07 / 05 / 2024

Tulip'in TOKİ'ye karşı avukatı Crowell&Moring!

Tulip'in TOKİ'ye karşı avukatı Crowell&Moring!

Türkiye'ye açtığı tüm davaları kaybeden Uzanlar'a milyarlarca dolarlık umut veren 'köpekbalığı' lakaplı Crowell&Moring, bu kez de TOKİ'ye karşı uluslararası tahkime giden Tulip'in avukatlığını üstleniyor



Türkiye'ye karşı açtığı tüm davaları kaybeden Uzanlar'ın 'köpekbalığı' lakaplı avukatı yeni bir davaya hazırlanıyor. El konulan ÇEAŞ ve Kepez Elektrik nedeniyle Uluslararası Tahkim Mahkemesi'ne (ICSID) başvuran Uzan ailesini "Davalar bizim ve onlarca milyar dolarlık tazminatlar kazanacağız" diyerek umutlandıran ABD'li hukuk şirketi Crowell&Moring yeni bir davaya hazırlanıyor. Ancak ABD'li hukuk şirketini bu kez Uzan değil, Hollandalı Tulip tuttu. Tulip, Türkiye'deki projesine haksızca el konulduğunu iddasıyla, Türkiye'yi dava etmeye hazırlanıyor.

2006'DA TÜRKİYE'YE GELDİ

Ortakları arasında Hollandalı inşaat devleri Van Herk Group ve Panagro'nun da bulunduğu Amsterdam merkezli Tulip Real Estate and Development B.V adlı şirket, 2006 yılında Toplu Konut İdaresi ve Emlak GYO ile birlikte Tulip Turkuaz projesine başladı. Emlak GYO ve TOKİ'nin ilk yabancı ortaklı projesi olan Tulip Turkuaz projesiyle Emlak GYO arasında şirketin ekonomik durumu ve projeyi geciktirmesi gibi nedenlerden dolayı anlaşma 2010 yılında feshedildi. Bu yıl yapılan ihaleyle arsa ve projeyi Doğu İnşaat-Precast Beton-Üstünler Yapı ortak girişimi kazandı. Tulip şirketi konuyu Hollanda hükümetine aksettirmiş ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül nezdinde girişimde bulunulmasını istemişti. Türkiye'de de dava açan Hollandalı şirket, şimdide konuyu uluslararası platforma taşıyacağını açıkladı.

KAYBEDENLERİN AVUKATI

Şirketin ortaklarından Meyer Benitah, hükümetin haksız davrandığını belirterek ICSID'a dava açmaya hazırlandığını kaydetti. Türkiye'de zarara uğradıklarını söyleyen Hollandalı şirketin hukuk mücadelesini üstlenen ise Türkiye'yi yakından tanıyan bir avukatlık şirketi. Açtığı tüm davaları kaybeden ABD'li hukuk firması Crowell&Moring'in son mağlubiyeti ise Libananco Davası olmuştu.
Sabah/Kerim Ülker


Geri Dön