Ekonomi

Trafikte çok sık kaza yapan kötü sürücüler yandı? Trafik sigorta primleri yüzde 200 zamlanacak!

Trafikte araç kullanırken kurallara uymayan veya çok sık kaza yapan sürücüler bundan sonra yandı. Zorunlu Trafik Sigortası yönetmeliğinde yapılan değişikliğe göre kaza sayısı fazla olan sürücüler yüzde 200’e varan oranla sigorta primlerini zamlı ödeyecek.15 Nisan 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek değişikliklere göre, ödenecek prim tutarları hasar durumuna göre farklılık gösterecek

Zorunlu Trafik Sigortası’na ilişkin yönetmelikte değişiklik yapıldı. 15 Nisan 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek değişikliklere göre, ödenecek prim tutarları hasar durumuna göre farklılık gösterecek.

Sözkonusu yönetmelikte yapılan yeni düzenlemelere göre, hasar durumunda prim oranları yükseltilirken, hasarsızlık prim oranlarında ise indirime gidildi. Buna göre, çok kaza yapan sürücüler başka bir ifade ile sigorta sektöründe ‘kötü sürücü’ olarak kabul edilen sigortalıların ödeyeceği trafik sigortası prim tutarı yüzde 200’e varan oranlarda artırılabilecek. Ayrıca elektrikli araç kullananlara ise Zorunlu Trafik Sigortası’nda yüzde 10 indirim uygulanacak.

Ekonomi Gazetesi’nden Hüseyin Gökçe’nin haberine göre, Zorunlu Trafik Sigortası’nda yapılan yeni değişiklikler 15 Nisan 2023’ten itibaren geçerli olacak. Yeni düzenlemeler sonucu zorunlu trafik sigortasında daha önce hasar ve hasarsızlık durumuna göre 7 olan basamak sayısı 9’a çıkarıldı.  

ÇOK KAZA YAPAN FAZLA PRİM ÖDEYECEK

Sürücülerin ödeyeceği Zorunlu Trafik Sigortası primi hasar sayısına bağlı olarak değişecek. Kaza sayısı 1 olan sürücülerin ödeyeceği sigorta primi yüzde 10 artırılırken, kaza sayısı iki olanlar yüzde 45 zamlı prim ödeyecek.

Üç kazası olanların ödeyeceği sigorta primi yüzde 90 zamlanırken, 4 kazası olanların primi ise yüzde 135 artarak devam edecek. 4’ten fazla kaza yapan sürücülerin ise Zorunlu Sigortası Yönetmeliğinde yapılan yeni düzenlemeler ile birlikte prim tutarının yüzde 200 oranında artırılması hükme bağlandı. Gökçe’nin haberine göre, Türkiye’de bu kapsamda 6 bin ile 7 bin sürücü bulunuyor.

İYİ SÜRÜCÜLERE İNDİRİM

Yönetmelikte yapılan son düzenlemeler çerçevesinde hasarsız indirim oranlarının da iki puan azaltıldığı belirtildi. Buna göre, ilk yıl için yüzde 10 olarak belirlenen hasarsızlık indirim oranı yüzde 5’e düşürüldü. İkinci yıl yüzde 22 olan hasarsızlık indirimi yüzde 20’ye indirilirken, üçüncü yıl yüzde 42 olan indirim oranı ise yüzde 40’a düşürüldü.

Yeni düzenlemeler çerçevesinde 5 yıl boyunca herhangi bir tazminat ödemesi almayan sürücülere ise yüzde 50’ye kadar ulaşan oranda indirim hakkı getirildi.

Gökçe’nin haberinde sigorta poliçelerinin azami prim tutarlarının da aylık artış oranlarının mayıs ayından itibaren yüzde 2 oranında artırılmasının karara bağlandığı belirtildi.