Yeni Şirketler

Trakya'daki arazi mülkiyet tartışması başlattı!

Batı Trakya'da Gümülcine'ye bağlı Yanıkköy Camii Vakfına ait araziye kaçak olarak inşa edilmeye başlanan kilise, vakıf yönetimi ile Doğu Makedonya ve Trakya Bölge Genel Sekreterliği arasında mülkiyet tartışması başlattı

Türk köylüler, Gümülcine Müftülüğü aracılığıyla ilgili makamlara yaptıkları itirazlarında, kilisenin inşa edildiği arazinin vakfa ait olduğunu belirtirken, Bölge Genel Sekreterliğinden Müftülüğe gönderilen belgede arazinin "kamu malı olduğu" iddia edildi.

Yanıkköy Camii Vakfı Başkanı Sabri Molla Hüseyin "kilise inşa edilen 10 dönümlük arazinin 1879 tarihli Osmanlı tapuları bulunduğunu ve bu arazinin daha sonra mal sahipleri tarafından cami vakfına bırakıldığına dair belgenin de mevcut olduğunu" söyledi.

Molla Hüseyin, "Bu arazinin Türk malı olduğu ve cami vakfına bırakıldığı belgelerle açık bir şekilde kanıtlanmaktadır. Kilise inşaatının durdurulması ve mülkiyet hakkının tanınması için ilgili resmi makamlara yasal yollardan başvuruda bulunduk. Bu konuda itirazlar sürerse adalete başvurmakta kararlıyız" dedi.

Bölge Genel Sekreterliğinden, Genel Sekreter Dimitrios Stamatis'in imzasıyla Gümülcine Müftülüğüne gönderilen belgede ise "Yerinde yapılan inceleme sonucunda, kilisenin inşa edildiği arazinin Yunan devletine ait olduğunun belirlendiği ve bununla ilgili yasal işlemlerin Ormanların Mülkiyeti Komisyonu tarafından yapılacağı" bildirildi.

Rodop ilindeki en eski Türk köylerinden biri olan ancak göç nedeniyle boşalma noktasına gelen Yanıkköy'de, aralarında kilisenin inşa edildiği arazinin de bulunduğu köy camisine ait yaklaşık 35 dönümlük alana daha önce de Orman Müdürlüğü tarafından bazı dinlenme tesisleri yapılmıştı.
AA