Kira

Tunç Şatıroğlu'ndan konut sorununun çözümü için Arjantin örneği: Hükümet ev sahibi düşmanı anlayışını terk etmeli!

Yüzde 25 zam sınırlaması 1 Temmuz 2024 tarihinde kaldırıldı ancak, kiralık konut piyasasında sorunlar bitmedi. Ekonomist Tunç Şatıroğlu'ndan konut sorununun çözümü için Arjantin örneği geldi. İşte o açıklama...

Haziran 2022 tarihinde konut kiraları için getirilen yüzde 25 zam sınırlaması sebebiyle ev sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar büyüdü. Yüzde 25 zam sınırlaması 1 Temmuz 2024 tarihinde kaldırıldı ancak, kiralık konut piyasasında sorunlar bitmedi. 

Zam sınırına takılan binlerce ev sahibi mağdur olduklarına dikkat çekerken, kiracılar da çoğu zaman fahiş kira bedellerine tepki gösteriyor. Barınma sorunu derinleşirken, uzman isimlerden de sık sık öneriler geliyor. 

Ünlü ekonomist Tunç Şatıroğlu, https://x.com/TuncSatiroglu resmi X sosyal medya hesabından kiralık konut piyasası ile ilgili bir paylaşım yaptı. 

Söz konusu paylaşımda şu ifadeler yer aldı:

"Arjantin'de kira sözleşmeleri Arjantin Pesosu ile yapılmak zorundadydı ve kiraya ayılda bir defa zam yapılabiliyordu. Arjantin'de enflasyonun olduğundan daha düşük gösterildiği de ortaya çıkmıştı. Bir kira sözleşmesi en az 3 yıllık yapılıyordu. Bunun sonuncu olarak birçok konut boş kaldı ve Buenos Aires'te kiralık konut bulmak imkansız hala geldi.

Başkan Milei 29 Aralık'ta sözleşmedeki bu kısıtlamaları kaldırdı. Kira sözleşmesindeki yasakalar kalkınca ne oldu?

Kiralık konut sayısı %211,9 arttı ve kiralar reel anlamda %26,6 düştü

Ekonomi yönetimi eğer kiralık konut sorununu çözmeyi ve kiraların reel anlamda düşmesini istiyorsa Arjantin'den ders almalı ve ev sahibi düşmanı anlayışı en kısa sürede terk etmelidir.

Ekonomi yönetimi yanlış yoldadır. Sözleşmedeki kısıtlamalar güya kiracıyı korumak için konmuş olsa da neticede daha yüksek kiralara ve kiralık konut bulunmasının zorlaşmasına sebep olmaktadır.

İlim Arjantin'de bile olsa gidip onu alınız."

Peki ev sahipleri, kiracılar konut sorunu ile ilgili neler söyledi? İşte o paylaşıma gelen yorumlar...

Konut sektörünün üzerinde kara bulutlar var! Konut yatırımından soğutma operasyonu yapılıyor!

2025'te emekli maaşları yüzde 30 düşecek mi? Milyonlarca emekli için açıklama geldi!

Ankara Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi’nde 252 konutun tapuları teslim edildi!