TÜİK: İnşaat sektörlerinde çalışan işçi sayısı yüzde 12,8 arttı!
TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, inşaat, sanayi ve ticaret-hizmet sektörlerinde çalışan sayısı bir önceki aya göre eylülde değişmedi. Ancak inşaatta çalışan işçi sayısı geçen seneye göre yüzde 12,8 arttı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Eylül 2023 yılına dair Ücretli Çalışan İstatistiklerini açıkladı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre eylülde inşaat, sanayi ve ticaret-hizmet sektörlerinde toplam ücretli çalışan işçi sayısı bir önceki aya göre aynı kaldı.
Bu kapsamda inşaat, sanayi ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı 2023 Eylül ayında 2022 yılının aynı ayına göre yüzde 3 yükseldi.
Ücretli çalışan sayısı 2022 yılının aynı ayında 14 milyon 926 bin 919 kişi iken, bu yıl Eylül ayında 15 milyon 374 bin 379 kişi oldu.
İNŞAAT SEKTÖRÜNDE ÇALIŞAN SAYISINDA YÜZDE 12,8 ARTIŞ
Sözcü'nin haberine göre, ücretli çalışanların alt detayları incelendiğinde, Bu sene Eylül ayında ücretli çalışan sayısı senelik olarak sanayi sektöründe yüzde 0,3 düştü, inşaat sektöründe yüzde 12,8 yükseldi ve ticaret-hizmet sektöründe yüzde 3,2 arttı.
ORANLAR AYLIK BAZDA AYNI KALDI
İnşaat, sanayi ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı 2023 Eylül ayında bir önceki aya göre değişmediği görüldü.
Ücretli çalışanların alt detayları incelendiğinde 2023 Eylül ayında ücretli çalışanlar aylık olarak sanayi sektöründe yüzde 0,4 düştü, inşaat sektöründe yüzde 0,5 yükseldi ve ticaret-hizmet sektöründe yüzde 0,1 arttı.
Öte yandan Türkiye'de 6 Şubat'ta yaşanan depremler 11 ilde büyük bir yıkıma sebep oldu. Evleri yıkılan vatandaşlar için harekete geçen yetkililer inşaat çalışmalarını deprem bölgesinde yoğunlaştırdı.
Böylece bölgede başlayan konut hamlesi dolayısıyla inşaat sektöründe çalışacak personel bulma sorunu arttı. Sektör yetkilileri inşaatlarda çalışacak işçi bulamadıklarını ifade ederek ithal işçi tavsiyesinde bulunmuştu.
İnşaat sektöründe işçi bulmak gün geçtikçe zorlaşıyor. Depremle beraber 11 ilde başlayan şantiyelerin işçi sorununu büyüteceği belirtiliyor. Türkiye’den yurtdışına işçi gönderi-minin geçici olarak durdurulması ve yurtdışından işçi getirilmesi talep ediliyor. Planlanan projelere göre işgücü ihtiyaç verisi çıkarılmasını öneren sektör temsilcileri, yeni işçi eğitimine ağırlık verilmesi gerektiğine vurgu yapıyor.
Ankara Dikimevi-Natoyolu Metrosu için yapım ihalesine çıkıldı! Ankara Büyükşehir detayları açıkladı!