Sektörel

Türk inşaat sektörünün uluslararası etkinliği artıyor!

Türkiye Müteahhitler Birliği Yönetim Kurulu, Ankara’da gazetecilerle bir araya geldi. TMB Genel Merkez binasında düzenlenen toplantıda inşaat sektörü, yurtdışı müteahhitlik hizmetleri, uluslararası pazarlardaki durum ve Türkiye ekonomisi konuşuldu.



Türkiye Müteahhitler Birliği Yönetim Kurulu, Ankara’da gazetecilerle bir araya geldi. TMB Başkanı Mithat Yenigün, 64. kuruluş yıldönümünü kutlamaya hazırlanan birliğin, 142 üyesinin Türkiye ekonomisinin lokomotifi olduğunu vurguladı.


İnşaat sektörünün dinamik bir yapısı olduğunun altını çizen Yenigün, Türk müteahhitlerin yurtdışındaki işlerinin yüzde 35’ini oluşturan Rusya, Irak ve Libya’daki daralmanın, Sahra Altı Afrika ve Güney Amerika ülkeleriyle yapılan yeni sözleşmelerle aşılmaya başladığını açıkladı.

 

Yenigün, "Türk müteahhitleri, kapasite kalite ve KNOW-HOW'da uluslararası sektöre liderlik etmektedir. Yeni pazarlarda finansman sağlandığı anda pazar payımız katlanarak büyüyecektir" dedi. 


TMB Başkanı Mithat Yenigün Suudi Arabistan ve İran’da yeni fırsatların da değerlendirileceğini kaydetti.


Türkiye Müteahhitler Birliği Yönetim Kurulu, ulusal medyanın Ankara temsilcileri, bazı köşe yazarları ve muhabirlerle bir araya geldi. TMB Genel Merkez binasında düzenlenen toplantıda inşaat sektörü, yurtdışı müteahhitlik hizmetleri, uluslararası pazarlardaki durum ve Türkiye ekonomisi konuşuldu. 


Türkiye Müteahhitler Birliği’nin gelecek hafta 64. Kuruluş yıldönümünü kutlayacağını hatırlatan Başkan Mithat Yenigün, “Türkiye’de bulunan 300 bin müteahhide karşılık, 142 üyemiz, yurtiçindeki altyapı inşaat taahhüt işlerinin yüzde 70’ini, yurtdışındaki işlerin ise yüzde 90’ından fazlasını gerçekleştirmektedir” dedi. 


Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün özetle şunları söyledi: 


TÜRKİYE, TÜM DÜNYA İNŞAAT SEKTÖRÜNE LİDERLİK EDİYOR: Türk müteahhitlik firmalarınca 1972’den 2015 sonuna kadar 107 ülkede üstlenilen 8 bin 662 projenin toplam bedeli 322 milyar ABD Doları'na ulaştı. Dünya pazarına damga vurmak ve tam 8 yıldır Çin'den sonra dünya ikincisi konumunda bulunmak bizim için büyük gurur kaynağıdır. 


DÜNYA MÜTEAHHİTLERİNİN BAŞINDA  BİR TÜRK VAR: Türk inşaat sektörü, uluslararası arenadaki etkinliğini hızla arttırmaya devam ediyor. TMB Başkan Vekilimiz Emre Aykar, bir yılı aşkın süredir dünya inşaat sanayinin en yüksek temsil organı CICA’nın başında başarıyla görev yapıyor. 


DÜNYADA ARANAN MARKAYIZ: Uluslararası arenada Türkiye müteahhitlerinin kalite algısı çok iyi bir noktaya yükseldi. Üyelerimiz bugün, sadece inşaat ve müteahhitlik alanında değil, inşaat malzemeleri üretiminden, enerji, turizm, sağlık ve ulaşım sektörlerine kadar uzanan geniş bir yelpazede faaliyetlerini dünya çapında sürdürüyor; hatta artık bu alanlarda birer yatırımcı ve işletmeci olarak da yer alıyor. 


