TÜİK, Şubat ayı enflasyonunu açıkladı!
TÜFE, Şubat 'ta yüzde 0.71 arttı, yılık enflasyon yüzde 7.55 'e yükseldi. Çekirdek enflasyon yüzde 8,63'ten yüzde 7,73'e geriledi.
Enflasyon, şubat ayında piyasa beklentilere paralel artış gösterdi. Yüzde 0.69'lik artış öngörülerine karşın tüketici fiyatlarında (TÜFE) yüzde 0.71 artış yaşandı. Ekonomistlerin şubat ayı için enflasyon beklentileri, en yüksek yüzde 1,00 ve en düşük ise yüzde 0,30 aralığında yer almıştı.
Ocak ayında yüzde 7,24 olan yıllık enflasyon ise şubat ayında yüzde 7,55'ye yükseldi.
Enflasyonda gıda ve enerji fiyatlarının baskısı gözlenirken, gıdanın aylık TÜFE'ye etkisi yüzde 0.62 oldu.
Zam şampiyonu mandalina
Aylık en yüksek artış yüzde 2,59 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda, Aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 6,58 ile giyim ve ayakkabı oldu. Tüketici fiyatları bazında şubatta en yüksek fiyat artışı görülen ürün, yüzde 28,22 ile mandalina oldu.
Özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden H endeksi şubatta yıllık olarak yüzde 8,44, I endeksi yüzde 7,73 arttı.
Öte yandan Yurtiçi Üretici Fiyatlarında (Yİ-ÜFE) aylık bazda yüzde 1.20 artış yaşanırken, yıllık Yİ-ÜFE yüzde 3.10 oldu.
Martta yeniden düşüşe geçilmesi bekleniyor
Merkez Bankası'nın faiz adımlarını meşrulaştıran tek etken olan enflasyondaki düşüş sürecinin şubat ayında duracağı, ardından düşüşün mart ve sonraki aylarda devam edeceği öngörülüyor. Merkez Bankası da enflasyondaki düşüş için benzer söylemlerini dile getirmişti. Ancak ekonomistler, petrol fiyatlarında düşüşün durması ve TL'deki değer kaybı ile enflasyondaki düşüşün TCMB'nin öngördüğü hızda olmayabileceği görüşünde. Piyasanın yılsonu TÜFE beklentisi yüzde 6.3 seviyelerinde.
Dünya