28 / 04 / 2024

Türk Lirası'ndan sıfır atılacak mı? Merkez Bankası Başkanı ilk kez açıkladı!

Türk Lirası'ndan sıfır atılacak mı? Merkez Bankası Başkanı ilk kez açıkladı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda verdiği sunum sonrasında milletvekillerinin sorularını yanıtladı.



Yeni banknot basma planlarının olup olmadığına dair gelen soruları yanıtlayan Erkan, şunları belirtti:

"Şu an itibarıyla sıfır eklemek veya 500 liralık banknot basmak gibi bir düşüncemiz bulunmuyor. Üst değerli banknot ihtiyacı, hem makro ekonomik ve finansal analizler hem de teknik incelemeler sonucunda belirlenecektir. E9 Emisyon Grubu banknotların kupür değerleriyle ilgili olarak 2009-2021 dönemindeki gelişmeler, gelecekteki tahminlerle uyumlu olmuş ve mevcut kupür dağılımının doğru olduğunu göstermiştir. Şu anki gündemimizde böyle bir konu bulunmamaktadır."

"FAİZ KARARININ GERİSİNDE TEKNİK ÇALIŞMA VAR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz kararlarına ilişkin duruşunu soran milletvekilleri üzerine Erkan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda (TCMB) ülkenin belki de en yetkin ekonomistleri, en uzman istatistikçileri, modelleme ve makro ekonomi ile finans alanlarında en bilgili uzmanların çalıştığını ifade etti.

Erkan, karar alınırken, öncelikle mevcut ekonomik durumun tüm yönleriyle incelendiğini belirterek, "Fiyat hareketlerinin eğilimleri ve nedenleri ayrıca analiz edilirken, finansal piyasalar ve bankacılık sistemine yönelik stres testleri de uygulanıyor. Kademeli bir yaklaşım izlememizin nedeni de budur. Bankacılık sistemine ve gerekçelerine özel bir dikkat gösteriliyor, hükümetin makro-mali perspektifi ve mali politika uygulamaları göz önünde bulunduruluyor. Kamuoyuna açıklanan 'Faiz oranı 100 baz puan, 500 baz puan artırıldı' gibi rakamların arkasında günler ve belki aylarca süren, konunun uzmanı en iyi teknik ekip çalışmaları yatıyor. Kendisiyle yakından çalışan ve tanıdığım herkes bilir ki Sayın Cumhurbaşkanımız, bilime büyük bir önem veren bir liderdir. Bu kadar ciddi ve teknik bir konuda detaylı bir şekilde çalışılıyor. Sayın Cumhurbaşkanı beni TCMB Başkanı olarak atadığında, 'TCMB'nin kanunlarına uygun bir şekilde fiyat istikrarını sağlayın, enflasyonu halkın gündeminden çıkarın' şeklinde bir talimat vermişti. Bu talimatı aldık ve bu doğrultuda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Arkadaşlarımın çalışmaları büyük bir özenle ve teknik titizlikle yürütülüyor. Buna gölge düşürmek istemiyoruz." şeklinde değerlendirme yaptı.

Togg CEO'su Gürcan Karakaş'tan yeni müjde

Emeklilere büyük destek geliyor: 20 bin TL olacak!

Tarım Kredi'den tereyağına büyük indirim: Yetişen alıyor!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön