09 / 01 / 2025

Tunus'ta güneş enerjisi tarlaları kurulacak!

Tunus'ta güneş enerjisi tarlaları kurulacak!

Londra merkezli enerji şirketi Nur Energie Üst Yöneticisi Sara, bu projeye oldukça büyük yatırım yaptıklarını ve Tunus'ta yatırım yapılacak alanı belirlediklerini ayrıca Gerekli izinler alınmaya başladıklarını açıkladı




Londra merkezli İngiliz şirketi Nur Energie Üst Yöneticisi (CEO) Kevin Sara, Tunus'ta kurulması planlanan güneş enerjisi tarlalarından elde edilecek enerji ile Avrupa'da İngiltere başta olmak üzere toplam 2 milyon evin elektrik ihtiyacının karşılanacağını kaydetti. 


Sara, son 4 yıldır başta İngiltere olmak üzere İsviçre ve Almanya'ya elektrik enerjisi sağlayacak olan dev bir projeyi hayata geçirmeye hazırlandıklarını söyledi. 


Tunus'ta kurulacak güneş enerjisi panellerinden 2 bin megavat elektrik üretileceğini belirten Sara, "Bu projeye oldukça büyük yatırımlar yaptık. Tunus'ta yatırım yapılacak olan alanı belirledik. Gerekli izinler alınmaya başlandı. Tunus parlamentosu da projenin uygulanmasına izin verecek olan gerekli yasal düzenlemeyi yaptı" dedi. 


Tunus'ta kurulacak olan güneş tarlalarından elde edilecek olan elektriğin rahatlıkla İngiltere'ye ulaştırılabileceğini belirten Sara, "Bunu son derece gelişmiş bir proje olarak tanımlıyorum. Projenin birkaç aşaması var. Fakat önümüzdeki birkaç yıl içinde yaklaşık 10 milyar avro yatırılması planlanıyor. Son derece büyük ve iddialı bir proje" diye konuştu. 


Projenin inşaatına 2016 yılında başlayacaklarını belirten Sara, iki yıl sürecek olan çalışmanın ardından başta İngiltere olmak üzere Avrupa'daki diğer ülkelere 2018 yılında itibaren toplam 2 milyon evin ihtiyacı olan elektriğin sağlanacağını söyledi. 


Sara, ayrıca önünüzdeki dönemde projeye İsviçre ve Almanya'nın da doğrudan katılımının beklendiğini ifade etti. 


Projenin finansman modeline ilişkin soruları yanıtlayan Sara, şöyle dedi: 


"Dünyadaki bu tip projelere baktığımızda, en büyük finansörlerinin Dünya Bankası, Afrika Kalkınma Bankası, Avrupa Yatırım Bankası gibi büyük çaplı uluslararası kuruluşlar olduğunu görüyoruz. Şu anda bu kuruluşların tümüyle görüşmelerimiz devam ediyor."  


Nükleerden ucuz 


 Uzun yıllar boyunca yenilenebilir enerjinin maliyetinin geleneksel enerji kayaklarına kıyasla daha yüksek olduğunu belirten Sara, yakın zamanda değişen ve gelişen teknoloji ile güneş enerjisi yatırımlarının maliyetlerinde dikkate değer düşüş olduğunu vurguladı. 


Kevin Sara, "Bizim güneş enerjisi sistemimiz şu anda nükleerden ve denize kurulan rüzgar santrallerinden çok daha ucuz. Fakat halen fosil yakıtlardan daha pahalıyız. Fakat bunun asıl sebebi fosil yakıt üretenlerin herhangi bir maliyete maruz kalmadan üretim esnasında doğayı kirletmeye devam edebiliyor olması" ifadelerini kullandı. 


Sara, uzun vadede özellikle fosil yakıt üretimi yapan şirketlere karbon emisyonu maliyetlerinin eklenmesiyle yenilenebilir enerji kaynaklarının fiyatlarının çok daha düşük kalacağının altını çizdi. 


Tunus'tan İngiltere'ye hat çekilecek 


Projenin safhalarını anlatan Sara, güneş enerjisinden elde edilecek enerjinin Avrupa'nın enerji bağımlılığını azaltmaya yardımcı olacağını belirterek, halihazırda Tunus'tan İtalya'ya uzanan bir petrol boru hattı olduğunu, buna benzer bir şekilde Tunus'tan İtalya'ya elektrik hattı çekilmesinin boru hattı döşemekten çok daha ucuz bir yatırım olacağını belirtti. 


Sara, proje kapsamında 2018 yılında üretimine başlanması planlanan elektriğin özel bir hatla önce İtalya'ya oradan da İsviçre ve Almanya üzerinden Fransa ve İngiltere'ye ulaştırılmasının öngörüldüğünü anlattı. 


Türkiye'nin de güneş enerjisi açısından önemli bir bölge olduğunu belirten Sara, şunları kaydetti: 


"Mümkün olduğunda daha fazla yenilenebilir enerjinin sepete eklenmesi son derece önemli. Bunun yapılması enerjide daha bağımsız olunması ve daha az volatilite anlamına gelmektedir. Türkiye gibi bir ülkenin daha çok yenilenebilir enerji kaynaklarını keşfetmesinde fayda var. Halihazırda yenilenebilir enerji yatırımlarında kullanılan ekipmanların maliyetinde dikkate değer bir maliyet düşüşü yaşanıyor." 



Dünya





Geri Dön