Turizm

Turizm, İzmir'de yüzde 2.8 oranında büyüdü!

Ege Turistik işletmeler ve Konaklamalar Birliği'nin hazırladığı İzmir Turizm Raporuna göre İzmir Turizmi 2013 yılında yüzde 2.8 büyüdü. 1980'li yıllarda Türkiye turizmine yüzde 10'lar düzeyinde katkı yapan İzmir'in katkısı yüzde 5 seviyesine geriledi...

Ege Turistik işletmeler ve Konaklamalar Birliği'nin hazırladığı (ETÎK), İzmir Turizm Raporuna göre İzmir Turizmi 2013 yılında yüzde 2.8 büyüdü. 1980'li yıllarda Türkiye turizmine yüzde 10'lar düzeyinde katkı yapan İzmir'in katkısı yüzde 5 seviyesine geriledi. 


Turizm Haftasında ETİK tarafından yayınlanan İzmir Turizm Raporu hakkında bilgi veren Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler, turist sayısı, konaklama tesisi sayısı ve yatırım rakamlarının değerlendirildiğini ve İzmir'in turizm karnesini çıkardıklarını söyledi. 


İZMİR'İN PAYI YÜZDE 5'E GERİLEDİ 


Türkiye' de turizmin filizlendiği İzmir'in, 1980'li yıllara kadar Antalya' dan daha fazla yabancı ziyaretçi çektiğini hatırlatan İşler, yılda 1,5 milyon turist ağırlayan İzmir'de turizm tesislerinin yüzde 10'u bulunmasına karşın, son dönemde ülke turizmindeki payının yüzde 5'ler seviyesine gerileturizmine kayması, İzmir' in öneminin görece zayıfladığı izlenimini doğurdu. Bu hızlı yatırım ve kitle turizmi merkezli büyümede İzmir' in payı da yüzde 6-7 bandına indi. 2000' li yıllar boyunca, özellikle Antalya, Muğla ve son dönemlerde de İstanbul'un gösterdiği hızlı büyüme karşısında İzmir' in ülke turizmindeki payı yüzde 5' ler mertebesine geriledi. Yatırımların, sermaye hareketlerinin, iç ve dış trafiğin İzmir dışındaki bölgelerde artan yoğunluğuna rağmen kent, bugün sahip olduğu değer ve potansiyellerle yeniden bir ivme yakalama aşamasındadır." BİR ÇOK LİGDEN DÜŞTÜK, TURİZM'DEN DÜŞMEYELİM Bu raporun bu şehirde turizmin ekonomiye ne kadar büyük katmadeğer koyduğunu da ortaya belirten İşler," İzmir turizminde meydana gelen 100 birimlik canlanma, diğer sektörlerde üretimi 230 birim artırmaktadır. Bu Türkiye ortalamasının 30 birim üzerindedir. 54 yan sektöre katmadeğer koyan ve İzmir'in toplam ihracatını yüzde 11'ini, Aliturizm liginden düşecek " dedi. 


TANITIM VE GELİŞTİRME PLATFORMU KURULMALI 


İşler, İzmir turizminde acil çözüm bekleyen sorunlarını olduğunu söyledi. İzmir'in en önemli sorununun tanıtım olduğunu vurgulayan İşler, yurtdışında 5 tane önemli fuarında özel İzmir standıyla tanıtım yapmak gerektiğini, hedef diğini vurguladı. 


"İzmirin 1980'lerde Türkiye turizminde üretilen iş ve katma değerin neredeyse yüzde 10' luk bölümünü yaratıyordu. 1980'lerin ortalarından itibaren, turizmi teşvik yasalarının özellikle Güney bölgelerinde hızlı biçimde hayata geçmesi, turizmin ağırlığının kültürel ve tarihi unsurlardan kitle ağa'daki rafineyi çıkardığınızda tarımı, sanayi, toptan perakendeyi koyduğunuz zaman İzmir aslında rafinenin dışında rekabet edilecek diğer sektörlerle ilgili turizmde ciddi bir oran elde etmiştir. Ancak maalesef İzmir'de turizm üvey evlat muamelesi görüyor. Seçilmiş ve atanmışların turizme olan ilgisizliğinden dolayı İzmir kitlelere vvorkshop yapmak gerektiğini dile getirdi. 

Türkiye'nin en pahalı ecrimisil bedellerinin Ege'de ve İzmir'de olduğunu vurgulayan İşler, bunların başında da Çeşme'nin geldiğini belirterek sözlerini şu şekilde tamamladı, "Üçüncü sorunumuz THY'nin direk uçuşlarının olmayışı, sonra pahalı su sorunumuz var. izmir'in adam gibi müzesi yok. Sonra şehrin tahsis ve teşviklere ihtiyacı var. İzmir'in çok acil turizm tanıtım ve geliştirme platformuna ihtiyacı var. Şehrin mimarisi çok kötüdür, kentsel dönüşüme ihtiyaç vardır. 


 İZMİR'DE TURİST SAYISI %2,8 ARTTI 


Rapordaki dikkat çekici başlıklara baktığımızda, İzmir'e gelen turist sayısı, 2013 yılında % 2,8 artarak 1 milyon 407 bin 240 kişiye ulaştı. İzmir, 2012 yılında 1 milyon 368 bin 929 kişi çekmişti. Diğer yandan kente gelen, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının sayısı da yüzde 8 dolayında artarak 496 bin 175 kişiden 536 bin 13 kişiye çıktı. 

