03 / 05 / 2024

Türk firmaları, Türkmenistan'dan alacaklarını istiyor!

Türk firmaları, Türkmenistan'dan alacaklarını istiyor!

Türkmenistan'da milyarlarca dolarlık proje gerçekleştiren 20 'den fazla Türk firması, alacaklarının ödenmemesi üzerine uluslararası alanda yasal işlem başlatmaya hazırlanıyor



Türkmenistan 'dan 1 milyar doları aşan alacaklarını bir türlü tahsil edemeyen 20 'den fazla Türk inşaat firmasını temsil eden İrfan Dölek, yaptığı açıklamada Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov 'un yardımcıları ile şu ana kadar gerçekleştirdiği iki toplantının da olumsuz sonuçlandığını söyledi. Bu toplantıların, Mayıs ayı içerisinde Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül 'ün durumun diplomatik kanallarla çözüme ulaştırılması için Berdimuhamedov 'u ziyaretinin olumsuz sonuç vermesini takiben gerçekleştirildiğini söyleyen Dölek, “çıkmaz bir sokağa girdik. Davamıza hak ettiği önemi göstermiyorlar. Uluslararası bir skandal yaratmak istemiyoruz ancak, firmalarımız iflasın eşiğine gelmiş durumda ” dedi. Dölek, temsil ettiği firmaların, daha önce 4 ayrı Türk firmasının da yaptığı gibi, Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları çözüm Merkezi 'ne şikayet dilekçesi vermeye hazırlandığını söyledi.

Aynı zamanda Sece İnşaat ve Ticaret 'in yöneticisi İrfan Dölek, “Ekonomik krizin sürdüğü yıllar boyunca, Türk ortaklar tarafından yürütülen tüm işlerin ödemelerini aksatmadan tam zamanında gerçekleştirdik. Devlet görevlileri için gerçekleştirilen bir sitenin inşaatını tamamlamış olan Sece İnşaat 'ın da Türkmenistan 'dan 58 milyon dolar alacağı var ” dedi.

24 milyar dolarlık proje

Forbes ve Washington Post gazeteleri de konuyla ilgili henüz Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı 'ndan bir yanıt alınamadığını yazdı. Haziran ayı başında Türkmenistan 'da yapılan kabine toplantısında, Berdimuhammedov, 600 Türk firmasının Türkmenistan ‘da toplam 24 milyar dolarlık projeye imza attığını belirtmişti.
Vatan


Geri Dön