24 / 07 / 2024

Turizm yatırımlarıyla ekonomiye 10 milyar dolarlık katkı sağlanacak!

Turizm yatırımlarıyla ekonomiye 10 milyar dolarlık katkı sağlanacak!

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği'nin (AKTOB) 'Turizm Sektörünün Yapısı, Büyüklüğü ve Ekonomiye Katkısı Araştırması çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Türkiye'de sigortalı çalışanların yüzde 6-7'si turizmde istihdam ediliyor.





Bu yıl 38 milyon turist ve 35 milyar dolar gelir beklenirken, 2015'e kadar yapılacak turizm yatırımlarıyla ekonomiye 10 milyar dolar katkı sağlanacak. Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği'nin (AKTOB) 'Turizm Sektörünün Yapısı, Büyüklüğü ve Ekonomiye Katkısı Araştırması çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Çalışmaya göre, Türkiye'de sigortalı çalışanların yüzde 6-7'si turizmde istihdam ediliyor. 


Turizmde üretilen cironun yüzde 75'i Antalya, İstanbul ve Muğla'dan sağlanıyor. Turizm tesisleri, yatırım ve yenilemeye yılda 2.5 milyar dolar ayırırken, 2015'e kadar yapılacak yatırımlarla ekonomiye 10 milyar dolar katkı sağlanacak. 


Ekonomide en fazla girdi alan ilk 15 sektör içinde bulunan turizmde Türkiye 1.2 milyon çalışanla Avrupa'da beşinci, paket tur pazarında ise İspanya'nın ardından dünyada ikinci sırada yer alıyor. 


Sanatçılara 8 milyon TL'lik destek Araştırma konaklama tesisleriyle ilgili de dikkat çekici sonuçlar ortaya koydu. Buna göre, konaklama tesisleri yılda 9 milyar dolarlık satın almayapıyor. Konaklama sektörünün ekonomiye yıllık net katkısı 11 milyar dolar düzeyinde. 5 yıldızlı bir tesiste yılda 150 ton civarında et ürünleri, 400 ton dolayında mey AKTOB'un araştırmasına göre, turizmde meydana gelen 1 birimlik gelişme Türkiye ekonomisinde 2 birimlik canlanma yaratıyor. Turizm, girdi alımlarıyla 54 sektörü doğrudan etkilerken bir yıl içinde 26 milyar dolarlık satın alma yapıyor. Bu özellikleriyle turizm, 59 ana sektör içinde ekonomiyi en fazla canlandıran 20'nci sektör konumunda. Turizm, birçok sektörün ihracatından daha fazla gelir sağlıyor. 20 sektörün turizme yaptığı satışlar, ihracatından daha büyük paya sahip. 




Dünya




Geri Dön