TÜFE ile kira artışı hesaplaması nasıl yapılır?
Gayrimenkul kira sözleşmelerinde taraflar arasında gerçekleştirilen kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde kira bedelinde zam yapılıyor. Peki, TÜFE ile kira artışı hesaplaması nasıl yapılır?
Gayrimenkul kira sözleşmelerinde taraflar arasında yapılan kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde kira bedelinde zam yapılıyor. Bu zam kanunda belirtilen oranlar kapsamında gerçekleştiriliyor.
Söz konusu kira artışı hesaplama formülü Yeni Ekonomi Paketi gereğince değiştirildi. Yeni Ekonomi Paketi'ne göre kira artışı hesaplamasında üst sınır tüketici fiyat endeksi (TÜFE) oranları baz alınarak hesaplanacak.
Kira artışları Borçlar Kanunu’nun 344. maddesine göre yapılıyor. Kanuna göre, sözleşmede farklı bir hüküm olmadıkça konut kiraları Yİ-ÜFE’ye göre yapılıyor. Kiracı ve mülk sahibi farklı oranlarda kira belirleyebiliyorlar ancak yapılacak artış tutarı Yİ-ÜFE’yi aşamıyordu. Geçmiş yıllarda Yİ-ÜFE artışı, genellikle TÜFE'nin altında kalıyordu. Ancak, son üç yıldır Yİ-ÜFE daha fazla yükseliş kaydediyor.
Bu sebepten dolayı, Yİ-ÜFE yerine artışların TÜFE’ye göre yapılması teklifi kabul edildi ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kira artışı yapılacak aydan geriye doğru son 12 aylık dönemde aydan aya TÜFE’de ne kadar değişim olmuşsa, o oranda artış söz konusu olacak.
Kira artışında, aydan aya TÜFE değişimi yerine TÜFE'deki “12 aylık ortalamalara göre değişim” esas alınarak hesaplanacak.
Kira artışı 2019 hesaplaması:
TÜFE'ye göre yapılan kira artışı hesaplama örneği
Mevcut kira bedeli: 1000 lira
Zam oranı: yüzde 16,33
Zam bedeli: 163 lira
Zamlı kira bedeli: 1.163 lira