23 / 11 / 2024
fuzul

TÜBİTAK'a sunulan deprem raporunda korkutan sonuç: Binalarda etriye demirleri eksik..

TÜBİTAK'a sunulan deprem raporunda korkutan sonuç: Binalarda etriye demirleri eksik..

6 Şubat depremlerinden sonra 6 inşaat mühendisi akademisyen Hatay'a giderek yıkılan ve hasar alan yaklaşık 200 binayı inceledi. İnceleme sonuçlarını TÜBİTAK'a gönderen mühendislerin açıklamaları ihmalsizliği bir kez daha gözler önüne serdi.




6 Şubat depremlerinden sonra 6 inşaat mühendisi akademisyen Hatay'a giderek yıkılan ve hasar alan yaklaşık 200 binayı inceledi. Ekip, binalarda etriye demirinin eksik olduğunun tespitine vardı.

ETRİYE DEMİRLERİ YETERSİZ!

2007 ve 2018 yılındaki deprem yönetmeliğine göre yapılan binaları denetleyen ekip, ağır hasar alan ve yıkılan binalarda etriye demirinin yetersiz oluşuyla kolon çeliklerinin burkulduğunu gözlemledi.

200 BİNA DENETLENDİ!

Yaklaşık 2 aylık çalışmaların ardından hazırladıkları 111 sayfalık raporu TÜBİTAK'a sundu. Yaklaşık 200 binada çalışma yaptıklarını belirten İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Ertan Sülev, "Hatay'da sadece şehir merkezini değil, Reyhanlı hariç tüm ilçelerini gezdik.

Boyuna donatıların burkulmaması gerekirken alttan gelen kolonla üstten gelen kolon arasındaki birleşim noktasındaki etriyenin, demir işini yapan ustalar tarafından konmaması, sonuç olarak karşımıza koca bir binanın ağır hasar alması ve karşılığında da o binanın yıkılması sonucuna gitmiş olduğunu çok net tespit ettik" dedi. 

TÜBİTAK a sunulan deprem raporunda korkutan sonuç: Binalarda etriye demirleri eksik..

Sülev: '' İvme ölçerlerden aldığımız büyük ivmelere karşı binalarımızın, 'DD-2 Deprem Seviyesi' dediğimiz 475 yılda bir olacak deprem ve 2475 yılda bir karşılaşacağımız DD-1 düzeyindeki depremlerde binalarımızda oluşacak hasar seviyelerinin aslında bizim tasarladığımız seviyelerden çok daha fazla seviyelere ulaştığını gözlemledik. Ağır hasarlı binaları tespit etmek için, içlerine girmek zorunda kaldık" diye konuştu.

Bazı binalarda üst kolondan gelen donatıların, bodrum seviyesindeki alt kolonların donatılarıyla birleşme noktasında, 'etriye' dediğimiz çeliklerin alttan gelen kolonla üstten gelen donatının arasında 20-25 santimlik, bazı yerlerde 40 santimlik boşluklar konulduğunu gördük" dedi.

TÜBİTAK a sunulan deprem raporunda korkutan sonuç: Binalarda etriye demirleri eksik..

USTALAR DEMİRİ KOYMAMIŞ

Binanın içinde inceleme yaptığımızda kirişlerinde, kolonlarında ve üst katlarında az hasar seviyesi varken su basman kotuna geldiğinde burada boyuna donatıların burkulması sebebiyle binaların ağır hasarlı duruma geçtiğini tespit ettiklerini belirten Sülev: '' Boyuna donatıların burkulmaması gerekirken alttan gelen kolonla üstten gelen kolon arasındaki birleşim noktasındaki etriyenin, demir işini yapan ustalar tarafından konmaması, sonuç olarak karşımıza koca bir binanın ağır hasar alması ve karşılığında da o binanın yıkılması sonucuna gitmiş olduğunu çok net tespit ettik." dedi. 

İnşaat sektörüne demir fiyatları damga vurdu! 1 ton inşaat demiri 24 bin 800 TL oldu!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan son dakika kentsel dönüşüm açıklaması!

Geri Dön