05 / 11 / 2024

Birleşmiş Milletler bu yıl dünya genelinde yüzde 2,8 büyüme bekliyor!

Birleşmiş Milletler bu yıl dünya genelinde yüzde 2,8 büyüme bekliyor!

Birleşmiş Milletler (BM), "Dünya Ekonomik Görünümü ve Beklentileri Raporu"nu güncelleyerek, Aralık ayında açıkladığı 2014 ve 2015 büyüme rakamlarını aşağı yönlü revize etti. Birleşmiş Milletler dünya genelinde bu yıl üzde 2,8 büyüme beklediğini belirtti..




BM Ekonomik ve Sosyal İşler Bölümü (UNDESA) tarafından BM'de düzenlenen basın toplantısında, Küresel Ekonomi Gözleme Birimi Başkanı Pingfan Hong, dünya ekonomik görünümüne ilişkin açıklamalar yaptı.


Hong, dünya ekonomisinin, gelişmiş ülkelerin kur politikaları, yükselmekte olan ülkelerin ekonomilerindeki kırılganlık, Avro bölgesindeki sorunlar ve yüksek işsizlik rakamları, gelişmiş ülkelerde kamu finansmanının sürdürülemeyecek noktaya gelme ihtimali ile siyasi ve jeopolitik risklerden etkilenmesinin beklendiğini söyledi.


Dünya geneli büyüme rakamlarında önceki rapora göre aşağı yönde düzeltme yaptıklarını kaydeden Hong, bu yıl için yüzde 2.8, 2015 içinse yüzde 3.2 büyüme beklediklerini ifade etti.


BM tarafından Aralık ayında açıklanan raporda bu yıl için yüzde 3,  2015 içinse yüzde 3.3 büyüme beklendiği açıklanmıştı.


-Gelişmiş ülkelerde zayıf büyüme beklentisi-


Raporda, özellikle gelişmiş ülkelerdeki büyüme beklentilerinin henüz istenen seviyeye ulaşamadığı ve büyümenin bu yıl için yüzde 2, gelecek yıl için ise yüzde 2.4 olmasının beklendiği vurgulandı.


Özellikle Kuzey Amerika, Japonya ve Batı Avrupa ülkelerinde ticari dengesizlik, yüksek işsizlik oranı ve yaşlı nüfus nedeniyle görece zayıf büyüme beklendiği belirtildi. 


Raporda, Kırım ve Ukrayna'da yaşanan gelişmelerin ve Rusya'ya karşı uygulanması planlanan ekonomik yaptırımların bölgeye olumsuz etki edeceğine de işaret edilerek, bu durumun Rusya'dan sermaye çıkışı ve tüketici güven endeksinde düşüşe neden olduğu kaydedildi.


-Türkiye için büyüme beklentisi 2.2-


Raporda Türkiye ekonomisindeki gelişmelere de yer verilerek, ülkeden sermaye çıkışının artması ve TL'nin değer kaybetmesinin politika faizlerinde keskin bir artışı getirdiği vurgulanıp bu yılki büyüme beklentisinin yüzde 2.2 olduğu belirtildi. BM, Türk ekonomisinin 2015 yılında ihracat artışının da etkisiyle büyüme rakamlarında tekrar eski düzeyine geleceğini kaydetti.  


Raporda Türkiye, Ukrayna ve Güney Afrika Cumhuriyeti'ndeki mevcut cari açık düzeyinin gayri safi milli hasılaya oranının yüksek olmasının kırılganlık oluşturduğu da ifade edilerek, bu ülkelerin sermaye hareketleri konusunda en kırılgan ülkeler arasında olduğu kaydedildi.


AA


Geri Dön