Turizm

Turizm sektöründe kim ne kadar maaş alacak

İnsan Kaynakları Yöneticileri Derneği (İNKAY) ile Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği (TUYED) işbirliğiyle yürütülen “Turizmde Ücretler” çalışması sonuçlandı

 

Turizm alanında 2010 ücetlerini belirlemeye yönelik “Turizmde Ücretler” çalışması tamamlandı. İnsan Kaynakları Yöneticileri Derneği (İNKAY) ile Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği (TUYED) işbirliğiyle yürütülen çalışmaya göre, bu yıl turizmde uygulanacak ücretler, geçen yılın yüzde 5 üzerinde olacak.     TUYED Başkanı Kerem Köfteoğlu, otellerde uygulanacak 2012 maaşlarındaki artışın sezonun hızlandığı temmuz ayında geçen yılın yüzde 10 üstüne çıkabileceğini vurguluyor. “Turizmde Ücretler” çalışmasında en alt ve en üst limitin belirlendiği kaydeden Köfteoğlu “2012 maaşlarında ücretler görevlere göre değişerek, 635 TL'den başlayıp, 6 bin TL'ye kadar çıkıyor. Maaşları 4.500- 6 bin TL arasında değişen otel genel müdürleri listenin en üstünde, maaşları 635-850 TL arasında değişen valiz taşıyıcılarılar (bellboy) ve komiler de listenin altında yer alıyor. Otellerin ‘demirbaşı’ gözüyle bakılan ve başka bir tesise transfer olması pek arzu edilmeyen mutfak şeflerinin 2012 maaşları ise 4 bin TL’den başlayıp 6 bin TL’ye kadar çıkıyor” diye ekliyor.     Elemanlarda aranan özellikler Eğitimli insanların turizm sektöründe yer alması gerektiğinin altını çizen İNKAY Başkanı Talat Kanbir, bu sezon Antalya'da 20 bin civarında ek yatağın hizmete gireceğini belirterek, “Bu durum 30 bin kişiye ek istihdam sağlayacak. Ayrıca, sezonluk çalışan 200 bin kişi de mayıs ayı itibarıyla işbaşı yapacak” diyor.   Otellerde çalışacak elemanlarda bazı nitelikler arandığını hatırlatan Kanbir, bunları şöyle özetliyor: “Güven verici bir kişilik turizm çalışanlarında aranan özelliklerin başında geliyor. Turizm alanında çalışanların farklı kültür ve  davranışlara hoşgörü ile yaklaşmayanları gerekiyor. Nitekim, alkollü içki talep edenlere hoşgörülü olmayan, plajdaki giyimden rahatsız olanların turizm alanında çalışması zordur. Öte yandan, insan ilişkileri, sosyal yönü güçlü olanlar bu alanda başarılı olur. Yoğun tempolu çalışma gerektirdiğinden turizmde fiziksel özelliklerin de önemli olduğu unutulmamalı.”     GÖREVLER - ÜCRET ARALIĞI (TL)   Genel Müdür - 4500-6000   Mutfak Şefi - 4000-6000   Satış Müdürü - 3000-6000   Yiyecek İçecek Müdürü - 2500-4500   Muhasebe Müdürü - 2500-4500   Kat Hizmetleri Müdürü - 2500-4500   Animasyon Şefi - 2500-4500   Önbüro Müdürü - 2000-4500   Bilgi İşlem Müdürü - 2000-3500   Rezervasyon Şefi - 1250-2000   Bulaşıkhane Şefi - 1250-2650   Şef Garson - 1250-1750   Aşçı - 950-1350   Rezervasyon Memuru - 635-1200   Barmen - 750-1200   Garson - 750-1200   Elektrikçi - 850-1100   Cankurtaran - 650-1000   Bahçıvan - 635-950   Komi - 635-900   Valiz Taşıyıcı (Bellboy) - 635-850