Sektörel

Turizmden enerjiye KOSGEB desteği!

Başta turizm olmak üzere üretim ve dağıtım alanında faaliyet gösteren KOBİ'ler de KOSGEB'in kredi, fuar ve eğitim desteklerinden yararlanabilecek

Başta turizm, madencilik, elektrik üretimi ve dağıtımı gibi alanlarda faaliyet gösteren KOBİ'ler de KOSGEB'in kredi, fuar ve eğitim desteklerinden yararlanabilecek...

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'nın (KOSGEB) desteklerinden yararlanacak hizmet sektörü alanları belirlendi. Başta turizm, madencilik, elektrik, gaz, buhar, iklimlendirme üretimi ve dağıtımı olmak üzere pek çok alanda faaliyet gösteren KOBİ, KOSGEB'in hem kredi hem fuar ve eğitim desteklerinden yararlanabilecek.

KREDİ KANALI AÇILDI

Konuyla ilgili açıklama yapan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, sektörleri belirlerken son derece seçici davrandıklarını belirterek, "Hizmet sektörü de artık KOSGEB desteklerinden yararlanmaya başlayacak. KOSGEB bunların da firmalarını güçlendirmeleri için kredi kanalları oluşturacak, yönetim biçimlerini modernize edebilmeleri için eğitim çalışmalarını sürdürecek, eğitim harcamalarını karşılayacak" dedi.

Bakan Nihat Ergün, kurumun, firmaların iletişim alt yapısını, teknolojik altyapılarını güçlendirmek için bilişim destekleri vereceğini de ifade etti. Desteklerin çoğunun proje bazlı olacağını belirten Ergün, KOBİ'ler ne yapmak istediklerini ortaya koyacağını, kendilerinin de onları destekyeceğini vurguladı.

TAKİP DE EDECEĞİZ

Geçmişte esnaf kredilerinde birtakım olumsuzlukların görüldüğüne de değinen Ergün, şunları söyledi: "İşletme sermayesi olarak işini geliştirmek, yeni bir makine almak için ya da yeni mal almak için temin ettiği krediyle tatil yapmak olur mu? İşletme kredisiyle oğlumu evlendireyim, kızımı evlendireyim, arabamı yenileyeyimi kabul etmiyoruz. Al parayı ne yaparsan yap olmayacak. Proje olacak ve bu projeyi yakından takip edeceğiz."

FAYDALANACAK HİZMET SEKTÖRLERİ

Turizm  Madencilik ve taşocakçılığı,

Elektrik, gaz, buhar, iklimlendirme üretim ve dağıtımı

Su temini, kanalizasyon, atık yönetimi,

İnşaat

Toptan ve perakende ticaret

Motorlu araçların onarımı

Ulaştırma ve depolama

Konaklama ve yiyecek hizmetleri

Bilgi ve iletişim

Kültür, sanat, eğlence

Dinlence, spor

Bugün

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Oğul-kız evlendirene değil, iş yapana kredi yağacak

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'nın (KOSGEB) desteklerinden yararlanacak hizmet sektörü alanları belirlendi. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, desteklerin proje bazlı olacağını belirterek, "KOBİ'ler ne yapmak istediklerini ortaya koyacaklar ve biz onların bu projelerini destekleyeceğiz. Her biri farklı limitlerde bir sürü destek paketi olacak. O limitleri de yakın zamanda kamuoyuna açıklayacağız" diye konuştu. Girişimciliği özellikle destekleyen projeler geliştireceklerini, girişimcilik kursları açacaklarını belirten Ergün, yenilikle ilgili projeler yapan KOBİ'lerin, "yeni bir ürün tasarladık, işletmemizi, üretimimizi iyileştirdik, şu konuda bir Ar-Ge faaliyeti yapmak istiyoruz" diyen KOBİ'lerin ürettiği projelerin finansmanına daha çok odaklanacaklarını dile getirdi.

KİMLER YARARLANACAK?
Desteklerden, başta turizm olarak üzere madencilik ve taşocakçılığı, elektrik, gaz, buhar, iklimlendirme üretim ve dağıtımı, su temini, kanalizasyon, atık yönetimi ve iyileştirme faaliyetleri, inşaat, toptan ve perakende ticaret, motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı, ulaştırma ve depolama, konaklama ve yiyecek hizmetleri faaliyetleri, bilgi ve iletişim, mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler, idari ve destek hizmet faaliyetleri, kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'ler yararlanacak.

Proje gelmeden para verilmeyecek
Geçmişte esnaf kredilerinde birtakım olumsuzlukların görüldüğüne de değinen Ergün, "İşletme sermayesi olarak işini geliştirmek, yeni bir makine almak için ya da yeni mal almak için temin ettiği krediyle tatil yapmak olur mu? İşletme kredisiyle oğlumu evlendireyim, kızımı evlendireyim, arabamı yenileyeyimi kabul etmiyoruz. Al parayı ne yaparsan yap olmayacak. Proje olacak ve takip edeceğiz" diye konuştu. Ergün, hizmet ve ticaret sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'lerin hem KOSGEB ile hem KOSGEB'in taşra teşkilatıyla diyaloğa geçmeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.
Türkiye