19 / 11 / 2024

Trakya'da tarlaların fiyatı 2 katına çıktı!

Trakya'da tarlaların fiyatı 2 katına çıktı!

Hükümetin etteki spekülasyonu bitirmek için başlattığı teşvik sistemi meyvelerini verdi. Sanayiciler ve yabancı yatırımcılar özellikle Trakya"ya hayvancılık yatırımına koşunca tarlaların fiyatı 2 katına çıktı




Tarım Bakanı Mehdi Eker"in ˜hayvancılık üssü" yapacağım dediği Trakya, yatırımcıların yeni gözdesi oldu. Hayvancılık sektörüne yeni adım atan İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Damat Giyim"in patronu Süleyman Orakçıoğlu gibi isimlerin yanında birçok büyük şirketin de Trakya"da hayvancılık yatırımına yönelmesiyle bölgede tarla fiyatları tırmanışa geçti. Hükümetin ette yaşanan spekülasyonu önlemek için canlı hayvan ithalatını serbest bırakması ve kırmızı et üretimi desteklemesi amacına ulaştı.

ÜRDÜNLÜ şžİRKETTEN YATIRIM

Teşviklerden yararlanmak isteyen ve sektöre yatırım yapmak isteyenlerin en fazla rağbet ettiği yer ise çorlu oldu. çorlu Ziraat Odası Başkanı Saffet Albaş œTrakya bölgesi şap hastalığından temizlendikten sonra ve bankaların uygun koşullarda hayvancılık kredisi vermesinin ardından, bölge büyük bir yatırım patlaması yaşıyor. Yerli ve yabancı şirketlerin ilgisi çoğaldı. Toprak sahipleri bu durumu fark ederek fiyatları 2 katına çıkardı. Toprak fiyatları bin metrekaresi bin 500 liradan 3 bin liraya çıktı. Sanayi bölgesindeki arsa fiyatlarının bin metrekaresi 20 bin lirayken şimdi 40 bin lira oldu. Yakın zamanda Ürdünlü bir şirket bu bölgede 860 dönüm alanda tesis kurarak 74 bin hayvan getirdiler. Bunun yanında birçok yabancı şirket bölgede yatırıma talip dedi. Tekirdağ İl Tarım Müdürü Erdem Karadağ ise œAvrupa"da tanınmış büyük bir hayvancılık firması yatırım olanaklarını değerlendirmek için Müdürlüğümüz ile temasa geçerek bölge ile ilgili bilgiler aldı dedi. Fizibilite raporu hazırladığını aktaran Karadağ œHer gün en az 3-4 yerli ve yabancı firma benimle bağlantıya geçerek yardım istiyor diye konuştu. Emlak komisyoncusu Mehmet Dede ise bölgede bin metrekarelik arazi fiyatınının bin 500 liraya kadar çıktığını söyledi. Dede œBir sene öncesine kadar fiyatlar yarı yarıda ucuzdu. Yerli ve yabancı şirketlerden her gün telefon alıyorum. Bu bölgede yatırım yapmak isteyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Trakya"da daha öncesinde sanayi ve konut arazileri ilgi görürdü şimdi ise hayvancılık ve tarım alanları ilgi     görmeye başladı dedi.

ZİRAAT   5 AYDA 3 MİLYAR KREDİ VERDİ

Tarım Bakanlığı"ndan alınan bilgiye göre Ziraat Bankası 2010 yılında (1 Ağustos-23 Aralık arası) hayvancılık üretimi için 40 bin 964 çiftçiye 2 milyar 945 milyon lira kredi kullandırdı. Bakanlık 2010 yılında hayvancılığa 1 milyar 182 milyon lira destek vererek, 50 baş ve üzeri işletme sayısını 20 bin adede ulaştırdı.

ESKİDEN SANAYİ KONUT ARAZİLERİ İLGİ GÖRÜRÜDÜ şžİMDİ TARIM REVAçTA

Bölgedeki emlakçılar fiyatların sanayi bölgesi ve verimli topraklara göre değişiklik gösterdiğini belirterek en çok Tekirdağçorlu bölgesine yatırım taleplerinin geldiğini vurguladılar. Emlakçılar ve tarımsal yatırım uzmanları, bir dönem sanayi yatırımları nedeniyle bölgenin tarımsal verimliliğini kaybettiğini ve çevre kirlenmesinin önemli boyutlara ulaştığını söylediler. Uzmanlar œHükümetin aldığı karar hem tarımı hem de toprakları kurtardı. Aynı zamanda et spekülatörlerine büyük darbe vurdu. Önümüzdeki günlerde Körfez ülkelerinden yatırımcıların gelmesini bekliyoruz diye konuştu.

Star


Geri Dön