Genel

Turizmci enerjisini rüzgârdan alacak!

Aralık ayında çıkan Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik sayesinde oteller, dinlenme tesisleri, benzin istasyonları, tekstil ve çimento fabrikaları kendi elektriğini üretmek için harekete geçti  

Aralık ayında çıkan Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik sayesinde oteller, dinlenme tesisleri, benzin istasyonları, tekstil ve çimento fabrikaları kendi elektriğini üretmek için harekete geçti. Bu tür tesislere 30 ila 50 kWlık bir rüzgâr türbini kurmak yeterli. Böyle bir türbinin fiyatı da 40-50 bin dolar civarında. Yatırım kendini üç yılda amorti ediyor


Yaklaşık iki ay önce çıkan Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik, otel, dinlenme tesisi, benzin istasyonu sahipleriyle, tekstil ve çimento üreticilerini kendi elektriğini üretme konusunda harekete geçirdi. 30 ila 50 kWlık bir rüzgâr türbini, otel, benzin istasyonu ya da dinlenme tesisinin ihtiyacını rahatlıkla karşılayabiliyor. Bu kapasitedeki türbinlerin fiyatları 40-50 bin dolar civarında. Yönetmeliğe göre rüzgâr türbini kurarak elektrik üreten kişi ve kuruluşlar ihtiyaç fazlası elektriği de o bölgenin dağıtım şirketine satabilecek.

SoyutWind tek yerli üretici

Türkiyenin en eski ve tek yerli rüzgâr türbini üreticisi SoyutWindin Proje Geliştirme Direktörü Ali Çolak, Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik sayesinde rüzgâr türbini kurmak isteyen kişi ve kuruluşların sayısında gözle görülür bir artış yaşandığını söyledi. Türkiyenin rüzgâr açısından son derece elverişli bir ülke olduğunu ifade eden Çolak,  Çeşme, Alaçatı, Bodrum, Marmaris, Didim, Kuşadası, Antalya, Çanakkale, Gelibolu, Balıkesir, Bandırma, Çatalca, Silivri, İskenderun ve Marmara Ereğlisinde iyi bir rüzgâr potansiyeli olduğunu açıkladı. Rüzgâr türbini kurmanın maliyetinin sanıldığı kadar yüksek olmadığını ifade eden Çolak şöyle devam etti:

Bir evin aylık elektrik ihtiyacını rahatlıkla karşılayacak olan 3 kWlık bir rüzgâr türbininin fiyatı yaklaşık 9 bin liradır. Harcanan bu para da aşağı yukarı 3 yılda kendini amorti eder. 30 kWlık bir rüzgâr türbini, otel, benzin istasyonu ya da dinlenme tesisinin ihtiyacını rahatlıkla karşılayabiliyor. 30 kWlık rüzgâr türbininin fiyatı 40 bin dolar civarındadır.

Kredi desteği sağlanıyor
Son dönemde dinlenme tesisleri, oteller, inşaat firmaları, tekstil ve çimento fabrikaları, gıda tesisleri ve tavuk çiftliklerinden yoğun talep aldıklarını söyleyen Çolak, Yenilenebilir enerji yatırımı yapmak isteyenlere bankalar kredi desteği de veriyor. Bu nedenle talep gün geçtikçe artıyor. Ayrıca Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelikin 14. maddesinin 8. bendine göre Gerçek ve tüzel kişi rüzgâr santrali yatırımı için yerli rüzgâr türbinini tercih ederse, tüketim fazlası elektriği daha yüksek fiyatla satabilecek. Buna göre yerli rüzgâr türbini ve malzemesi kullananlar ihtiyaç fazlası elektriğin kW/saatini dağıtım şirketine 20 kuruş ile 30  kuruş arasında bir fiyattan, ithal malzeme kullananlarsa ortalama 13-15 kuruştan satacak. Yerli ürün kullanan daha çok kazanacak diye konuştu.


Türkiyenin gururu oldu

Temiz enerji alanında yaptığı çalışmalarla dikkat çeken SoyutWind, gerçekleştirdiği uluslararası projelerle de Türkiyenin bu alandaki gururu haline geldi. Merkezi Ankarada bulunan Soyut Holdinge bağlı bir şirket olarak faaliyet gösteren SoyutWind, Türkiyede büyük kapasiteli rüzgâr türbinleri imal eden ilk firma. Ankara Temellideki fabrikası 15 bin metrekare kapalı, 120 bin metrekare açık alana sahip. Bu fabrikada rüzgâr türbini, kule ve kanat imalatı yapıyor. SoyutWind, yurtiçinde temiz enerji konusunda pek çok başarılı projeye imza attığı gibi son yıllarda dünyanın farklı bölgelerinde gerçekleştirdiği uluslararası projelerle de dikkat çekiyor.
SoyutWind, Birleşmiş Milletler (BM) projesi kapsamında Afrikanın Eritre ülkesine 7 rüzgâr türbini kurdu. Bu proje ile Eritrede pek çok köy ve kasabanın ilk kez elektrik enerjisine kavuşması sağlandı. Yine Afrikanın Moritanya ülkesinde Kanadalı bir firma ile ortak rüzgar türbini projesi gerçekleştirdi. SoyutWind, önümüzdeki dönemde de Belarusta rüzgâr türbini kurma projesine start vermeye hazırlanıyor.