03 / 05 / 2024

Türk-Arap İşbirliği Konferansı, 6 Aralık'ta İstanbul'da!

Türk-Arap İşbirliği Konferansı, 6 Aralık'ta İstanbul'da!

Türk-Arap Sanayi İşbirliği Konferansı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ev sahipliğinde Arap Ligi ülkeleri sanayi akanları ve işadamlarının katılımıyla 6-7 Aralık 2011 tarihinde İstanbulda gerçekleştirilecek



Haliç Kongre Merkezinde düzenlenecek konferans, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergünün açılış konuşmasıyla başlayacak.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, konferansın açılışında, Arap Sanayi Kalkınma ve Madencilik Örgütü Genel Müdürü Muhammed Bin Yusuf, Arap İşadamları Federasyonu Başkan Yardımcısı Hüseyin Sabbour, Arap İş Kadınları Konseyi Başkanı Hissah Saad Abdullah Al-Sabah, Arap Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Muhammed Ibrahim Al-Tuwaıjrı de bir konuşma yapacak.

Arap Ligine mensup 22 ülke sanayi bakanlarının katılımıyla düzenlenecek olan konferansta Arap Ligi ülkeleri arasındaki somut işbirliği alanları ve yatırım imkanları ele alınacak. Zirveye Arap Ligi ülkelerinden 400ün üzerinde işadamı da katılacak. Konferans kapsamında işadamlarının yatırım ve işbirliği görüşmeleri yapmalarını sağlamak amacıyla masalar oluşturulacak.

Açıklamada, küreselleşen dünyada bölgesel işbirliklerinin önemi göz önüne alındığında, Kuzey ve Kuzeydoğu Afrikadan Güneybatı Asyaya kadar geniş ve farklı coğrafyalarda yer alan 22 ülkeden oluşan Arap Birliği ile yapılacak işbirliğinin hem Türkiye hem de birlik üyesi ülkeler açısından önemli fırsatlar doğuracağı belirtildi.

Son yıllarda Arap Birliği ile gelişmeye başlayan ilişkilerin ticaret alanında da etkisini gösterdiği ifade edilen açıklamada, Türkiye ile Arap Ligi ülkeleri arasında 2002 yılında 6,6 milyar dolar olan toplam ticaret hacminin, 2010 yılında 33 milyar dolar seviyesine yükseldiği, bu süreçte Türkiyenin ihracatında 8 kat, ithalatında ise 3 kat artış sağlandığı kaydedildi.

İlk kez Türkiyede gerçekleştirilecek

İlk kez Türkiyede gerçekleştirilecek olan konferans, Arap Ligi ülkeleri işadamlarının yoğun iş görüşmelerine de sahne olacak. İşadamlarının görüşmeler yapabilmesi için masalar oluşturulacak. Oluşturulan stantlarda bir araya gelecek işadamları, işbirliği için yeni anlaşmalara imza atacak. Toplantıya özellikle Mısır, Suudi Arabistan, Katar, Ürdün ve Birleşik Arap Emirliklerinden çok sayıda işadamı katılımının olması bekleniyor.

Konferans kapsamında işbirliği alanlarının geliştirilmesine yönelik olarak otomotiv, makine, demir-çelik, tekstil, alt yapı ve inşaat, gıda, elektrik-elektronik, ahşap-mobilya, araştırma ve geliştirme, kimya-petrokimya ve enerji sektörlerinde paralel toplantılar gerçekleştirilecek.

Arap Ligi, kuzey ve kuzeydoğu Afrika ve güneybatı Asyadaki Arap devletlerinin oluşturduğu bölgesel bir örgüt. Arap Ligi, 1945 yılında Mısır, Irak, Ürdün, Lübnan, Suudi Arabistan ve Suriyenin Kahirede imzaladıkları anlaşmayla kuruldu. Arap liginde bünyesinde 22 üye ülke ve aralarında Türkiyenin de yer aldığı 4 gözlemci ülke bulunuyor.
AA


Geri Dön