23 / 11 / 2024
fuzul

Tüketiciyi kandırana 2014 yılında yüzde 3,93 oranında zam!

Tüketiciyi kandırana 2014 yılında yüzde 3,93 oranında zam!

Tüketici Hukuku Enstitüsü Genel Başkanı Avukat Hakan Tokbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kanuna aykırılıklarda uygulanacak idari para cezalarının, 2014 yılında yüzde 3,93 oranında artırıldığını söyledi...




Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 25. maddesinde yer verilen idari para cezaları, yeni yılın başlamasıyla yüzde 3,93 oranında artırıldı.

 


Tüketici Hukuku Enstitüsü Genel Başkanı Avukat Hakan Tokbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kanuna aykırılıklarda uygulanacak idari para cezalarının, 2014 yılında yüzde 3,93 oranında artırıldığını söyledi.


Yeni düzenlemeyle Tüketici Hakem Heyetlerinin bin 272,19 liraya kadar olan başvurularla ilgili karar alabileceğini belirten Tokbaş, sözleşmelerinde haksız şartlar bulunan bir şirkete sözleşme başına 144 lira yerine 149 lira idari para cezası verileceğini anlattı.


Düzenlemedeki diğer konulara da değinen Tokbaş, şöyle devam etti:


"Defolu mal olduğu belirtilmeyen mal başına, 'numunedir' ibaresi bulunmadığı halde satışından kaçınılan her mal başına, 12 punto ve koyu harflerle düzenlenmeyen her sözleşme başına, taksitli satış devre tatil ve paket turlarda kanuna aykırı her sözleşme veya işlem başına, kapıdan satışlar ve mesafeli satışlarda kanuna aykırı her sözleşme veya işlem başına, tüketici kredisi, kredi kartları ve konut kredilerinde kanuna aykırı her sözleşme ve işlem başına, abonelik sözleşmeleri hükümlerine aykırı her işlem başına, fiyat etiketi konulmayan her mal başına, garanti belgesi verilmeyen her mal başına, kullanma kılavuzu verilmeyen her mal başına ve satış sonrası hizmetleri gereği gibi verilmeyen her mal başına 291 lira yerine 302 lira idari para cezası verilecek."


Kampanyalı satışlar


Kampanyalı satışlarda kanuna aykırı her sözleşme veya işlem ile kapıdan satışlarda cayma hakkına aykırı her işlem başına 731 lira yerine 759 lira ceza uygulanacağı bilgisini veren Tokbaş, tüketicinin eğitilmesi için gerekli programı yapmayan radyo ve televizyon kuruluşlarının, yerel düzeyde ise bin 463 lira yerine bin 520 lira, ülke düzeyinde yayın yapıyor ise 14 bin 651 lira yerine 15 bin 226 lira ceza alacağını aktardı.


Zararlı ve tehlikeli mal ve hizmetlerde, görülecek ve okunacak şekilde bilgi verilmeyen ve uyarı yapılmayan her mal ve hizmet ile işlem başına üretici ve ithalatçılar için 3 bin 43 lira ceza kesileceğini dile getiren Tokbaş, satıcı ve sağlayıcı için 584 lira yerine 606 lira ceza uygulanacağını bildirdi.


Standartlara ve teknik düzenlemelere aykırı üretilen her mal ve hizmet başına 7 bin 325 lira yerine 7 bin 612 lira ceza verileceğine dikkati çeken Tokbaş, şöyle konuştu:


"Süreli yayınlarda kültürel ürünler dışında mal ve hizmet dağıtımı yapan ve kültürel ürün dağıtımında taahhüdünü 30 gün içerisinde yerine getirmeyen süreli yayın kuruluşuna 15 bin 226 lira ceza uygulanacak. Aldatıcı ticari reklam ve ilanlar bakımından, yapılan reklam ve ilan yerel düzeyde ise her reklam başına 9 bin 133 lira, ülke düzeyinde ise 91 bin 370 lira ceza kesilecek. Kampanyalı satışlarda bakanlığın izni alınmadan yapılan her kampanya başına, satışın durdurulması ve malların toplatılması kararı çıkabilecek düzeyde seri bir malı ayıplı olarak üretenlere, gıda ürünü olmamasına rağmen gıda ürünü gibi algı yaratacak şekilde mal üretenlere 121 bin 826 lira ceza verilecek.


Bazı hususlarda oldukça caydırıcı bir idari para cezası tablosu var. Mesela, yüz binlerce kişi ile sözleşme kuran telekomünikasyon ve enerji şirketleri veya bankaların sözleşmelerinde çeşitli haksız şartların mevcut olduğu herkes tarafından biliniyor iken yeterli denetimin yapılmaması neticesinde haksız uygulamalarına devam etmelerine göz yumulmaktadır. 100 bin abonesi olan bir şirketin haksız şartları olan her sözleşmesi başına ceza kesilecek olsa sözleşme başına 149 liradan toplamda 14 milyon 900 bin lira ceza kesilmesi hukuka uygun olacak ve bu caydırıcı ceza sebebiyle geniş kitleleri etkileyen ölçüdeki haksız şartların önüne geçilmiş olacaktır."


AA


Geri Dön