28 / 04 / 2024

Tüke Tapınağı'nın restorasyonu TKB'nin uygulama ödülüne layık görüldü!

Tüke Tapınağı'nın restorasyonu TKB'nin uygulama ödülüne layık görüldü!

Antalya Side Belediyesi'nin, Tüke Tapınağı Restorasyonu, Tarihi Kentler Birliği'nin(TKB) düzenlediği 'Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Projesi ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması'nda Uygulama ödülüne layık görüldüğü bildirildi....



Antalya Side Belediyesi'nin, Tüke(TYKHE) Tapınağı Restorasyonu, Side Antik Kenti ve Arkeolojik Sit Alanı İmar Planı, Tarihi Kentler Birliği'nin(TKB) düzenlediği 'Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Projesi ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması'nda Uygulama ödülüne layık görüldüğü bildirildi.


Side Belediye Başkanı Abdulkadir Uçar, yaptığı açıklamada, Tykhe Tapınağı Restorasyonu Side Antik Kenti ve Arkeolojik Sit Alanı İmar Planı'nın TKB'nin Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması'nda uygulama ödülüne layık görüldüğünü söyledi.


Başkan Uçar, hazırladıkları Side Koruma Amaçlı Revizyon İmar Planı daha öncede Geleneksel 4. Tourexpi Destinasyon Yönetimi Ödülleri'nde de 'Yılın En İyi Turizm Projesi' ödülünü kazandığını hatırlattı.


Planı halkın katılımıyla gerçekleştirdiklerini belirten Uçar, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın tarihi eserlerin korunması, koruma altına alınması, ayağa kaldırma ve restorasyonunda tapınaklar bölgesinin tahsisini Side Belediyesi'ne yaptığını kaydetti.


Side Antik Kent'in koruyucu tanrısına adanmış Tykhe Tapınağı'nın çağdaş teknoloji, malzeme ve yöntemlerle ayağa kaldırıldığını belirten Uçar, tapınağın, Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Side Kazı Başkanı Prof.Dr. Hüseyin Alanyalı ve eşi Doç.Dr. Feriştah Alanyalı'nın katkısının yüksek olduğunu söyledi.

Uygulama ödülü aldıkları için mutlu olduklarını aktaran Uçar, "Yine sadece bir belde belediyesi olarak, ilçe ve büyükşehir belediyelerine uygun görülen ödüllerden birine sahip olmaktan gurur duyuyoruz. Side farkını ve özverili çalışmalarımızın sonuçlarını bir kez daha görmenin gururu içerisindeyiz. Bu planda emeği geçen, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya Valiliği, Antalya Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu, Tarihi Kentler Birliği, Çekül Vakfı, Anadolu Üniversitesi Side Kazı Heyeti, Side Esnaf Birliği Derneği, Selimiye, Yalı ve Kemer Mahalle muhtarlıkları ve tabii ki değerli Side halkına sonsuz teşekkürlerimi tekrar sunuyorum. " diye konuştu.


Restorasyonu ve onarımı 1,5 yıl içinde tamamlanan Tüke Tapınağı 17 Mayıs'ta düzenlenen törenle dönemin Antalya Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, Side Belediye Başkanı Abdulladir Uçar, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr Davut Aydın, TKB Başkanı Prof.Dr. Metin Sözen, Prof.Dr. Hüseyin Alanyalı, Doç.Dr. Feriştah Alanyalı ve Sidelilerin katılımıyla turizme açılmıştı.


Cihan


Geri Dön