28 / 04 / 2024

Trabzonlu vatandaşlara ruhsatsız ve iskansız konut uyarısı!

Trabzonlu vatandaşlara ruhsatsız ve iskansız konut uyarısı!

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Trabzon İçmesuyu ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (TİSKİ), vatandaşları iskansız ve ruhsatsız konutlara karşı uyardı...



Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Trabzon Büyükşehir Belediyesi Trabzon İçmesuyu ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (TİSKİ), vatandaşları iskansız ve ruhsatsız konutlara karşı uyardı.

Anadolu Ajansı'ndan Duygu Avunduk'un haberine göre, TİSKİ tarafından yapılan yazılı açıklamada, ruhsatsız ve iskansız konutlara su idarelerinin hizmet vermesinin yasal olmadığı belirtildi.

Trabzonlu vatandaşlara ruhsatsız ve iskansız konut uyarısı!

Yapı kullanma izni verilmeyen konutlara içme suyu ve altyapı hizmetlerinin sağlanmasında yasal engeller olduğu bildirilen  açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"Trabzon'da şu ana kadar yaklaşık 12 bin geçici aboneliğin (yapı kullanma kayıt belgesiz) olduğu belirlenmiştir. Dolayısıyla yapı kullanma izni olmayan tüm konutlarda su, şebeke tarifesinden değil, normal tarifenin yaklaşık 4 katı kadar pahalı seviye olan şantiye tarifesinden ücretlendirilmektedir. Altyapı hizmetlerinin sağlanmasında ise yapı kullanma belgesi zorunluluğu bulunduğundan iskansız yapılarda değil TİSKİ, hiçbir su idaresinin herhangi bir altyapı çalışması yapması yasal olarak mümkün değildir. 3194 Sayılı İmar Kanunu'nun 31. maddesinde, 'Kullanma izni verilmeyen ve alınmayan yapılarda izin alınıncaya kadar elektrik, su ve kanalizasyon hizmetlerinden ve tesislerinden faydalandırılamazlar.' hükmü yer almaktadır."

Yapılan açıklamada, bir binanın iskanının alınmasının bina ruhsat sahibinin sorumluluğunda olduğu belirtilerek şunlar kaydedildi:

"Bazen iskanı olmayan dairelerde yaşam başladıktan sonra iskan başvurusunda bulunulmaktadır. Daha sonra ortaya çıkan bedelin ev sahiplerinden talep edildiği yönünde de çeşitli ihbarlar tarafımıza iletilmektedir. Vatandaşlarımız, oturdukları evin yasal hale gelmesi ve her türlü altyapı hizmetini alabilmeleri adına ev masraflarının yanında bir de iskan masrafıyla karşı karşıya kalabilmektedir."

Trabzonlu vatandaşlara ruhsatsız ve iskansız konut uyarısı!

Yapı kullanma izni olmayan binalara herhangi bir altyapı hizmeti verilemeyişinin dışında bu binaların vatandaşların can ve mal güvenliği açısından da büyük tehlikeleri bulunduğu bildirilen açıklamada, "Yapı kullanma belgesi bulunmayan konutlara sağlanamayan ve sağlanamayacak hizmetlerin sorumluluğunun idaremize ait olmadığını ayrıca belirtirken halkımızdan hizmet noktasında mağduriyet yaşamamaları adına konut alırken bu hususa dikkat etmelerini öneriyoruz." ifadeleri yer aldı.


Geri Dön