23 / 12 / 2024

Trabzon’da yabancıya konut satışında rekor!

Trabzon’da yabancıya konut satışında rekor!

Turizm değerini her geçen sene yükselten Trabzon’da yabancılara yapılan konut satışları 2018'de rekor seviyeye ulaştı. 



Turizm değerini her geçen yıl artıran Trabzon’da yabancılara yapılan konut satışları 2018 yılında en yüksek rakamına ulaşmıştı. 

Güne Bakış Gazetesi'nde yer alan habere göre; 2019 yılının ilk 3 ayında önceki yıla oranla düşüş yaşayan kent hakkında değerlendirme yapan Trabzon İnşaatçılar ve Emlakçılar Esnaf Odası Başkanı Ayhan Taflan, Türkiye genelinde 2014 yılından itibaren yabancı konut satışlarında pasta payını artırıp ilk 10’a giren Trabzon, 2019 yılında düşüş yaşayacağını ifade etti.

Türkiye genelinde yabancılara yapılan konut satışında 2014 yılından itibaren ilk 10’a giren Trabzon, 2018 yılında en yüksek satış oranını yakaladı. Yurtdışından gelen alıcıların ise en fazla bahar ve yaz aylarında daire satın aldıkları belirlendi. Yıllara göre artış gösteren satış rakamları, yılın özellikle ağustos ve eylül aylarında yoğunlaştı. 2018'e göre 2019 yılının ilk 3 ayı Ocak, Şubat ve Mart’ta düştüğü tespit edildi. Yurt içi ve yurt dışı konut satışlarında genel bir durgunluk yaşandığını söyleyen Trabzon İnşaatçılar ve Emlakçılar Esnaf Odası Başkanı Ayhan Taflan, “Konutlarda değişken fiyatlardan daireler satın alındı. Ancak şimdiki süreçte bu fiyatlar piyasada yok. Şuan ki yaşanan süreçte kredi faiz oranları olsun mevduat faiz oranlarının yüksek olması piyasayı olumsuz şekilde etkiledi. Ramazan ayında olmamız da piyasalarda durgunluk oluşturdu. İnşaat maliyetleri yaklaşık yüzde 50’nin üzerinde artış gösterdi. Artış olmasına rağmen yapıcı firmalar fiyatları yansıtmıyorlar. Zaten bu şartlardan dolayı zor satılıyor. Döviz de yavaş yavaş tırmanışa geçti.” diye konuştu.

TURİZM ALTYAPI EKSİKLİĞİ GİDERİLSİN

Gezmeye gelen turistlerin ilgisini çekip Trabzon’dan konut aldıklarını söyleyen Taflan, Trabzon’da turizmin alt yapı eksikliğinden dolayı bölgeye turist çekilemediğine tepki gösterdi. Taflan, “Yabancı yatırımcılar ülkemizin genelinde bekleniyor. 2 aylık kısır döngüye kimse odaklamamalı kendini. Peki, geri kalan 10 ayımız ne olacak? İlgililer bunların hesaplamasını yapması lazım. Trabzon’un geneline baktığımızda Uzungöl’de süren yol çalışmaları, Seragölü’nde suyun çekilip göl kıyılarının çöp olması, Sümela Manastırı’nın kapalı olması, Ayasofya’da devam eden tadilat süreci olumsuz etkiledi. Bu insanlar nereye gidecek. Sezon başlayacak turizmin alt yapısı hazır değil. Turizm demek yaylaya götürüp kuymak yedirmek değildir. İlgili olan kişiler kimse bu alt yapı eksikliğini görmeleri zaman.” açıklamasında bulundu. 


Geri Dön