Turizmciler 85 milyar dolara çıkmayı hedefliyor!
Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Turgut Gür, cumhuriyetin 100'üncü yılı olan 2023'te Türkiye'nin dünya turizminden aldığı payın yüzde 4'e, turizm gelirinin de 85 milyar dolara çıkmasını hedeflediklerini söyledi
Turgut Gür başkanlığındaki TYD heyeti Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin'i ziyaret ederek hazırladıkları raporu anlattı.
Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Turgut Gür, cumhuriyetin 100'üncü yılı olan 2023'te Türkiye'nin dünya turizminden aldığı payın yüzde 4'e, turizm gelirinin de 85 milyar dolara çıkmasını hedeflediklerini ancak bu hedefe ulaşılması için toplam 38 milyar dolarlık yatırım yapılması gerektiğini söyledi.
TYD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Işık, TYD Genel Sekreteri Koray Yetik, TYD Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Melih Halefoğlu ile birlikte Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin'i ziyaret ederek TYD'nin hazırladığı "2023'e Doğru Türkiye Turizminde Yatırım Hamlesi" başlıklı rapor konusunda bilgi veren Gür şunları söyledi:
`Dördüncü olabiliriz'
"Devletin 14 milyar dolar altyapı yatırımı, özel sektörün ise 24 milyar dolar yatırım yapması şart. Bizim bu yolda yürümemiz için eşofman, ayakkabı bir de teknik direktör lazım diyoruz. Biz koşmaya hazırız. Türkiye'nin dünya turizminden aldığı pay yüzde 2.5. Bu payı yüzde 4'e çıkarmak için yeni vizyon, yeni bakış gerekiyor. Bu nedenle `2023'e Doğru Türkiye Turizminde Yatırım Hamlesi'ni açıklıyoruz. Bu hamleye uyulursa dünyadaki dördüncü büyük turizm ülkesi haline geliriz."
Gür, 2023 hedeflerine ulaşılması sürecinde İstanbul ve Marmara Bölgesi'ne 5 milyar 310 milyon dolarlık, Akdeniz'e 5 milyar 85 milyon dolarlık, Ege Bölgesi'ne 4 milyar dolarlık, Anadolu ve Karadeniz'e de 3 milyar 580 milyon dolarlık turizm yatırımı yapılması gerektiğini anlattı.
Yılda yüzde 8 büyüme hedefi
Gür, Türkiye'nin şu anda turizmde dünyada yedinci sırada bulunduğunu, 25 yılda ülkeye 281 milyon turist geldiğini, 220 milyar dolar gelir bıraktığını belirterek şunları söyledi:
"Biz ortaya koyduğumuz bu raporda işaret ettiğimiz yatırımların yapılması durumunda dünyada ilk dört arasında yer alacağımıza inanıyoruz."
Şu anda Türkiye'de 1 milyon yatak, 25 marina, 15 golf tesisi, 250 uçak olduğunu kaydeden Gür, "Biz bunları paramız yokken, elde ettiğimiz gelirlerle yaptık. Dünya dördüncüsü olmak için, 500 bin yatak, 40 tane marina, 35 tane golf tesisi ve 250 uçak daha gerekiyor gerekiyor" diye konuştu.
13 yılda ortalama yüzde 8 büyümeyi hedeflediklerini ifade eden Gür, "2023 yılına geldiğimizde 72 milyon turist, 85 milyar dolar gelir. İç turizm hareketiyle 21 milyar doları 100 milyarın üstüne çıkarabiliriz. Devlete katkı ise 21 milyar dolar. Karadeniz'e marinalar yapılması lazım" diye konuştu.
`Turizme BDDK gerek'
Turizm sektöründe yetkilerin bir çok kurum arasında dağınık olduğunu ve bunun sorun yarattığına dikkat çeken TYD Başkanı Turgut Gür, 2001 yılında yaşanan kriz sonrası bankaları denetlemek için, Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurulu'nun kurulduğunu, turizmde de bu tarz bir yapılanma içine girilmesinin şart olduğunu söyledi. Gür, "Meslek birliği yasası için çalışıyoruz" dedi.
`Tanıtım memurun yapacağı iş değil'
Ülke tanıtımının önemine değinen TYD Genel Sekreteri Koray Yetik şunları söyledi:
"Tanıtım memurun yapacağı ya da en az fiyatı verene yaptırılacak iş değil. Turizm sektöründen temsilcilerle birlikte profesyonelce tanıtım yapılmalı. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen'in talimatıyla Türkiye imaj tanıtım kurulu oluşturuldu. Bu kurulun içinde TOBB, TÜSİAD ve TYD bulunuyor. Henüz kurulma aşamasında."
Kongre turizmiyle ilgili olarak da Kongre Pazarlama AŞ adlı bir şirket kurulacağını belirten Yetik, "Bölgesel kongre merkezleri oluşturulacak. Türkiye'nin kongredeki yüzde 10'den 25'lere çıkarmak amaç" dedi.
`Özal'la hayalin ötesine geçtik
TYD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Işık, Turgut Özal'ın turizm yatırım hamlesi başlattığı dönemi Turgut Gür'le birlikte yaşadıklarını anlatarak şöyle dedi: "Antalya turizm gelişim projesi diye başlayan ilk 26 bin yataklık projenin elemanlarındanız. Orada rahmetli Özal ile iki kez yapılan 10 yıllık projeksiyonların içinde bulundum. Hep yaptığımız projeksiyonların önüne geçtik. Şimdi 120 bin yatak oldu."
Bu yatırımların `iki kaldıraç' sayesinde yapıldığını ifade eden Işık, bunlardan birinin arazi tahsisi, diğerinin de sektöre verilen destekler olduğunu kaydetti.
`İşçinin kış primi ödenirse çıkarmayız'
TYD Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Melih Halefoğlu, "Türkiye'nin ihracat gelirleri 127 milyar dolardan 80 milyar dolara indi. Bu yıl turizmin en kötü yılı. Geçen yıl 22 milyar dolar gelir getirdi. Bu sene 20 milyar dolar olacak. İthalat girdisi yüzde 6 ile en az olan sektör turizm" şeklinde konuştu. Halefoğlu, sektörün devletten beklentilerini şöyle sıraladı: "Diğer Avrupa ülkelerinde şirketlerin sosyal güvenlik konusunda avantajları var. Biz de kış döneminde işçilerimizin sosyal sigortalar primini devletin ödemesini, böylece işçileri işten çıkarmak zorunda kalmamayı istiyoruz. KDV oranlarını dünya seviyesine getirilmesi, ihracatçıyla aynı haklara kavuşmak, uzun ve kısa vadeli kredilerde Eximbank'tan faydalanabilmek de diğer taleplerimiz."
Milliyet/Nevin Donat