Sektörel

Çelik fiyatı artınca rüzgâr kulesini betondan yaptı

Demirer Holding İzmir'de Alman Enercon ile birlikte rüzgâr tribünleri için kanat ve kule üretimi yapıyor.

Dünya genelinde çelik fiyatlarındaki aşırı artış üzerine kuleleri betondan yapmaya başladıklarını belirten Demirer Holding Başkanı Erol Demirer, bu sayede kule başına 40 - 50 bin dolar arasında tasarruf sağladıklarını dile getirdi.

Çelikten kule yapmanın artan emtia fiyatları nedeniyle çok maliyetli hale geldiğini vurgulayan Demirer, "Soma'da 130 kule dikeceğiz. Bunların, 50'si beton olacak. Böylece, daha yükseğe çıkma olanağı da bulacağız. Bu sayede rüzgârdan da daha çok yararlanabiliyoruz" diye konuştu. Galatasaray Kulübü Başkanı Adnan Polat ile toplam 305 megawatlık rüzgâr enerjisi yatırımı yapan Demirer, ortak yatırımın toplamının da 450 milyon euroyu bulacağını kaydetti.

Türbin üretimi yapacak

Alman ortakları Enercon ile türbin üretimi yapmayı planladıklarını da belirten Erol Demirer, "Rüzgâr enerjisi yatırımlarına dünyanın her yerinden büyük ilgi var. Bu nedenle bizim yatırımı biraz gecikiyor. Ancak Türkiye'ye yatırım sırada ancak ilk etapta uzak mesafedeki ülkelere yatırımı tercih ediyorlar. Çünkü türbinlerin Almanya'dan Türkiye'ye getirilmesi çok zor değil" dedi.

Rüzgar türbinlere kadın ismi geleneği

Rüzgâr santrallarına üst düzey yöneticilerin, bürokratların ve çalışanların eşlerinin adlarını koyuyor. Polat Enerji'nin Genel Müdürü Zeki Eriş, kurdukları rüzgâr santralından birine eşinin adını verdiğini belirterek, "Çanakkale'de kurduğumuz rüzgar santrallerından birine eşimin adını verdim. Bu santralda arıza çıktı. Aynı dönemde eşim de hastalandı ve pankreas ameliyatı oldu. Bu kadar örtüşme olur" diye espri yaptı. Erol Demirer'in eşi Ayşe Demirer ise eşinin bugüne kadar kurduğu hiçbir rüzgar santralına adını vermediğini belirterek, "Benden de böyle bir talep gelmedi. Ama bundan sonra kurulacak en yüksek santrala belki adımı verebilir" dedi.

Türbin için 3 yıl sıra var

Küresel ısınmanın da etkisiyle dünya genelinde rüzgâr türbinlerine çok büyük bir talep var. Bu nedenle türbin siparişi verenler en az 3 yıl sıra beklemek zorunda kalıyorlar. Enerji Bakanı Hilmi Güler, Türkiye'de türbin pazarının 15 milyar dolar olduğunu belirterek, Türkiye'de türbin üretimini mutlaka gerçekleştireceklerini, bunun için çalışma yaptıklarını dile getirdi.

Akşam