Ekonomi

Türk Lirası yükselişte! 

TL'nin reel değerini ölçen reel efektif döviz kuru Eylül ayında 52,87'den 54,51'e yükseldi.TÜFE bazlı reel döviz kuru endeksi Ağustos ayında 52,94 puandan 52,87 puana revize edildi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre TÜFE'ye dayalı reel efektif döviz kuru endeksi 54,51 puan oldu.

TÜFE bazlı reel döviz kuru endeksi Ağustos ayında 52,94 puandan 52,87 puana revize edildi.

Yİ-ÜFE'ye dayalı reel efektif döviz kuru endeksi Eylül ayında 86,54 oldu. Bir önceki ayın endeksi 83,38 puandan 82,86 puana revize edildi. Gelişmekte olan ülkeler bazında reel efektif endeks 42,09'dan 43,05 puana, gelişmiş ülkeler bazında reel efektif endeks 62,52'den 64,90 puana yükselmiştir.

Nominal efektif döviz kuru, Türkiye'nin dış ticaretinde büyük paya sahip ülkelerin para birimlerinden oluşan bir sepete göre Türk Lirası'nın (TL) ağırlıklı ortalama değeri olarak hesaplanmaktadır.

Reel efektif döviz kurundaki artış, Türk lirasının değer kazandığını, yani Türk mallarının fiyatının yabancı mallara göre arttığını gösterir.

REEL EFEKTİF DÖVİZ KURU NEDİR?

Reel efektif döviz kuru, Türk lirasının satın alma gücündeki değişimin daha gerçekçi bir yansımasıdır.

TL ağırlıklı ortalama, Türkiye'nin dış ticaret ilişkisi içinde olduğu ülkelerin para birimlerinden oluşan bir sepete göre 'nominal efektif döviz kuru'nu ifade etmektedir. Fiyat etkileri için belirlenen ortalama düzeltmeye reel efektif döviz kuru denir. Bu mantıkla yapılan hesaplamalar sonucunda ortaya çıkan nominal ve reel efektif döviz kurları Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından düzenli olarak yayınlanmaktadır. Bildiğimiz standart günlük döviz kuru ile karşılaştırıldığında, reel efektif döviz kuru, ağırlıklı ortalamalar ve fiyat etkilerinden oluşan daha derin bir hesaplamadır, dolayısıyla TL'nin satın alma gücündeki değişimlerin daha gerçekçi bir göstergesidir.

Reel efektif döviz kurundaki artış, TL'de gerçek bir artış anlamına gelir. Bu nedenle, yabancılar için yerli alışveriş sepetleri pahalı olacak ve Türkiye için yabancı alışveriş sepetleri daha ucuz olacak. Bu durumda ithalat artacak ve ihracat olumsuz etkilenecektir. İhracat rekabet gücü de düşüyor.

100 endeks değeri, ana para birimi ile dış ticaret yapan ülkenin para birimi arasındaki denkliği gösterir. Endeks 100'ün üzerinde olduğunda yerel para birimleri değerlidir. 100'lük bir düşüş, nispeten değersiz demektir.

Emeklinin 3 aylık zam oranı! SSK ve Bağ-Kur emeklileri çok sevinecek! İşte kuruş kuruş maaş listesi...
EYT bekleyenlere müjde! Bağ-Kur ve SSK prim farkı ortadan kalkacak!
Asgari ücret 1 Ocak 2023'te bu kadar olacak! Yeni asgari ücrette bu rakam vatandaşı havalara uçuracak!