29 / 04 / 2024

TÜRK-İŞ açıkladı! Yoksulluk sınırı 50 bin lirayı geçti...

TÜRK-İŞ açıkladı! Yoksulluk sınırı 50 bin lirayı geçti...

TÜRK-İŞ'in şubat ayına yönelik açlık ve yoksulluk sınırı doğrultusunda yaptığı araştırma kapsamında; açlık sınırı 16 bin 257 lira, yoksulluk sınırı ise 50 bin liraya çıktı. Buna göre, bekâr bir çalışanın ‘yaşama masrafı’ de aylık 21 bin 189 TL’ye kadar çıktı. 



TÜRK-İŞ Konfederasyonunun 37 seneden bu yana her ay düzenli olarak açıkladığı, alanında ilk ve öncü olma niteliği taşıyan araştırmanın 2024 Şubat ayı sonucuna göre; şubat ayında yoksulluk sınırı 52 bin 955 Türk Lirası olduğu kaydedildi. Önceki ay bu rakam 49 bin 19 Türk Lirası olmuştu. Konfederasyonun çalışmasına göre, şubat ayında gıda fiyatları aylık yüzde 8,03, senelik yüzde 72,49 yükselirken, açlık sınırı 16 bin 257 TL'ye kadar çıkmış oldu. 

"Ankara’da yaşayan 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için de yapması gereken aylık gıda harcaması miktarı (açlık sınırı) 16.257,18 Türk Lıra'sına kadar çıkmış oldu. Yine gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 52.954,98 TL’ye kadar çıkmış oldu.

Ayrıca, bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de aylık olarak 21.189,34 TL’ye kadar çıkmış oldu. TÜRK-İŞ’ in verilerine göre “mutfak enflasyonu” verilerindeki değişim Şubat 2024’te şu şekildedir: Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 8,03 oldu.

Yine yılın ilk iki ayı itibari ile yükseliş oranı da yüzde 12,64 oldu. Son on iki ay itibari ile değişim oranı ise yüzde 72,49 olarak hesaplandı. Senelik ortalama artış yüzde 77,20 olarak gerçekleşti.

ekonomim.com'da yer alan habere göre; TÜRK-İŞ hesaplamasında temel olarak alınan ve doğrudan piyasadan çarşı-pazar-market dolaşılarak yapılan gıda ürünleri rakamlardaki  değişim, harcama gruplarına göre Şubat 2024 itibariyle şu şekilde oldu: Süt, yoğurt, peynir grubunda ise; geçen ay çiğ süt fiyatında meydana gelen artışın yansıması bu ay raflarda kendini gösterdi. Süt, yoğurt ve peynir fiyatlarında gerçekleşen artış ortalama olarak sütte 4,50 TL, peynirde 31,50 TL ve yoğurtta ise 6,50 TL olarak hesaplandı.

Et fiyatlarında bu ay en yüksek artış yüzde 31 oranında kuzu kuşbaşı fiyatında tespit edildi.  Balık ürünlerinde mezgit fiyatında kısmi bir düşüş hamsi fiyatında da artış gözlemlendi. 

Yumurta fiyatı bu ay sabit kaldı. Tavuk kilogram fiyatı ortalama olarak 83 TL’den marketlerde yerini aldı. Kuru baklagiller grubunda nohut, fasulye ve mercimek fiyatlarında da –diğer ürünlerde olduğu gibi artış tespit edildi. Geçen ay kilogram fiyatı ortalama 86 TL olan yeşil mercimek bu ay 98 Türk Lirası olarak kaydedildi.

Mutfak harcamalarını bu ay -az da olsa- rahatlatan taze meyve ve sebze harcama grubu oldu. Mevsim ürünlerinin fiyatlarının sabit kalması ve bazı ürünlerde gerçekleşen bir miktar düşüş ağır geçim şartlarına bir miktar katkıda bulunduğu kaydedildi. 

TÜRK-İŞ açıkladı! Yoksulluk sınırı 50 bin lirayı geçti...

Pırasa, ıspanak gibi yeşil yapraklı mevsim sebzelerinin ve lahananın fiyatında bir değişiklik tespit edilmezken, patates ve kuru soğan gibi mutfağın vazgeçilmezi kabul edilen ürünlerde fiyatlar sabit kaldı ama patatesin kilogram fiyatı da -bazı marketlerde indirim yapılmasına rağmen- 20 TL’nin üzerinde gerçekleşti. Bu ay dikkati çeken bir husus, diğer aylardan farklı olarak baklanın da tezgâhlarda yer almaya başlamasının gözlemlenmesi oldu.

Meyve fiyatlarında muz dışında diğer ürünlerin fiyatı sabit kaldı. Kış aylarında en çok tercih edilen ve pazar tezgâhlarında yaygın olarak görülen portakal ve mandalina fiyatlarında kısmi bir düşüş olduğu tespit edildi.

Ortalama olarak bir sebze (ana yemekleri tamamlayan maydanoz, kıvırcık vb. salata yeşillikleri dâhil değil) kg rakamı 32,44 Türk Lirası, ortalama olarak meyve kg fiyatı 32,61 Türk Lirası oldu. Hesaplamada -bu ay- 26’sı sebze ve 11’i meyve olmak üzere toplam 37 üründeki fiyat değişimi dikkate alındı. Yine ortalama meyve-sebze kg rakamı 32,49 Türk Lirası oldu. (ana yemekleri tamamlayan maydanoz, kıvırcık gibi salata yeşillikleri bu hesaplamada “Ortalama Meyve-Sebze Fiyatı”na dâhil edilmektedir).

Bu ay ekmek fiyatı değişmedi. Tahıllar grubunda makarna dışında -geçen ay olduğu gibi- bu ayda sınırlı seviyede artış yaşandı. Pirinç, un, bulgur, irmik fiyatlarında ortalama olarak kilogramda 1 TL’lik yükseliş hesaplandı. Çizelge 2: Gıda Harcamasındaki Değişim yüzde Şub’23 Ara’23 Oca’24 Şub’24 Bir Önceki Aya Göre Değişim Oranı 6,32 2,89 4,27 8,03 Bir Önceki Yılın Aralık Ayına Göre Değişim Oranı 15,92 77,50 4,27 12,64 Son On İki Ay İtibariyle Değişim Oranı 107,03 77,50 69,76 72,49 On İki Aylık Ortalamalarla Değişim Oranı 112,87 82,21 79,44 77,20

Öte yandan, yaklaşan ramazan ayı dikkate alınarak pide fiyatı da 250 gramı 15 Türk Lirası olarak tespit edildi. Böylece kilogram olarak pidenin fiyatındaki artış bir önceki ramazan ayına göre yüzde 80 oranında oldu.

Şubat'ta açlık sınırı 19 bin TL'ye dayandı, yoksulluk sınırı 52 bin 375 TL oldu!

Yeni yılın ilk ayında açlık sınırı 15 bin 33 TL, yoksulluk sınırı 51 bin 998 TL oldu!

Finansal özgürlüğünüz için tam bu kadar yatırım gerekiyor! Rakam rakam açıklandı: Temettü, kupon, kira...

Ocak'ta açlık sınırı 15 bin 48 TL'ye, yoksulluk sınırı 49 bin 19 TL’ye çıktı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön