29 / 04 / 2024

Trabzon'a Türkiye'nin 3'üncü hiperbarik kliniği kuruldu

Trabzon'a Türkiye'nin 3'üncü hiperbarik kliniği kuruldu

Yaklaşık 1 milyon lira maliyetli Türkiye'nin 3'üncü hiperbarik kliniği Trabzon'a kuruldu...



Trabzon'da, Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde vurgun yiyen dalgıçların, karbonmonoksit
zehirlenmelerinin, yanık ve iyileşmeyen şeker hastalığı yaralarının tedavisinin yapılabileceği, yaklaşık 1 milyon lira maliyetli Türkiye'nin 3'üncü hiperbarik kliniği kuruldu.

Hastane Başhekimi Doç. Dr. Ekrem Algün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hiperbariğin, dalgıç hastalığıyla ilgili bir tıp dalı olduğunu belirterek, bunun yanı sıra yaralanmalar ve zehirlenmelerde, organizmanın daha fazla oksijen alması sağlayan bir tedavi yöntemi olduğunu söyledi.

Hiperbarik kliniğinin Türkiye'de yalnızca İstanbul Tıp Fakültesi ve GATA bünyesinde bulunduğunu ifade eden Algün, "Bu ikisinin haricinde bazı illerde ise özel hizmet veren klinikler var. Hastanemizde açılan klinik, Doğu Karadeniz bölgesinde devlete ait ilk hiperbarik kliniğidir. Hiperbarik tedavi yöntemi pek çok hastalığın tedavisinde kullanıldığı için bölgemize geniş bir hasta kitlesi kazandıracaktır" diye konuştu.

Başhekim Algün, kliniğin yaklaşık 1 milyon 100 bin lira harcanarak oluşturulduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Maliyetin büyük bir kısmı Sağlık Bakanlığımızın katkısıyla, bir kısmı da hastanemizin döner sermaye imkanlarıyla karşılandı. Hastaneler bünyesindeki bu tür birimler çok çok önemlidir. Uzun dönemde bu ünitenin hastalarımızın yaşam kalitesini ve süresini artırıcı olarak çok güzel sonuçlar vereceğini ümit ediyoruz. Artık hiperbarik yöntemiyle tedavi edilebilecek vakaları il dışına göndermeyeceğiz, hatta çevre illerden bu tür hastalar bize gelecek. Hiperbarik kliniğinin hizmete girmesi, yara bakımı konusunda Trabzon'da ciddi bir devrim olarak kabul edilebilecek bir olay."

-"20'YE HASTALIĞIN TEDAVİSİNDE KULLANILIYOR"-
Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Kliniği Sorumlusu Uzman Dr. Ayşen Kolat da, 20 hasta kapasiteli klinikte, Sağlık Bakanlığının belirlediği 20'ye yakın endikasyona müdahale edilebileceğini belirterek, hiperbarik tedavisinin uygulandığı rahatsızlıkları, şöyle sıraladı:

"Acil endikasyon olarak en çok karbonmonoksit zehirlenmelerinin tedavisinde uygulanıyor. Bunun yanında, ışın tedavisi alan hastalarda geç dönemlerde ortaya çıkan bağırsak ya da idrar yolları kanamaları, isal ya da sürekli kabızlık şikayetleri, ciltte radyasyonun hasarına bağlı yara oluşumları, ani görme ve işitme kayıpları, beyin ödemi oluşumları, oksijensizlik sonucu beyinde hasar meydana gelmesinin önüne geçilebiliyor. Deprem sonrasında çok
sayıda hasta hiperbarik yöntemiyle tedavi gördü. Ezilme yaralanmalarında hem dokuların şişlik nedeniyle dolaşımı bozuluyor hem de ezilmeye bağlı başka şeyler de olabiliyor. Onların iyileşmesinde bu yöntem çok kullanıldı. Aynı zamanda dalış hastalıklarında, damar içine hava kaçtığı durumların tedavisinde kullanılabiliyor."

Kolat ayrıca, profesyonel ve amatörlere, denizde dalış yapıp yapamayacakları yönünde rapor verdiklerini sözlerine ekledi.
AA


Geri Dön