06 / 05 / 2024

Türk çimentoculardan Bulgaristan'a tepki!

Türk çimentoculardan Bulgaristan'a tepki!

Bulgaristan, `kanser yaptığı' iddiaları üzerine, Türkiye'den çimento ithalatını yasakladı. Türk çimentocular, test ve aktivite raporlarıyla tepki gösterdi



Bulgaristan, `yüksek düzeyde kanserojen madde içerdiği' iddasıyla Türkiye'den çimento ithalatını yasakladı. Bulgaristan Çimento Sanayisi Birliği Başkanı Vladimir Stariradev, Türkiye'den giden çimentoların hem işçilerin sağlığı için hem de binaları kullananlar için tehdit oluşturduğunu ileri sürdü. Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB), Türk çimentosunun AB standartlara uygunluk belgesi taşıdığını belirterek, Bulgar makamlarının iddiasını reddetti.
Bulgaristan Ekonomi Bakanlığı, önceki gün Bulgar Metereolojik ve Teknik Gözleme Kurumu'nun `tehlikeli' Türk çimento satışlarının durdurulması yönünde bir talimat verdiğini açıklamıştı. Bulgaristan Çimento Sanayi Derneği de Türkiye'den ithalata izin verdiği gerekçesiyle hükümeti suçlamış ve Avrupa Komisyonu'na şikâyet edeceğini bildirmişti.

TÇMB: Mesnetsiz itham
Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği'nin (TÇMB) konuyla ilgili açıklamasında iddiaların `haksız ve mesnetsiz ithamlar' olduğu ifade edildi. Açıklamada şöyle denildi:
"Haberler kesinlikle asılsızdır. Türk çimento sektörü AB tarafından onaylı kuruluşlar tarafından belgelendirilmiştir. Çimento ürününün CE işareti taşıması için gerekli Uygunluk Değerlendirme faaliyetleri, AB nezdinde düzenlenmiş ilgili mevzuatlar (89/106/EEC) kapsamında yapılmaktadır. Türk çimentosu, AB'nin 89/106/EEC sayılı Yapı Malzemeleri Yönetmeliği'ne uygun olarak üretilmekte ve ürünün insan sağlığı açısından da güvenli olduğu anlamına gelen CE işareti taşıyarak piyasaya sunulmaktadır.
AB ülkelerinde yürürlükte bulunan EN çimento standartları Türkiye'de yürürlüktedir. Çimentolarda kanserojen madde muhtevası yoktur. Krom 6 kanserojen değildir. Suda çözünen krom 6 sadece ıslak elle temasta egzama nedeni olabilir. Egzamanın kanserle ilişkilendirilmesinin bilimsel dayanağı yoktur.
TÇMB, 2007'de Türkiye Atom Enerjisi Kurumu işbirliği ile Türkiye çapında uranyum, toryum ve potasyumun aktivite derişimlerinin ölçümü projesi gerçekleştirmiştir. Sonuçlar Türk çimentosunun kanser yaptığı haberlerin asılsız olduğunu bilimsel şekilde kanıtlamaktadır. Türkiye'de üretilen yapı malzemelerinin radyoaktivite değerleri Almanya, İsveç, İsrail, Yunanistan, Avustralya gibi ülkelerin çok altında kaldığı görülmektedir."

`Üreticilerin şikâyeti'
TÇMB Genel Sekreteri Oğuz Tezmen konuya ilişkin olarak şunları söyledi:
"Türk çimentosunun fiyatı uygun. Pazarı korumak istiyorlar. Oradaki üreticilerin şikayeti. Onlar 100'e satıyorsa, bizimki 60 dolar. Bunun için tarife dışı engel yapılıyor. Krom 6 bütün çimentolarda olur. Pazara çıkarken, kullanılırken indirgenir.
Batı Avrupa ülkelerine de ihracatımız var. 2 ppm'i geçince indirgeme işlemi yapılır. Aşarsa egzama yapar ama kanserojen değildir. Türkiye'nin 10 milyon ton ihracatı var. Bulgaristan küçük bir pazar ama fiyat uygunluğu dolayısıyla bizim üreticileri engellemek istiyorlar."
Milliyet


Geri Dön