Emlak Konut

Türk halkı ev fiyatlarının şokunu yaşarken dünya piyasasından gelen haber herkesi buz kestirdi

Türkiye'de ev fiyatlarının neredeyse 3'e katlanmasının ardından dünya piyasasından gelen haberler de sektördeki durumu ortaya koydu. Nationwide Building Society'in verilerine göre Britanya'da konut fiyatları 1 yılda yüzde 14,3 arttı. Bu rakamın 2004 yılından beri bir ilk olduğu ifade edildi.Özellikle demir gibi inşaatta kullanılan ürünlerde kendisini hisettiren hammade darlığı yüzünden ev fiyatları yükselişe geçti

Başta koronavirüs salgını nedeniyle olmak üzere dünya genelinde yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı tedarik sorunu  baş göstermeye başladı. Özellikle demir gibi inşaatta kullanılan ürünlerde kendisini hisettiren hammade darlığı yüzünden ev fiyatları yükselişe geçti.

TÜRKİYE DE NASİBİNİ ALDI

Yeni inşaatların yapılamaması, Türkiye'deki ev fiyatlarını da ciddi oranda artırdı. Ev fiyatları pandemi döneminden bu yana neredeyse 3 katlık bir artış gösterdi. Ev hayali kuran dar gelirli vatandaşlar, biraz daha beklemek zorunda kalırken, dünya piyasasındaki durumun da iç açıcı olmadığı ortaya çıktı.

BİR YILDA YÜZDE 14 ZAMLANMIŞ

İngiliz finans kuruluşu ve 15 milyon üyeli dünyanın en büyük inşaat topluluğu Nationwide Building Society tarafından açıklanan verilere göre Britanya'da emlak fiyatları bir yılda yüzde 14,3 oranında artış gösterdi.

 

ENFLASYON TARİHİ REKOR KIRDI

Emlak fiyatlarıyla ilgili bir diğer çeken istastik ise enflasyon rakamlarının tarihi bir yükseliş içine girmesi oldu. Buna göre Britanya'da son gerçekleşen fiyat artışlarıyla birlikte ülkede emlak alanındaki enflasyon, 2004'ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

EV FİYATLARI 33 BİN EURO ARTTI

Nationwide Building Society, ülkedeki ev fiyatlarına ilişkin de bilgi verdi. İstatistiklere göre ev fiyatları 1 yıl içerisinde 33 bin euro zamlandı. Britanya bölgesinde ortalama bir evin satış fiyatı 265 bin euroya çıktı.

DİĞER ÜLKELERİ DE ETKİLİYOR

İnşaat malzemelerinin dolaşımı, dünya genelinde etki oluşturduğu için ABD, Avrupa veya İskandivav ülkelerindeki sıkıntılar, diğer ülkelerde de etki yaratıyor.