Sektörel

TÜİK'e göre konutta amortisman süreleri 600 ay civarında! Ev fiyatları 35 kat, kiralar 14 kat artmış!

Aktarılan son dakika detaylarına göre; TÜİK gerçek ödenen kira ile Merkez Bankası KFE TR ortalama konut fiyatlarına bakıldığında amortisman sürelerinin şu an 600 civarında olduğu belirlendi. İşte konut piyasasındaki o gelişme...

Son zamanlarda konut piyasası ile ilgili gelişmeler sık sık tartışma konusu oluyor. Son olarak TÜİK tarafından enflasyon rakamları açıklandı ve Ekim ayı kira artış oranı, 12 aylık TÜFE verisinin yüzde 63,47 olmasının ardından yüzde 63,47 şeklinde uygulanacak. 

Bunun yanı sıra, konut fiyatlarındaki artışlar da hız kesmeden devam ederken, satışlar geriledi. Temmuz ve Ağustos'ta artan konut satışları, Eylül ayında düştü. Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,5 düştü ve 102 bin 656 olarak gerçekleşti.  

Piyasadaki gelişmeler bu şekilde olurken, kira bedelleri de sık sık gündem oluyor. Aktarılan son dakika detaylarına göre; TÜİK gerçek ödenen kira ile Merkez Bankası KFE TR ortalama konut fiyatlarına bakıldığında amortisman sürelerinin şu an 600 civarında olduğu belirlendi. 

Boğaziçi, Politika ve İşletme Mezunu Aydın Akkoç, https://x.com/AkkocAyd resmi X sosyal medya hesabından kira ve konut piyasası ile ilgili bir paylaşım yaptı. 

Aydın Akkoç, söz konusu paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

"1- TÜİK gerçek ödenen kira ile Merkez Bankası KFE TR ortalama konut fiyatlarına baktım, amortisman süreleri 300'lerden 1000 aya çıkmış ve şimdilerde 600 civarında. Enflasyon ve konut fiyatlar hızlı artarken kira kontratları geriden geldiği için artışın bir bölümü normal.

2- Fiyatlar 35 kat artarken kiraların 14 kat artması normal mi, zaman içinde kira artış oranı konut fiyatlarını yakalayacak mı, yoksa Tüik geçmişte yazmadığı bazı kiraları bir senedir yazmaya mı başladı, sorular uzayıp gidiyor. Eğer durum tablodaki gibiyse (değil) ev sahipleri çoktan hapı yutmuş durumda. TR'de eskiden beri amortisman süresinin 200-250 ay civarında olduğu yazılır, 2022'de bu sürenin Tüik'teki kadar olmasa da çok arttığını hem verilerden hem de tecrübe ile biliyoruz, bundan sonra en azından 300-350 ay beklenebilir kanaatindeyim."

Peki vatandaşlar kira ve konut piyasası ile ilgili neler söyledi? İşte o paylaşıma yapılan yorumlar...

Ekonomistten 'evdeki altınları konuta çevirecek model' uyarısı: Altınların bozulması için vatandaşa prim ödenmeli! 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı düğmeye bastı! Yatırımlar hızlanacak, arsa fiyatları düşecek!

Kira ve konut fiyatlarındaki artış konut piyasasındaki arz darboğazından kaynaklanıyor!