2013 yılı toplamında İzmir'e yurtdışından gelen toplam ziyaretçi sayısı da % 4,2 artarak 1 milyon 943 bin 253 kişiye ulaştı. 2013 yılında Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı %9,8 artarak 34,9 milyona çıktı. Aynı yıl İzmir'e gelen yabancı ziyaretçi sayısı da %2,8 artışla 1,4 milyonu aştı. Böylece İzmir'in Türkiye'ye yapılan toplam girişlerden aldığı pay ise %4 dolayında gerçekleşti. 


İZMİR AĞIRLIKLI 10 ÜLKEDEN ZİYARETÇİ ÇEKİYOR 


İzmire gelen turistlerin yüzde 75'ini 10 ülkeden geldi. Aralarında Almanya, İtalya, Fransa, İngiltere, Hollanda, Belçika, ABD, İrlanda, ispanya ve Rusya'nın bulunduğu bu 10 pazardan Almanya ve İtalya yüzde 10'dan fazla paya sahip. Fransa, İngiltere ve Hollanda ise %5 ila %10 arasında pavlar alıyor. 


ALMANYA VE HOLLANDA'DAN TURİST SAYISI AZALDI 


İzmir'in pazar gelişimi olarak son 10 yıllık dönemi ele alındığında görülüyor ki, Almanya'nın ildeki payı % 30'lardan %25'lere geriledi. Benzer eğilim Hollanda da gözlenmektedir. Bu ülkenin payı % 12'lerden %6'lara kadar düştü. 

Pazar payı açısından düşüş eğilimi gösteren diğer îta ülke de Belçika, 10 yıl önce %10 dolayında payı olan ülke, 2013'te %5'in altına düştü. 


İTALYA PAZARI YÜKSELDİ 


Öte yandan daha önce izde 5 dolayında payı olan talya ise yüzde 10 mertebesine çıktı. Yüzde 15 payı bulunan Fransa da, Almanya gibi gerileyerek yüzde 9 dolayına indi. Pazar payını 1 puan artıran İngiltere ise İzmir toplamından yüzde 8'in üzerinde pay almakta. 


Diğer yandan ABD, İrlanda, İspanya ve Rusya gibi bazı ülkelerin İzmir'e gelişleri artarken, pazar paylarında da 1 puanın üzerinde gelişmeler yaşandı. Ülke genelindeki turist girişlerinin yüzde 8-9'u günübirlik ziyaretçilerden oluşurken, bu oran İzmir'de yüzde 30'un üzerinde bulunuyor. 


Gelen her 5 Alman'dan 1 'i günübirlikçi. Almanya'dan İzmir'e gelen ziyaretçilerin yüzde 80'i en az bir geceleme yaparken, kalan % 20'lik İcesim de günübirlik ziyaretlerde bulunuyor. Bu dağılım göstergesine göre; Almanya'dan gelenlerin genelinin, turistik tesis ve merkezlere doğrudan katkı yaptığı söylenebilir. 


İzmir'de toplanı ziyaretçi sayısının % 11'ini oluşturan İtalya pazarı, Almanya'dan çok farklı bir talep profiline sahip. Bulgulara göre, İzmir'e gelen her 10 kişiden 9'u, konaklamasız günübirlik seyahatlerle giriş yapıyor. 

2013 yılı bulgularına göre, kente gelenlerin %6566'lık bir bölümü, en az bir gecelemeli seyahatler yaptı. 

Ancak ilde yapılan gecelemelerin ancak %35'i konaklama tesislerinde gerçekleşti. 


Gecelemelerin %56'sı da kiralık ev, kişilerin kendi evleri ve akraba, arkadaş evlerinde gerçekleşti. 

2013 yılı bulgularına göre; İzmir'e gelen turistlerin yaklaşık %77'si 3 ilçede geceleme yapıyor. 

Selçuk, Menderes ve Konak olarak sıralanan bu ilçeleri Çeşme, Seferihisar ve Balçova takip ediyor. 

Seferihisar'da gecelemelerin %95'ini yabancı turistlerin yaptığı ortaya çıkıyor. 

Bu ilçeyi, %85 ile Selçuk, %61 ile Menderes izledi. Öte yandan, Çeşme, Foça Dikili gibi popüler destinasyonlar da ise gecelemelerin ağırlığını yerli ziyaretçiler gerçekleştiriyor. 


2013'TE İZMİR 15 YENİ PROIE İÇİN TEŞVİK ALDI 


2013 yılında, Türkiye'de komple yeni yatırımı öngören 326 yatırım projesi, yaklaşık 2,3 milyar Dolar'lık teşvik aldı. 

Teşviklerde ilk sıralarda; İstanbul, Antalya ve Muğla yer alırken, İzmir 15 yeni proje ile 4'üncü oldu. 

İzmir'de alınan teşviklerle; toplam 50 milyon Dolar bütçesi olan 15 yeni tesiste 2 bin dolayında yatak üretilecek. 

Bu tesislerde 500 dolayında kişiye de iş sağlanacak. 2013 yılı değerlerine göre İzmir'in turizm teşviklerindeki payı da %4,6 oldu. İzmir yapılacak yeni yatırımlarla üretilecek toplam yatakların %2,5'ini, istihdamın %2,4'ünü sağlayacak. 


HER 100 MAVİ BAYRAK'IN 10'U İZMİR'DE 


Türkiye 2013 yılında, 383 Mavi Bayraklı plaj ile 46 ülke içinde ile Dünya üçüncüsü oldu. Antalya ve Muğla'nın ardından 3.sırada yer alan İzmir, her 100 Mavi Bayrak'tan 10'una sahip. Öte yandan İzmir, Çevreye Duyarlı Tesis sıralamasında da Antalya ve İstanbul'un ardından yine 3'üncü sırada yer almaktadır. 



ESRA SEYİRDEN/Ticaret Gazetesi