöl Turizmciler Derneği Başkanı Zeki Soylu, Uzungöl Birlik AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı İdris Akyüz, Başkan Yardımcısı Murat Akyüz, Uzungöl Hediyecilik Eşya Derneği Başkanı Mehmet Öztürk ile Uzungöl Platform üyeleri, Trabzon´dan destek için gelen (TİSAD) Turizm işletmeleri ve seyahat acenteleri birliği basın sözcüsü Ahmet Akyüz, Doğu Karadeniz Turizmciler Derneği Başkan Yardımcısı Berat Nezir ve vatandaşlar katıldı. 


Göl´ün etrafındaki park alanında yürüyüş yapan Platform üyeleri ve vatandaşlar ellerinde ,”Halka açık alanların ihale edilmesini istemiyoruz” şeklinde dövizler açıp göl yanındaki park alanına yürüdüler. Zaman zaman “İhale Boşuna, Yıkacağız Başına” Sloganları atıldı.  Burada Platform adına basın açıklamasında bulunan Uzungöl Turizmiceler Derneği Başkanı Zeki Soylu,Uzungöl doğa harikası özellikleri ile bölgemizin en önemli turizm destinasyonu olduğunu belirterek,” Uzun yıllar özellikle iç turizmde önemli bir hareketin yaşandığı Uzungöl;  son yıllarda çeşitli kurum ve kuruluşlarımızın da tanıtım faaliyetleri ile Ortadoğu pazarında önemli bir çekim merkezi olmuştur. Bir önceki yıl 200 binin üzerinde olan Arap turist sayısı geçen yıl 410 binin üzerine çıktı. Bu yıl 700 binin üzerinde olmasını bekliyoruz. Turizm ekonomisinin bölgemiz ve ülkemiz için oluşturduğu katma değerin farkındayız ve bunun için daha çok çalışmamız gerektiğini de biliyoruz,” dedi. 


EKSİKLERİMİZ VAR BUNLARI ÇÖZMEYE ÇALIŞIYORUZ 


Doğal güzellikleri ve turizm potansiyeli ile sürekli cazibesi artan Uzungöl, kamu yatırımları açısından daha fazla ilgi beklemektedir. Bizler vatandaş, işletmeci ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri olarak üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Eksiklerimiz olabilir ama özellikle yerel işletmeciler olarak her zaman misafirlerimizin memnuniyetini ön planda tuttuk. Kiracı işletmelerden kaynaklandığını düşündüğümüz fiyat eksenli bazı şikâyetlerin olduğunu biliyoruz ama bunları da çözeceğimizi düşünüyoruz. 


UZUNGÖL İÇİN ALINAN KARARLARIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ 


Uzungöl adına beklentilerimizi ve sıkıntılarımızı değişik platformlarda anlattık. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Süleyman Soylu, kendisine ilettiğimiz Uzungöl ve bölge turizmi ile alakalı her konu ile yakından ilgilenmiş, çözüm aramış, Milletvekillerimiz, Valimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız ve çeşitli kurum amirlerimizin katılımı ile Uzungöl´de sorun çözme odaklı bir turizm çalıştayı düzenlenmesini sağlamıştır. Hepsine ayrı ayrı tekrar teşekkür ediyoruz. Bu zirvede alınan kararların yerine getirilmesi noktasında her konunun teker teker takipçileriyiz. Sayın Bakanımız zirvede çözüme dönük alınan kararların uygulamaları ile ilgili olarak Ekim ayında tam gün bir çalıştay daha yapılacağını ifade etmiştir. Tekrar kendilerine Uzungöl halkı adına teşekkür ediyoruz. 


UZUNGÖL YENİ BİR SORUNLA KARŞI KARŞIYA


Diğer sorunlarımızın yanında Uzungöl´de yeni bir sorunla karşı karşıyayız. Daha önce vatandaşın uhdesinde olan gölün doğusundaki bir kısım araziler eski tapu sınırları ve parsel numaraları ile Maliye Hazinesi´nin eline geçmişti. Yakın zamanda yapılan plan çalışmaları ve parselasyon uygulamaları ile plana park alanı olarak işlenen alanlar;  Maliye Hazinesi´ne başka alanlardan yer verilmek sureti ile düzenleme ortaklık payından yani arazi sahiplerinden yapılan kesintilerle oluşturulmuştur. Yine aynı alanda Uzungöl´ün Özel Çevre Koruma Alanı olması hasebiyle Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğü bünyesindeki fonlarından finanse edilmek suretiyle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Çaykara Belediyesi tarafından park düzenlemeleri yapılmıştır. Çaykara Belediyesi, bu alanların tüm tasarrufunu kendinde görerek söz konusu yerleri Uzungöl Doğu Kıyısı Park Alanı 1. Ve 2. Kısım olarak ayrı ayrı bütün park alanı dahil olmak üzere yüksek muhammen bedeller ile ihaleye çıkarmıştır. Büyükşehir Belediyesi ve diğer kurumların bu alanlarda bir tasarrufu yok mudur? Uzungöl halkı ve sivil toplum temsilcileri olarak vatandaşımızın ve misafirlerimizin göl kıyısında dinlenebileceği ve gezinti alanlarının kiraya verilmesine kesinlikle karşıyız. Söz konusu alanlar kıyı kenar çizgisi ile ilişkilerinden dolayı park alanı olarak plana işlendi. Söz konusu alanların kullanımını sınırlayan, yasaklayan bu anlayışı tasvip etmiyoruz. Bu alanlarda sadece bir birim değil tüm alanın kiraya verilmek istendiğini özellikle dikkatlerinize sunarız. Bir an önce bu ihalenin yapılmasından vazgeçilmesini bekliyoruz. Aksi durumda ihalenin iptali için dava açacağız.


Çaykara Gündem Gazetesi


Geri Dön