Genel

Trampa mal değişim sözleşmesi!

Trampada malın karşılığı para değil, başka bir maldır. Başka bir anlatımla trampa, malın malla değiştirilmesidir. Bu husus, trampa ile satım sözleşmesi arasındaki farkı ortaya çıkarmaktadır...



(1), taraflardan birinin diğer tarafa bir veya birden çok şeyin zilyetlik ve mülkiyetini, diğer tarafın da karşı edim olarak başka bir veya birden çok şeyin zilyetlik ve mülkiyetini devretmeyi üstlendiği sözleşmedir (TBK Md. 282). 

UNSURLARI Trampada malın karşılığı para değil, başka bir maldır. Başka bir anlatımla trampa, malın malla değiştirilmesidir. Bu husus, trampa ile satım sözleşmesi arasındaki farkı ortaya çıkarmaktadır. Yani satım sözleşmesinde para vardır, trampada ise para yoktur. 

Temlike konu olan her hak ve mal, trampanın da konusu olmaktadır. Trampada önemli olan husus, değerler arasındaki denkliktir. 

Trampadaki değerler arasındaki eşitsizlik, çoğu kere ödenen bir miktar parayla giderilmekte ve bu ilişki, taraflar arasında kaldığı için akdin niteliği ve netice itibariyle hukuki geçerliliği açısından dış bir etken olmamaktadır (2). 

Trampanın konusu gayrimenkul ise bunlar arasındaki değer eşitliğini sağlamak, trampa konusu malların maliklerine aittir. Bu konuya Tapu Sicil Müdürü'nün müdahalesi söz konusu değildir. 

TBK'nın 283. maddesinin, trampanın satım hükümlerine tabi olacağı belirtilmiştir. Bu doğrultuda, satım akdine ilişkin hükümler, trampada da uygulanabilecektir. Örneğin; satım akdi resmi şekilde yapılıyorsa, trampa da resmi şekilde yapılacaktır. 

HUKUKİ NİTELİĞİ Trampa, niteliği itibariyle, mülkiyeti geçirme borcu yükleyen akit türlerinden olmakla birlikte, bu yönüyle satım akdine de benzerlik göstermektedir (3). Çünkü trampa, akdin her iki tarafına da borç yüklemektedir. Tarafların yüklendiği borç, değiştirilen eşya menkul ise zilyedliğin teslimi, gayrimenkul ise tapu siciline tescil suretiyle mülkiyetinin devrini sağlamaktır. 


Şükrü Kızılot/Hürses Gazetesi