24 / 12 / 2024

Zindan Mağarası turizm sezonunda ziyaretçilerini bekliyor!

 Zindan Mağarası turizm sezonunda ziyaretçilerini bekliyor!

Aksu ilçesindeki Zindan Mağarası, Roma döneminden eserleri, doğal güzellikleri ve cildi güzelleştirdiğine inanılan suyu ile ziyaretçilerin ilgisini bekliyor




     

Aksu Kaymakamı İbrahim Özdel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin önemli turistik değerlerinden olan Zindan Mağarası'nın, Roma döneminden bu yana çeşitli amaçlarla kullanıldığını belirtti. 

     

Mağara yakınlarındaki Eurymedon Açık Hava Tapınağı ve M.S. 2'nci yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Tarihi Roma Köprüsü'nün bölgeye ayrı bir cazibe kazandırdığını dile getiren Özdel, ''Mağaranın ön tarafı Eurymedon Açık Hava Tapınağı olarak biliniyor. Mağaranın ön tarafında Irmak Tanrıçası'nın mozaiği bulunuyor. Karşı tarafında ise eski bir antik yerleşim alanı var'' dedi. 

     

Zindan Mağarası'nın bölgenin turizme elverişli tek mağarası olduğuna dikkati çeken Özdel, mağarayı geçen yıl yaklaşık 10 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini bildirdi. 

     

Özdel, 765 metre gezilebilen uzunluğu, doğal güzellikleri, Roma döneminden eserleri ve cildi güzelleştirdiğine inanılan yer altı deresinden akan suyu ile mağaranın ziyaretçilerini beklediğini kaydederek, ''İlçemiz doğal güzellikleriyle 'Batı Akdeniz Bölgesi'nin yaylası' olarak biliniyor. Özellikle alternatif turizmin geliştirilmesi için ciddi manada gayret gösteriyoruz'' diye konuştu. 

     

     

-Mağara çevresinde tarihi manastır ve kilise kalıntısı var- 

     

     

Isparta Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Kılıç da, Zindan Mağarası'ndan çıkan suyun, yapılan incelemelerde kalsiyum ve magnezyum değerleri açısından oldukça zengin olduğunun tespit edildiğini söyledi. 

     

Zindan Mağarası'nın en büyük özelliğinin tarih boyunca çeşitli amaçlarla kullanılmış olmasından kaynaklandığını ifade eden Kılıç, şunları söyledi: 

     

''Mağaranın önünde bulunan ve Eurymedon adına yapılan kutsal açık hava tapınağının kalıntıları bulunuyor. Açık hava tapınağı, mağaranın önünden alt kısımdaki yürüme zeminine kadar basamaklı inşa edilmiş, fakat zamanla birtakım değişikliklere uğramış. Bugünkü arkeolojik veriler, tapınağın Roma Dönemi'nde yoğun mimari yapılaşma geçirdiğini göstermektedir. Geç Roma ve Erken Bizans dönemlerinde ise ağzı kapatılarak bir nevi sığınak ve ibadet yeri olarak kullanılmış. Kutsal alan olarak uzun yıllar önemini korumuş.'' 

     

Kılıç, yaklaşık 40 yıl önce mağaranın önündeki Zindan Deresi'nde mermerden yapılmış Eurymedon heykeli çıkartıldığını belirterek, heykelin Isparta Müzesi'nde sergilendiğini, bir kitabede heykelle ilgili, ''Eurymedon Tanrısı için heykeli kendi parasıyla diktirdi. 2. Attalos şehrin başkanıydı'' ifadelerinin yer aldığını söyledi. 

     

Zindan Deresi üzerindeki 6 metre genişliğinde, ayakları arası 7 metre uzunluğunda köprünün bulunduğunu da anlatan Kılıç, köprünün kilit taşı üzerinde kırık bir Eurymedon Tanrısı büstünün yer aldığını kaydetti. 

     

Kılıç, mağara çevresinde eski dönemlere ait manastır ve kilise kalıntılarına da rastlandığını, mağaranın bulunduğu vadiyi çevreleyen tepelerin 1. derece doğal sit alanı olarak koruma altına alındığını ifade etti. 

     

Abdullah Kılıç, Zindan Mağarası çevresinde bulunan antik kalıntılar ve mağara içerisinde oluşan minyatür kanyonlar, sarkıt ve dikitlerin ziyaretçilerin ilgisini çektiğini kaydetti. 

AA


Geri Dön