Sektörel

Türk inşaat sektörü yurt dışında istihdam sağlayacak!

2017 için "zor bir yıl' değerlendirmesi yapılsa da Türk şirketlerinin yatırımları tam gaz devam ediyor. Türk şirketleri sadece Türkiye'de değil yurtdışında da pek çok kişiye istihdam sağlıyor.

2017 için "zor bir yıl' değerlendirmesi yapılsa da Türk şirketlerinin yatırım hamleleri sürüyor. Üstelik yatıranlar Türkiye ile de sınırlı değil. Türkiye'de olduğu kadar yurtdışında da pek çok kişiye istihdam sağlayan global Türk şirketleri, operasyonel büyümelerine paralel olarak farklı ülkelerde yeni işe alımlar yapacak. Yurtdışı için işe alımların bir kısmı da Türkiye'den olacak. 


Global rekabet, günümüzde Türk şirketlerini sadece ticaret değil üretim alanında yeni fırsatlar peşinde koşmaya zorluyor. Belirli bir ölçeğe ulaşmış şirketler yurtdışındaki fırsatları araştırıyor ve yeni yatırımlara giriyor. 


Operasyonel büyümelerine paralel olarak her geçen yıl yurtdışındaki çalışan sayılarını artıran Türk şirketleri, bu yıl da yeni işe alım yapacaklar. 2017'de yurtdışı kadrolarını daha da güçlendirmeyi hedefleyen şirketler, yurtdışı pozisyonlan için alımlarının bir kısmını da Türkiye'den gerçekleştirecek. Yaptığımız araştırmaya göre, 14 Türk şirketi bu yıl yurtdışındaki operasyonları için 12 bin 740 kişiyi işe alacak. Bu da 10 bini aşan beyaz ve mavi yakalı Türk için için farklı bir kariyer yolunun açılması anlamına geliyor. 


BÜYÜYEN HOLDİNGLER 


Bu şirketlerin başında Yıldız Holding yer alıyor. 13 ülkede faaliyet gösteren Yıldız Holding'in 2016 sonu itibariyle çalışan sayısı 56 bini buluyor. Bunların 16 bini yurtdışında çalışıyor. Şirket, bu yıl yurtdışında 5 bin kişilik işe alım planlıyor. Yıldız Holding, yurtdışında, ona kademe yöneticilerden teknik elemanlara ve mağaza çalışanlarına kadar her pozisyonda işe alım yapacak. 


Türkiye'nin global demir-çelik gücü olarak üç farkı kıtada 20'yi aşkın tesisiyle faaliyetlerini sürdüren Tosyalı Holding'in Türkiye'nin yanı sıra Cezayir ve Karadağ'da da yatırımları bulunuyor. Şirket bu yıl yurtdışında 3 bin kişiyi işe almayı planlıyor. Cezayir yatırımlarının ikinci etabının tamamlandığını ve üçüncü etabına başladıklarını belirten Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, bu yatırımın bu yıl içinde tamamlanacağını söylüyor. Aynı şekilde Karadağ tesislerindeki çalışmalarda da sona gelindiğini ifade eden Tosyalı, "Cezayir ve Karadağ yatırımlarımız için Türk mühendis ve profesyonellerin yanı sıra bir bölümü için bölgeden de işe alım yapacağız" diyor. 


Perakende şirketlerinin de yurtdışı büyüme hamleleri sürüyor. Yurtdışında hızlı bir genişleme gösteren ayakkabı perakendecisi Flo bunlardan biri. Bugün Türkiye'nin yanı sıra Kazakistan. Irak, Arnavutluk, Azerbaycan, Gürcistan, İran, Ürdün ve Suudi Arabistan gibi ülkelerde de faaliyet gösteren Flo Mağazacılık, Şubat 2017 itibariyle 7 bin 250 kişiye istihdam sağlıyor. Şirketin yurtdışında 500 çalışanı bulunuyor. FLO Mağazacılık insan Kaynakları Direktörü Ersin Aydın, "Bu yıl Kazakistan, Gürcistan, Azerbaycan, Suudi Arabistan, İran, Irak, Libya gibi ülkelerin içerisinde yer aldığı 15 ülkede 45 mağaza açacağız. Mağazalarımızda aklaşık 500 kişi istihdam edilecek" diyor. 

Mavi'nin ise tüm dünyada 3 bin 300'ü aşkın çalışanı var. Bunların 354'ü yurtdışındaki ofis ve mağazalarda görev yapıyor. Mavi Chief Human Resources Officer (CHRO) Can Yılmaz, "Bu yıl Kuzey Amerika'da 20, Almanya'da dokuz ve Rusya'da beş kişilik işe alım planlanıyor. Yurtdışında ağırlıklı olarak satış kadroları için işe alım yapıyoruz, "diye konuşuyor. 


