Ekonomi

TÜRK-İŞ 2023 Nisan ayı yoksulluk sınırı açıklandı!

TÜRK-İŞ tarafından 2023 Nisan ayı Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması"nın sonuçları açıklandı.

TÜRK-İŞ, çalışanların geçim koşullarını göstermek ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine nasıl yansıdığını gösteren "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması"nın nisan 2023 sonuçlarını açıkladı.

4 KİŞİK BİR AİLENİN AÇLIK SINIRI 10 BİN 135 LİRA

TÜRK-İŞ tarafından yapılan araştırmaya göre, 4 kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını beliryene "açlık sınırı", bu ay 10 bin 135 lira 50 kuruş olarak açıklandı.

Gıda ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık gibi ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen "yoksulluk sınırı" ise 33 bin 14 lira 66 kuruş olarak hesaplandı. Bekar bir çalışanın "yaşama maliyeti" aylık 13 bin 167 lira.

Ankara'da yaşayan 4 kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 5,67 arttı.

DANA ETİNİN FİYATI 300 LİRAYI AŞTI!

Nisan ayında süt ve yoğurt fiyatları geriledi. Bir ay içinde balık yüzde 9, kuzu yüzde 21 dana eti yüzde 25, tavuk fiyatları yüzde 11, yumurta ise yüzde 3 zamlandı.

Gelen zamlarla balık eti 140 TL, Dana eti 300 TL, kuzu eti 350 TL yumurtanın tanesi ise 3,5 TL oldu.

Kuru baklagillerden kırmızı mercimeğin ortalama kilogram fiyatı yüzde 5 geriledi. Kuru fasulyenin fiyatı yüzde 3 artarken, yağlı tohumların fiyatı yüzde 8 oranında arttı.

Bir ayda pirinç ve un fiyatlarında da sınırlı yükseliler yaşandı. Bulgura yüzde 4, makarnaya yüzde 5 oranında zam geldi. İrmiğin fiyatı yüzde 4 düştü.

Semt pazarlarında yeşil soğan, kıvırcık gibi salata yeşilliklerinin yüzde 20 arttarken, pırasa, lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerin fiyatları yüzde 15 oranında arttı.

KURU SOĞAN 30 TL OLDU!

Kuru soğanın yüzde 40'lık artışla kilogramı 30 liraya kadar yükseldi.

Sebzelerden patlıcan, kabak, domates ve salatalık fiyatlarında düşüş görülürken biberin fiyatı zamlandı. Fasulye ortalama 33 liradan semt pazarlarında satılırken, bakla ve bezelye fiyatları düştü.

ÇİLEK 20 LİRAYA KADAR DÜŞTÜ!

Mart ayında az 40 liradan pazarlarda satılmaya başlayan çilek bu ay 20 liraya kadar düştü.

Erik, yenidünya, çağla gibi yeni yaz meyveleri ortalama 45 liradan satılmaya başlandı. Yerli muzun fiyatı ise 25 lira oldu.

Araştırmaya göre, nisan ayında ortalama sebzelerin kilogram fiyatı 20,26 lira, ortalama meyve kilogram fiyatı 19,02 lira olarak kaydedildi. Ortalama meyve-sebze kilogram fiyatı ise 18,65 lira oldu.

Son bir ay içinde ortalama ayçiçek yağı, tereyağı, margarin ve zeytinyağı fiyatları değişmedi.

Yeşil zeytinin fiyatı yüzde 4, pekmezin fiyatı yüzde 6 arttı. Balın fiyatı yüzde 4, salçanın fiyatı yüzde 5 geriledi. Ihlamur, şeker ve baharat fiyatları sabit kaldı.