04 / 05 / 2024

Tunç Soyer: İmar mevzuatıyla ilgili çağdaş vizyona ihtiyaç var!

Tunç Soyer: İmar mevzuatıyla ilgili çağdaş vizyona ihtiyaç var!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, İstanbul’da gerçekleşen ‘İzmir Zamanı’ isimli etkinlikte 30 Ekim’de İzmir’i vuran 6.6 büyüklüğündeki deprem sonrasında yaptıkları çalışmaları anlattı. Soyer, "İmar mevzuatıyla ilgili çağdaş vizyona ihtiyaç var" dedi.



İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, İstanbul’da gerçekleşen ‘İzmir Zamanı’ isimli etkinlikte 30 Ekim’de İzmir’i vuran 6.6 büyüklüğündeki deprem sonrasında yaptıkları çalışmaları anlattı.

Sputnik News'te yer alan habere göre; Soyer konuşmasında, yerel yönetimlerin hizmet potansiyelini gerçeğe çevirecek reforma ihtiyaç olduğuna da dikkat çekti. 

‘Mekansal dönüşüm fikirsel dönüşümle beraber sürmeli’ 

Yaşanılan zor süreçlerin geride kalması için dayanışma ve birlikteliğin öneminin altını çizen Soyer, “Dirençli bir kent olmanın diğer bir sırrı ise yaşam hakkını gözetmenin kent yöneticileri tarafından en öncelikli görev olarak tarif edilmesi. Çünkü yaşam hakkını gözetip sonsuz saygı duymadan kentteki yaşam kalitesini yükseltmek de mümkün değil. İzmir’de dirençli bir kent olmanın odağına ortak aklı ve yaşam hakkını koyduk, bu uzlaşma iklimini tüm paydaşlarımızla birlikte tesis ettik. Sosyal ve ekonomik gelişmenin kaynağını ise ‘yenilikçi düşünce’ olarak tanımladık. Bu buluşmamız, doğamızla barışık, afetlere karşı dirençli, özgür ve uyum içinde bir yaşamı İzmir’den başlamak üzere inşa etmek için bir ortak akıl ve üretim çağrısıdır. Zira biz dönüşüme sadece mekansal dönüşüm olarak değil, fikirsel ve yönetimsel bir dönüşüm gerekliliği olarak bakıyoruz. Çünkü biliyoruz ki, mekansal dönüşüm fikirsel dönüşümle beraber yürüdüğü zaman yaşamın topyekün bir değişiminden bahsedebiliriz” diye konuştu.

‘Bir hafta içerisinde kimseyi sokakta bırakmayacağız’

Depremin ardından sürdürdükleri çalışmalara ilişkin de konuşan Soyer, “İlk başlığımız arama kurtarmaydı. İkinci başlığımız dışarıda süren hayatın organize edilmesiydi. 4 bin 239 ağır, 6 bin 929 orta hasarlı binamız var. Ve bu binalarda yaşayan yaklaşık 50 bin kişi sokakta kaldı. İş, yalnızca çadır kurmakla, battaniye dağıtmakla iş bitmiyordu. Biz de mobil çamaşırhaneler, mobil duşlar kurduk örneğin. Çok hızlı bir biçimde dışarıda devam eden hayatı koordine ettik. Üçüncü başlık olarak ise bundan sonra bu tip felaketlerin yaşanmaması için nasıl bir kentsel dönüşüm yapacağımıza dair çalışmalardı. Depremle ilgili bilim insanlarının ve meslek örgütlerinin katılımıyla bir ortak akıl çalıştayı yaptık. Her bir binaya bir deprem güvenlik karnesi vermek için kent yapı stokunun envanterini çıkarmaya başladık. Acil ihtiyaçları için orta hasarlı binaların sahiplerini de maddi olarak destekleme kararı aldık. Halen dışarıda olan yüzde 10’luk kesimi de bir hafta içinde kimseyi sokakta bırakmayacağız” açıklamasında bulundu.