BİN 36 KİŞİ GÖTÜRECEK 

Otel, AVM, kongre ve iş merkezi, konut, altyapı gibi birçok proje yürüten Taca İnşaat da yurtdışında faaliyet gösteren şirketlerden biri. Şirket bu yıl Suudi Arabistan, Katar ve Cibuti'deki projeleri için bin 453 kişiyi işe alacak. Taca İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tayyar Akkurt, "Yeni yatırımlarımızda 84 beyaz beyaz yakalı ve 952 mavi yakalı olmak üzere bin 36 çalışanı Türkiye'den alıp yurtdışında görevlendireceğiz" diyor. 


Beş ülkede üretim yapan Hayat Kimya, dünya çapında 8 bine yakın kişiye istihdam sağlıyor. Hayat Kimya İnsan Kaynaklan ve İdari İşler Direktörü Şenay Gani, 2017'de yurtdışında 700'e yakın kişiyi bünyelerine katmayı planladıklarını söylüyor. Gani, yurtdışı işe alımlarında 120 kişiyi Türkiye'den götüreceklerini ifade ediyor. 


YURTDIŞI GÖREVLENDİRMESİ 


Dört kıtadaki 30 farklı ülkede 55 binden fazla çalışanı bulunan Doğuş Grubu, yatırımlarının genişlemesiyle birlikte Türkiye'den özellikle orta ve üst düzey kademe yöneticilerini yurtdışı projelerinde de görevlendiriyor. Şirket bu yıl inşaat ve yeme içme sektörleri ağırlıklı olmak üzere yurtdışı projelerinde yaklaşık 400 kişi istihdam etmeyi planlıyor. Doğuş Holding İnsan Kaynaklan Bölüm Başkanı Ebru Esmen Mete, "Bu sayının büyük bir kısmını Türkiye'de görev yapan yönetim kadromuzun yurtdışı projelerimizdeki istihdamı oluşturacak" diyor. 


Türkiye'nin yanı sıra Almanya, İtalya, Romanya, Fransa, Yunanistan, Ukrayna, Bosna Hersek, Macaristan, İspanya, Polonya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti ve İran'da da tesisleri bulunan Ekol Lojistik'in toplam 6 bin 900 çalışanı var. Bunların bin 700'ü yurtdışında çalışıyor. Ekol Lojistik İnsan Kaynakları Genel Müdürü Osman Ünal, bu yıl yurtdışında 400 kişiyi daha istihdam etmeyi planladıklarını dile getiriyor. 


YÜZDE 10 BÜYÜYECEK

 

Yıldızlar Yatırım Holding'in bünyesindeki dokuz şirkette 2 bin 614 çalışanı bulunuyor. Bu yıl yurtiçindeki işe alımlarının yanı sıra yurtdışında da istihdam artışına gideceklerini söyleyen Yıldızlar Yatırım Holding İcra Kurulu Başkanı Hakkı Yıldız, "Bu yıl Yıldız Entegre için Romanya'da 350 kişilik işe alım yapacağız" diyor. 


Türkiye'nin yanı sıra Romanya'da kapı paneli ve yonga levha, Bosna Hersek'te kraft kâğıt, Bulgaristan'da yonga levha ve Rusya'da MDF olmak üzere toplam beş ülkede 15 fabrikada üretim yapan Hayat Holding'in lokomotif şirketlerinden Kastamonu Entegre'nin toplam 5 bin 500 çalışanı var. Hayat Holding Ağaç Grubu İnsan Kaynaklan Direktörü Behiç Giilşen, şirketin bu yıl yurtdışı tesislerindeki istihdamda yüzde 10'luk büyüme öngördüklerini belirtiyor. Bu da 300 yeni istihdama karşılık geliyor. 



ÜÇ ŞİRKETİN PLANLARI 


Beş ülkede faaliyet gösteren Sarkuysan'ın genel müdürü Hayrettin Çaycı 925 kişiye istihdam sağladıklarını belirtiyor. Bu yıl yurtdışında 40 yeni istihdam planladıklarını dile getiren Çaycı, "İşe alınanların yüzde 25'i Türkiye'den götürülecek" diyor. 


Beş ülkede faaliyet gösteren AE Arma-Elektropanç'ın toplam 4 bin 132 çalışanı var. AE Arma-Elektropanç İnsan Kaynakları Müdürü Murat Çakmak, bu yıl yurtdışındaki işe almaların yeni alınacak projelere göre değişiklik göstereceğini ve almaların hepsinin Türkiye'den yapılacağını belirtiyor. 


Türkiye dışında sekiz ülkede de kendi organizasyonel yapılanması bulunan Abdi İbrahim, 3 bin 100 kişiye istihdam sağlıyor. Abdi İbrahim İnsan Kaynaklan Genel Müdür Yardımcısı Hakan Önel, 2017'de yurtdışında 25 kişiyi işe alacaklarını söylüyor. 



Ekonomist