Emlak Terimleri

Trampa işlemleri tapuda nasıl yapılır?

İki malın takas işlemi olan trampa, tapu müdürlüklerinde tescil edilmesi gerekiyor. Peki, trampa işlemleri tapuda nasıl yapılır? 2015 trampa harcı ne kadar?

Trampa işlemleri tapuda nasıl yapılır?

İki malın takas işlemi olan trampa, tapu müdürlüklerinde tescil edilmesi gerekiyor. Diyelim ki siz bir eve sahipsiniz fakat takas ederek başka bir eve geçmek istiyorsunuz. Evin sahibi ile anlaşarak tapuya müracaat etmeniz gerekiyor. 


Çünkü bu iki taşınmazın resmiyette trampa edilebilmesi için tapu müdürlüklerinde tescil edilmesi şartı bulunuyor. Eğer tapu müdürlüğü tescil belgesi oluşturmaz ise trampa tamamlanmamış oluyor. Yani herkes aynı mallara sahip olarak devam ediyor. 


Tapu müdürlüklerine müracaat için de bir takım belgeler gerekiyor. Öncelikle trampa yapılacak malların tapu veya ruhsatları gerekiyor. Daha sonra ise fotoğraflı kimlikler isteniyor. Kimlik yerine pasaportta geçerli olabiliyor.


Diğer istenen belgeler ise trampa edilecek malların sahiplerinin son 6 ay içerisinde çekilmiş vesikalık fotoğrafları, eğer temsilci trampaya katılacak ise temsilci olduğuna dair belge ve vergi kimlik numarasının yazılı olduğu vergi dairesinden verilmiş bir belgedir.


Bu belgelerden sonra tapu müdürlüğünde trampa işlemi gerçekleştiriliyor. Tapu müdürlüğü malların değerleri arasındaki farka karışmıyor. Değer farkı bulunuyorsa taraflar bunu kendi aralarında çözmeli veya trampa sözleşmesine bir başka malı da ekleyerek değer eşitlenmesi yapabiliyor. 


Trampa harcı..

1. Taşınmaz malların ilgili belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak üzere, her iki taraftan ayrı ayrı binde 20 oranında tapu harcı, tahsil edilir.

2. Ayrıca taşınmaz malların varsa veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestirilir.

3. Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret alınır.



Takas sözleşmesi örneği 2015!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com