PROJE BÜYÜKLÜĞÜ ORTALAMASI 125 MİLYON DOLAR: Yurtdışında alınan işlerin çapı büyüdü. Ortalama proje büyüklüğü 125 milyon Doları aştı.


YENİ HÜKÜMETİN DESTEĞİYLE TÜRKİYE’Yİ DAHA İLERİYE TAŞIYACAĞIZ: Seçim sonrası başlayan yeni dönemde, biz Türkiye’nin lokomotif sektörü olarak üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. Türk inşaat sektörünün uluslararası arenadaki etkinliğini daha da hızla artırmak için daha çok çalışacağız. Yeni hükümetimizin de desteğiyle Türkiye ekonomisini daha ileri noktalara taşıyacağız.


EKONOMİYE YÜZDE 30 KATKI, 2 MİLYON İSTİHDAM: GSYH'nın ortalama %6'sını oluşturan ve yaklaşık 2 milyon kişiye istihdam sağlayan inşaat sektörü Türkiye'nin ekonomik kalkınmasında çok önemli bir rol oynamaktadır. Diğer sektörler üzerindeki doğrudan ve dolaylı etkileri dikkate alındığında, inşaat sektörünün Türk ekonomisindeki payı %30'lara ulaşmaktadır.


LİBYA IRAK VE RUSYA'DA SIKINTILARIMIZ SÜRÜYOR: Türk müteahhitlik firmaları, sektörün geleneksel pazarları olan Libya, Irak ve Rusya Federasyonu'nda son yıllarda ortaya çıkan gelişmeler nedeniyle bir çok ciddi sorunla karşı karşıya kalmıştır. Sektörün mevcut performansını sürdürebilmesinin, firmalarımızın önümüzdeki dönemde Orta Doğu, Orta Asya ve bazı Kuzey Afrika ülkelerindeki etkinliklerini devam ettirmeleri, Sahra Altı Afrika Ülkeleri gibi potansiyel arz eden pazarlardaki faaliyetlerini arttırmaları ve Güney Amerika Ülkeleri gibi yeni pazarlara girmeleri ile mümkün olabileceği düşünülmektedir. 


DİNAMİK BİR SEKTÖRÜZ, PES ETMEDİK, ÜMİTLİYİZ: Rusya, Irak, Libya, bölgemiz ve tüm dünyadaki olumsuz gelişmelere rağmen Türkiye Müteahhitler Birliği olarak asla pes etmeyeceğiz. Yeni pazarlar bulmak ve sözleşme miktarımızı daha yukarılara çıkarmak konusunda kararlıyız. Tüm dünyada hükümetimizin büyükelçilerimizin desteğiyle arayışlarımız sürüyor.   


FİNANSMAN ÇÖZÜLDÜKÇE PAZAR PAYIMIZ KATLANACAK, BAZI BÖLGELERDE ÇİN'İ GEÇEĞİZ: Türk müteahhitleri uzun yıllarda elde ettikleri birikimle yeni pazarlak bulmakta zorluk çekmiyor. Özellikle son dönemde odaklandığımız Sahraaltı Afrika, Güney Amerika'da kapasite, kalite ve know-how bakımından uluslararası rekabette hep ön sıralarda. Türkiye müteahhitlerinin sektör lideri Çin'i zorlamak için  en önemli mesele finansmandır. Finansman meselesinin çözümü için de hükümetimizin de desteğiyle Türk Eximbank, ABD dahil tüm yabancı Eximbank'lar, tüm kalkınma bankaları ve yabancı fonlarla proaktif şekilde görüşmeler ve işbirliği çalışmaları sürüyor. Bunlar sonuçlandıkça sektör çok daha hızla güçlenecektir. 


KONGO, GANA VE KAMERUN’LA YENİ SÖZLEŞMELER İMZALANIYOR: Yeni pazarlardan Kongo, Gana ve Kamerun’la son dönemde sözleşmeler imzalanmaya başlandı.Mozambik'e bir heyet gönderdik. Çok başarılı oldu. Şimdi bir heyetimiz Kongo'ya gitmek üzere hazırlanıyor. 


ŞİLİ, PERU, EKVATOR PAZARINDA CUMHURBAŞKANI DESTEĞİ: Yeni pazar arayışlarımız çerçevesinde Güney Amerika’daki birçok ülkeyle görüşmeler sürüyor. 1 Şubat’ta Cumhurbaşkanı ile Şili, Peru ve Ekvator gezisine TMB olarak katılacağız. Mart ayında da Ekonomi Bakanlığı ile Şili,Peru ve Kolombiya'ya bir gezi düzenlenecek. 


İRAN BÜYÜK POTANSİYEL: 80 milyon nüfus 35 yıldır ambargo altında. Yapılacak çok iş var. Son olarak 7 rafineri birden yapılmak üzere toplantılar yapılıyor. İran pazarını çok önemsiyoruz. 


SUUDİ ARABİSTAN’DA 600 MİLYAR DOLAR: Suudiler bir süre önce ülkede 600 milyar dolarlık iş yapacaklarını açıklamışlardı. Bu pastadan hükümetin yakın ilişkileri sayesinde önemli bir pay alınabilir. TOKİ ve Emlak Konut’un 2 milyon konut yapımı konuşuluyor.


LİBYA’DAKİ DURUM 2016’DA OLUMLU YÖNE DÖNEBİLİR: Libya hala çalışılabilecek durumda değil. Belirsizlik sürüyor. Ancak büyükelçimizin de katıldığı son toplantıda 2016’da olumsuz gidişin durabileceği ve olumluya dönebileceği algısı aktarıldı.  


KIBRIS’TA ÇOK İŞ VAR: Çözüm sonrası Kıbrıs’ta yapılacak çok işler var. Uzun süre atıl kalmış yerler var. Turizm hamlesi yapılabilir. Akdeniz’de birçok ülke doğalgaz arıyor. Doğalgazın Avrupa’ya ulaşmasını sağlayacak en kısa yol Türkiye üzerinden boru hattı yapılmasıdır. Sadece Maraş’ta 20-30 milyar Euro’luk bir potansiyel değerlendirilebilir. Türkiye müteahhitleri olarak uluslararası arenada kazandığımız birikimi aktararak Kıbrıs’ın kalkınmasını hep birlikte sağlayabiliriz. Bize hem coğrafi hem manevi olarak çok yakın bir ülkeyle işbirliği yapmamız zaten geç kalmış bir durumdu.


YURTİÇİNDE DEV PROJELER HAYATA GEÇİRİLECEK: Kamu-Özel Sektör İşbirliği ile gerçekleştirilmekte olan ve neredeyse tümünü üyelerimizin gerçekleştirmekte olduğu alt yapı yatırımları arasında, Avrasya Tüneli, Gebze-İzmir Otoyolu, 3. Köprü ve 3. Havalimanı gibi büyük ölçekli projelerin inşaatı sürmektedir. 


Önümüzdeki dönemde de altyapı yatırımlarının liman, hızlı tren, metro ve otoyol projeleri ile sürmesi beklenmektedir. Ayrıca, devam eden entegre sağlık kampüsleri ve hastane projeleri, kentsel dönüşüm süreci ve konut satışlarının iç piyasaya canlılık katmaya devam edeceği değerlendirilmektedir. 


ÇÖZÜM ÖNERİLERİMİZİ İNŞAAT SEKTÖRÜ BİLDİRGESİ’YLE SUNDUK: 26 Kasım 2014 tarihinde 10 maddelik İnşaat Sektörü Bildirgesi'ni kamuoyunun bilgisine sunduk. Bu Bildirge ile hem yurtiçi hem yurtdışı projeler bazında, altyapı, kentsel dönüşüm, şehirleşme, iş sağlığı ve güvenliği, sürdürülebilir inşaat kavramı gibi; sektörle ilgili toplumun her kesimini ilgilendiren sorunları ve çözüm önerilerini ortaya koyduk.  Sayın Başbakan sektörün tüm sorunlarına çözüm önerileri sunan “İnşaat Sektörü Bildirgesi”ni “Hükümet Bildirgesi” olarak kabul ettiklerini vurguladı.