28 / 04 / 2024

Türkiye ekonomisinin 2023'te yüzde 2.8 büyümesi bekleniyor!

Türkiye ekonomisinin 2023'te yüzde 2.8 büyümesi bekleniyor!

Yapılan anket çalışması sonuçlarına göre Türkiye ekonomisi birinci çeyrekte yüzde 3.9 oranında büyüyecek. Yılın tamamındaki büyüme oranı ise 2.8 olarak tahmin edildi.



Türkiye pazar günü Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turu için sandık başında olacak. Yüzde 43’lerde dolaşan yüksek enflasyon, döviz ve altındaki yükselişle birlikte gözler seçim sonrası Türkiye’nin büyüme rakamların çevrildi.

Reuters'ın 15 kurumla yaptığı ankete göre katılımcıların 2023 yılı ilk çeyrek için büyüme beklentileri %1.2 ila %5.5 bandında yer alıyor. Türkiye ekonomisi veriye baz oluşturan dönem olan 2022 ilk çeyrekte %7.6, yılın tamamında ise %5.6'lık bir artış göstermişti.

En son, Şubat ayındaki Merkez Bankası para politikası kurulu (PPK) toplantısında depremin ekonomiye etkisini hafifletmek amacıyla 50 baz puan daha indirim yapan TCMB'nin politika faizi % 8.5 düzeyinde bulunuyor.

Türkiye ekonomisinin 2023 te yüzde 2.8 büyümesi bekleniyor!

SANAYİ ÜRETİM ENDEKSİ DARALDI

Sanayi üretim endeksi şubat ayında yaşanan ve 11 ili etkileyen deprem sonrası bu bölgede gerçekleşen yıkımın ve daha sonra diğer illere doğru yaşanan göçün ardından Şubat ve Mart aylarında sırasıyla yıllık % 8.2 ve % 0.1 daralma oluşmuştu.

Dunya.com’da yer alan habere göre Eurobank daha önce yaptığı bir araştırma notunda yaşanan depremlerden sonra ekonomik faaliyete ilişkin elde edilen ilk verilerin büyüme dinamiklerinde bir zayıflamaya işaret ettiğini vurguladı. Ancak ortadaki verilerin depremin hissedildiği yakın bölgelerdeki alternatif kaynakları da kullandığını ve tüm alanı birden kapsamamış olabileceğine de dikkat çekildi.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön