Ekonomi

Endişelendiren gelişme! Tüm dünya tehlike altında

Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte tüm dünyada artan bir gıda krizi endişesi var. Uzman isimler, tahıl ihracatında gelinen son durumu yorumladı.Dünyanın ana üreticisi olan Ukrayna'nın işgali şimdiden satışlarını sekteye uğrattı

Temmuz, yılın önemli bir parçasıdır çünkü Kuzey Yarımküre'nin çoğunda hasatların başladığı ve ihracatın hızlandığı zamandır. Dünyanın ana üreticisi olan Ukrayna'nın işgali şimdiden satışlarını sekteye uğrattı. Şimdi dikkatler savaşın yeni sezonun sevkiyatlarını nasıl etkileyeceğine ve diğer ülkelerin boşlukları ne kadar iyi kapatabileceğine çevrildi.

Ukrayna, deniz limanlarını bloke ederek demiryolu ve nehir yoluyla elinden gelen her şeyi ihraç etmeye başvurdu. Bu arada Rusya, şimdiye kadarki en büyük hasatlarından birini toplamak üzere, ancak savaşla ilgili lojistik ve finansal kısıtlamalar, ne kadar satabileceğine dair kilit sorular olmaya devam ediyor.

Tarihsel olarak küresel ticaretin dörtte birini oluşturan Karadeniz'den gelen satış hızı, her zamankinden daha fazla odak noktası olabilir. Son zamanlardaki düşüşe rağmen, buğday fiyatları yılın o dönemi için normalden çok daha yüksek. Bu durum, gıda enflasyonuna katkıda bulunuyor ve dünya liderlerini açlık kriziyle mücadele için daha fazlasını yapma  sözü vermeye teşvik ediyor.

Chicago merkezli AgResource'un başkanı Dan Basse, "Biz tahıl sektöründe daha önce hiç savaş pazarı ticareti yapmadık, bu yüzden bu tamamen yeni" dedi. "Ruslar buğday ihraç edecekleri bir durumla karşılaşacaklar ama bu o kadar kolay olmayacak."

En büyük ihracatçı Rusya'dan gelen buğday sevkiyatları, Ukrayna'yı işgal ettiğinden bu yana geleneksel müşterilere giden buğday sevkiyatları büyük ölçüde normal seyrini koruyor. Yeni mahsullerin gelmesiyle, önümüzdeki aylar, ihracatın zirve yaptığı zamanlarda görülen büyük hacimleri satıp satamayacağını gösterecek.

Ukrayna ihracat beklentileri şimdilik kasvetli bir durumda. Deniz ticaretinin yeniden başlatılmasına yönelik çok az ilerleme kaydedildi , terminal kapanışları tahıl sevkiyatlarını potansiyellerinin yarısından daha azıyla sınırlamakla tehdit ediyor ve Rus saldırıları limanlardaki mahsul tesislerine zarar verdi . 

Karadeniz'deki herhangi bir kayıp, ithalatçıların Avrupa Birliği gibi alternatif nakliyecilere daha fazla güveneceği anlamına geliyor. Çoğu zaman en pahalı kökenlerden biri olan ABD bile daha rekabetçi hale geldi.

Zaten ticarette bir kaymanın işaretleri var. Mısır, bu haftaki ihalede Rusya'dan aldığı miktarın iki katı olan 350 bin ton Fransız buğdayını ihale etti. Danışman Agritel, özellikle Mısır'ın normalde Karadeniz'den alım yaptığı sezonun başlarında, Fransa'daki devasa hacmin olağandışı olduğunu söyledi.

İhalelerin dışında, Kuzey Afrika ülkesi kısa süre önce 2019'dan bu yana ilk ABD yumuşak kırmızı kış buğdayını da satın aldı. Rusya'nın çok fazla buğdayı olmasına rağmen, ihracatı zorluklarla karşı karşıya. Tarım sektörü yaptırımlarla hedef alınmadı, ancak resmi olmayan önlemler bazı bankaların ve denizcilik şirketlerinin kredi limitlerini ve hizmetleri azalttığını gördü.

Bu da ihracatı tahmin etmeyi zorlaştırıyor. AgResource, bu sezon Rusya'nın buğday ihracatını yaklaşık 32 milyon ton olarak tahmin ediyor ve FAO-AMIS , geçen yılki seviyeye yakın 35 milyon ton tahmin ediyor. Bu arada, ABD hükümeti onları rekora yakın bir 40 milyon tona sabitliyor ve danışman SovEcon, 42 milyon tonu aşacaklarını tahmin ediyor.

Her iki durumda da potansiyellerine ulaşmak için yüklemelerin hızla artması gerekiyor ve Rusya'nın tahıl ihracat vergisini değiştirme planı satışları etkileyebilir.