Genel

Trampa işlemi için Tapu Sicil Müdürlüğünce istenecek belgeler!

Trampa, bir malın başka bir malla değiştirilmesidir.Trampada, değiştirilecek malların değerlerinin, birbirine eşit olması şart değildir. Değerler arasında eşitlik olmadığı takdirde, aradaki fark bir miktar para ödenerek denklik sağlanabilir...




Trampa, bir malın başka bir malla değiştirilmesidir (TBK Md. 282). Değiştirilecek mallar taşınır veya taşınmaz mal olabilir. 


Trampada, değiştirilecek malların değerlerinin, birbirine eşit olması şart değildir. Değerler arasında eşitlik olmadığı takdirde, aradaki fark bir miktar para ödenerek denklik sağlanabilir. Tapu Sicil Müdürlüğü'nün, trampada değerleri eşitlemek konusunda bir müdahale yetkisi yoktur. 


Değerlerin eşit olmadığından bahisle, akdi yapmaktan kaçınması da mümkün değildir. Değer eşitliği için ödenecek bir bedel işlem sırasında peşin ödenmeyecekse, ileride ödenecekse, bunun için kanuni ipotek tesis edilebilir. Farklı il ve ilçelerde bulunan taşınmaz malların trampa yapılması mümkündür. Bu halde trampa istemi, taşınmazların bulunduğu il veya ilçelerden herhangi birinde yapılabilir. 


İstemin yapıldığı Tapu Sicil Müdürlüğünce, diğer ilçe Tapu Sicil Müdürlüğümden kayıt örneği ve yetki istenerek işlem sonuçlandırılır ve kendisinden yetki istenen müdürlüğe işlemin hukuki dayanağını teşkil eden belgelerin ve resmi senedin tasdikli birer örneği bir yazı ekinde gönderilir. Bu yazıyı alan müdürlük tarafından, yazı yevmiyeye alınarak gerekli tescil işlemi yapılır (TST Md. 36). Taşınmaz mallarla, araba, silah, at gibi taşınır malların da trampası mümkündür. Trampanın kamulaştırma suretiyle yapılması da mümkündür. 


Trampa işlemi için Tapu Sicil Müdürlüğünce aşağıdaki belgeler istenir. 

1- Trampası yapılacak taşınmaz mallara ait varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya maliklerin sözlü beyanı, 2- T rampa yapacak maliklerin veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları, pasaportları veya avukat kimliği ile gerçek kişiler için T.C. Kimlik Numarası, tüzel kişiler için Vergi Numaraları, 3- Trampa yapanların son altı ay içinde çekilmiş 6x4 cm. büyüklüğünde ikişer adet vesikalık fotoğrafları, 4-Akitte taraflardan biri veya ikisi kanuni temsilci (vekil, vasi, kayyım) ile temsil edilecek ise ayrıca temsile ilişkin belge, 5- Söz konusu taşınmaz mala (mallara) ait, ilgili belediyeden emlak beyan değerini gösteren belge. 


İŞLEMİN MALİ BOYUTU 


492 sayılı Harçlar Kanunu'na ekli (4) sayılı Tarife'nin (20-a) pozisyonu gereğince; 1-Taşınmaz malların, trampa yolu ile devir ve iktisabında, taşınmaz malların beyan edilen devir bedelinden az olmamak üzere emlak vergisi değeri üzerinden, her iki taraftan ayrı ayrı, binde 20 oranında, tapu harcı tahsil edilir. 

2- Ayrıca taşınmaz malın varsa veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestirilir. 

3- Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir. 


Şükrü KIZILOT / Hürses Gazetesi