‘İmar mevzuatıyla ilgili çağdaş vizyona ihtiyaç var’

Depremden sonra oluşan tecrübenin unutulmaması gerektiğine dikkat çeken Soyer, “Biz depremin ardından oluşan bu tecrübeyi unutmamak ve unutturmamak istiyoruz. Bizim afet mevzuatımız 1959 tarihli bir yasayla sürdürülüyor. İmar mevzuatı ise 1985 yılından. 35 yıl geç kalınmış bir mevzuatla devam ediyor. Her ikisi de kapsamlı bir revizyon görmedi. Bunun için, şehirlerimizin mekansal iyileştirilmesiyle ilgili yeni bir perspektife ve bütüncül bir yasal düzenlemeye ihtiyaç var. Çünkü kullandığımız teknolojiler, ekonomimiz ve sosyal hayatımız baş döndürücü bir hızla dönüşüyor. Bu değişimin tam odağında tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kentler var. Ama kentlerin gelişim hızıyla geldiği nokta bu mevzuatlarla yönetilecek gibi değil. Ortaya çıkan sorunlar da çözülecek gibi değil. Bu nedenle imar mevzuatıyla ilgili, ruhsatlandırma ve denetleme süreçleriyle ilgili çağdaş ve yenilikçi bir vizyona ihtiyaç var” şeklinde konuştu.

‘Yerel yönetimlerin hizmet potansiyelini gerçeğe çevirecek reforma ihtiyaç var’

İmar mevzuatı ile ilgili vizyonun gelişmesinde belediyelerin önemini vurgulayan Soyer, “Belediyeler sadece çöp toplayıp altyapı hizmeti veren kurumlar değil. Türkiye’de yerel yönetimlerin hizmet potansiyelini gerçeğe çevirecek güncel durumu tarif eden bir reforma ihtiyaç var. Bu reform tarıma, turizme, ticarete, sanayiye, girişimciliğe, kültür sanata ve yaşamın tüm alanlarına yerelden bakmayı başaran bir perspektif taşımalı. 

‘Zirve, İzmir’i Avrupa başkenti yapmak için önemli bir adım’

2021’de dünyanın en iyi kültür etkinliklerinden biri olan Dünya Belediyeler Birliği Kültür Zirvesi’ni İzmir’de düzenleyeceğiz. Dünyanın önde gelen kültür üreticileri, sanatçıları ve kanaat önderleri İzmir’de buluşacak. Bu zirve daha büyük hedeflerimizi, örneğin İzmir’i Avrupa’nın kültür başkenti yapma hedefimizi gerçekleştirmek için de önemli bir adım olacak. Türkiye’nin kültür sanat insanlarını bu sürecin hazırlanma aşamalarında birlikte görmek istiyoruz. Hayatlarımıza ilham vermesi için geçmişin eserlerinin gün yüzüne çıkartılmasına da büyük önem veriyoruz. Bu kapsamda İzmir’in tarihi kent merkezinde bulunan ve henüz yer altındaki antik kent Agora ile 20 bin kişilik amfi tiyatronun gün yüzüne çıkarılması için var gücümüzle çalışıyoruz. Çalışmalarımız bize İzmir’in tam ortasında yeni bir Efes kazandıracak. Kentimizdeki paydaşlarla yaptığımız ortak akıl çalışmalarının bir meyvesi olarak tarihi  İzmir  Kemeraltı Çarşısı ile birlikte UNESCO Dünya Mirası geçici listesine girdi. Konak Pier’den başlayan Kemeraltı Çarşısı’ndan geçen ve Agora’dan Kadifekale’ye çıkan bu güzergah yani tarihi İzmir, dünyanın her yerinden Türkiye’ye gelenlere, sanatçılara, kültür üreticilerine ilham verecek, hayatımıza anlam kazandıracak” diye konuştu.

İzmir Bayraklı'da konutlar ormana yapılacak!


Geri Dön