Turizm sektöründe salgın sonrası el değiştirmeler yaşanacak!
Japonya'dan Rusya'ya, Çin'den Almanya'ya dünyanın her yerinden ve her seyahat endüstrisinden her gün yeni bir iflas haberi geliyor. Kamu yönetimlerinin sağladığı desteklere rağmen iflaslar önlenemiyor.
Japonya'dan Rusya'ya, Çin'den Almanya'ya dünyanın her yerinden ve her seyahat endüstrisinden her gün yeni bir iflas haberi geliyor. Kamu yönetimlerinin sağladığı desteklere rağmen iflaslar önlenemiyor.
Dünya'da yer alan habere göre; seyahat endüstrisinde domino etkisi olarak tanımlanan iflasların yaşanacağından endişe eden hükümetler bunu önlemeye yönelik düzenlemeler yapıyor.
Almanya olası iflas durumunda tüketicilerin uğrayabileceği zararı karşılayacak Seyahat Sigortası Fonu kurmak üzere bir yetkili görevlendirdi.
TÜRKİYE: Türkiye bunu BDDK üzerinden bankaların vadesi geldiği halde ödenmeyen krediler için yapılması gereken takip işleminin ertelenmesi ile yapıyor.
Almanya ilgili yasaya göre firmaların iflas başvurusunda bulunmaları için tanınan süreyi uzatacak şekilde düzenleme yaptı. Ayrica Federal Ekonomik İstikrar Fonu WSF üzerinden firmaları kredilendirerek iflasları önlemeye en azından ertelemeye çalışiyor.
İspanya da bu işi kamu kredi kuruluşu SEPI üzerinden şirketleri kredilendirerek yapıyor.
Turizmde salgın sonrasında kısa vadede ciddi el değiştirmelerin yaşanacağı belirtiliyor.
JLL tarafından hazırlanan “Türkiye Ticari Gayrimenkul Pazarı Görünümü Araştırma Raporu'nda 2021 yılına ilişkin şu öngörüler yer aldı:
“Turizm sektöründe salgın sonrası özellikle kısa vadede ciddi otel yatırımları ile el değiştirmeler ve konsolidasyon süreçleri söz konusu olabilir."
ALMANYA: Almanya bir yandan iflas ile ilgili yasada düzenleme yaparken bir yandan da Lufthansa ve TUI ve FTI başta olmak üzere aralarında Novum otel grubu, Limuzin servisi Blacklane, tur operatörü Berge & Meer ve Galeria Karstadt Kaufhof ve Trendtours’un da olduğu seyahat endüstrisinin çok sayıda firmasına kamu kredi kurumu Federal Ekonomik İstikrar Fonu (WSF) üzerinden 20 milyar Euro'ya yakın finans desteği vererek iflasları önlemeye çalışıyor.
İSPANYA: Turizmde iflas dalgasından korkulan ülkelerden biri de İspanya'da hükümet kamu kredi kuruluşu SEPI üzerinden sektörün değişik kesimlerinden firmalara 4 milyar Avroluk destek sağladı. Bu kapsamda son olarak Barcelo otel grubuna 320 milyon Euroluk destek sağlandı.
JAPONYA: Japonya'da pandemi nedeniyle 84 turizm firması iflas etti.
İNGİLTERE: Avrupa seyahat endüstrisinin ikinci büyük pazarı İngiltere'de, 1 Nisan - 30 Haziran 2020 arasında 326 konaklama ve turizm işletmesi iflas etti. 643 şirket iflas aşamasında.
UKH Hospitality veri uzmanları yapılan bir anketin Birleşik Krallık'taki konaklama işletmelerinin dörtte üçünden fazlasının 12 ay içinde iflas riski altında olduğunu gösterdiğini söylüyor.
Price Bailey ortağı Matt Howard beklenen iflaslar ile ilgili olarak şunları söyledi:
"İflas etmemesi için hükümetin sağladığı mali yardımla ayakta kalan çok sayıda otel var. Hükümet desteklerinin turizmde İflasları bastırmasını bekliyorduk. Ama olmadı. Hükümet yardımı azaldığında bu şirketlerin çoğu iflas edecek. İşletmeler de her halükârda iflas edeceklerini biliyor."
AMERİKA: Amerika havayolu şirketlerine 54 milyar dolarlık destek sağlamasına karşın iflasların önü alınamıyor.
İspanya'da otelciler koronavirüs nedeniyle içinde düştükleri zor durumda yatırım fonlarının tesisleri satın alma girişimlerinden rahatsız. Otelciler tesisleri fonların değil girişimcilerin almasını tercih ettiklerini belirtiyor. İspanya'nın Valensiya Bölgesi Otel yatırım ve İşletmecileri Derneği (HOSBEC) Genel Sekreteri Nuria Montes, yatırım fonlarının sinsi sinsi planlar içinde olduğunu belirterek şirketleri uyardı. Montes, işletmelerin zor durumda olduğunu buna çözüm bulunması gerektiğini ancak bu noktada tesislerin yerli girişimcilerde kalmasının önemli olduğunu söyledi. Valensiya İşverenler Derneği Genel Sekreteri de yatırım fonlarının kendilerini arayıp satılık otel var mı diye sorduklarını belirterek, otellerin yatırım fonları yerine girişimcilere satılmasını tercih ettiklerini söyledi.
"Tobin Vergisi" getirildi
İspanya hisse senetleri borsada işlem gören turizm şirketlerinden hisse almak isteyen yabancılara ek vergi getirdi. Binde 2 oranında uygulanacak 'Tobin Vergisi' 18 Ocak'tan itibaren uygulanmaya başlandı. Karar hisse senetleri borsada işlem gören beş turizm şirketi; International Airlines Group (IAG). NH Hotel Group, Meliá Hotels International, Amadeus ve Aena'yı ilgilendiriyor.
Tobin Vergisi nedir Tobin vergisi, Nobel Ekonomi Ödülü sahibi iktisatçı James Tobin tarafından geliştirilen ve uluslararası döviz piyasasındaki spekülatif amaçlı sermaye hareketlerinin yol açtığı iktisadi ve finansal dalgalanmaların önlenmesi amacıyla kambiyo işlemlerinden alınması öngörülen vergidir.
Turizm sektöründe aşı yetmezse bir daha açılamayacak tesisler var!