28 / 04 / 2024

Turizm tesislerinin sınıflandırılması düzenlendi!

Turizm tesislerinin sınıflandırılması düzenlendi!

Otel, tatil köyü, motel ve lokanta gibi turizm tesislerinin sınıflandırılmasında değerlendirme formlarının hazırlanması, sınıflandırma komisyonunun çalışma usul ve esasları ile sınıflandırma çalışmaları yeniden düzenlendi



Sınıflandırma Çalışmalarına İlişkin Değerlendirme Formlarının Hazırlanmasına ve Uygulanmasına İlişkin Tebliğ, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, değerlendirme formlarında yer alan kriterlerin belirlenmesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca belgelendirilen tesislerin tür ve sınıflarının gerektirdiği asgari niteliklerle tesiste kullanılan malzemenin niteliği, can ve mal güvenliği, işletme ve hizmet kalitesi, personelin nitelikleri, eğitim düzeyi, hizmet artırıcı unsurlar, temizlik, bakım ve uluslararası turizm sektöründeki gelişmeler göz önünde bulundurulacak.

Tesis türlerine ve sınıflarına ilişkin puan barajlarının belirlenmesinde, Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmelik'te belirtilen asgari nitelikler, hizmet artırıcı unsurlar ve turizm sektöründeki teknolojik gelişmeler dikkate alınacak. sınıflandırma komisyonuna üye olarak katılacak sektör temsilcileri, turizm sektöründe deneyimli, tesis işletmeciliğinde bilgili, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan işletme belgeli tesis işletmecileri veya genel müdürlerinden seçilecek. Sınıflandırma çalışması sonunda her üyenin verdiği puanların ortalaması alınacak. Otel ve motellerin sınıfları, tesisin çevresi ve genel görünümü, bahçe ve açık alan düzenlemesi, oda ve yüzme havuzlarının özellikleri gibi değerlendirmeler yapıldıktan sonra alınacak ortalama puanlarla belirlenecek.

Sınıflandırma çalışması, düzenlenecek Sınıflandırma Komisyonu Raporu ile sonuca bağlanacak. Bu tebliğle Turizm Yatırım ve İşletmeleri Nitelikleri Yönetmeliği kapsamında hazırlanarak bakanlık makam oluru ile uygulamaya konulan, aynı yöntemle çeşitli defalar güncelleştirilen değerlendirme formları yürürlükten kaldırıldı. Turizm işletmelerinin tebliğin öngördüğü formlara uyum sağlayabilmeleriiçin 1 Ocak 2010 tarihine kadar geçiş dönemi uygulanacak. Geçiş dönemi süresi içerisinde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca gerekli  görülmesi veya sınıflandırma talebi olması halinde, tesislerde yapılacak sınıflandırma çalışmalarında bu formlar uygulanacak.
AA


Geri Dön