Turizm sektöründe kim ne kadar maaş alacak
İnsan Kaynakları Yöneticileri Derneği (İNKAY) ile Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği (TUYED) işbirliğiyle yürütülen Turizmde Ücretler çalışması sonuçlandı
Turizm alanında 2010 ücetlerini belirlemeye yönelik “Turizmde Ücretler” çalışması tamamlandı. İnsan Kaynakları Yöneticileri Derneği (İNKAY) ile Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği (TUYED) işbirliğiyle yürütülen çalışmaya göre, bu yıl turizmde uygulanacak ücretler, geçen yılın yüzde 5 üzerinde olacak. TUYED Başkanı Kerem Köfteoğlu, otellerde uygulanacak 2012 maaşlarındaki artışın sezonun hızlandığı temmuz ayında geçen yılın yüzde 10 üstüne çıkabileceğini vurguluyor. “Turizmde Ücretler” çalışmasında en alt ve en üst limitin belirlendiği kaydeden Köfteoğlu “2012 maaşlarında ücretler görevlere göre değişerek, 635 TL'den başlayıp, 6 bin TL'ye kadar çıkıyor. Maaşları 4.500- 6 bin TL arasında değişen otel genel müdürleri listenin en üstünde, maaşları 635-850 TL arasında değişen valiz taşıyıcılarılar (bellboy) ve komiler de listenin altında yer alıyor. Otellerin ‘demirbaşı’ gözüyle bakılan ve başka bir tesise transfer olması pek arzu edilmeyen mutfak şeflerinin 2012 maaşları ise 4 bin TL’den başlayıp 6 bin TL’ye kadar çıkıyor” diye ekliyor. Elemanlarda aranan özellikler Eğitimli insanların turizm sektöründe yer alması gerektiğinin altını çizen İNKAY Başkanı Talat Kanbir, bu sezon Antalya'da 20 bin civarında ek yatağın hizmete gireceğini belirterek, “Bu durum 30 bin kişiye ek istihdam sağlayacak. Ayrıca, sezonluk çalışan 200 bin kişi de mayıs ayı itibarıyla işbaşı yapacak” diyor. Otellerde çalışacak elemanlarda bazı nitelikler arandığını hatırlatan Kanbir, bunları şöyle özetliyor: “Güven verici bir kişilik turizm çalışanlarında aranan özelliklerin başında geliyor. Turizm alanında çalışanların farklı kültür ve davranışlara hoşgörü ile yaklaşmayanları gerekiyor. Nitekim, alkollü içki talep edenlere hoşgörülü olmayan, plajdaki giyimden rahatsız olanların turizm alanında çalışması zordur. Öte yandan, insan ilişkileri, sosyal yönü güçlü olanlar bu alanda başarılı olur. Yoğun tempolu çalışma gerektirdiğinden turizmde fiziksel özelliklerin de önemli olduğu unutulmamalı.” GÖREVLER - ÜCRET ARALIĞI (TL) Genel Müdür - 4500-6000 Mutfak Şefi - 4000-6000 Satış Müdürü - 3000-6000 Yiyecek İçecek Müdürü - 2500-4500 Muhasebe Müdürü - 2500-4500 Kat Hizmetleri Müdürü - 2500-4500 Animasyon Şefi - 2500-4500 Önbüro Müdürü - 2000-4500 Bilgi İşlem Müdürü - 2000-3500 Rezervasyon Şefi - 1250-2000 Bulaşıkhane Şefi - 1250-2650 Şef Garson - 1250-1750 Aşçı - 950-1350 Rezervasyon Memuru - 635-1200 Barmen - 750-1200 Garson - 750-1200 Elektrikçi - 850-1100 Cankurtaran - 650-1000 Bahçıvan - 635-950 Komi - 635-900 Valiz Taşıyıcı (Bellboy) - 635-850