Türk mobilyacılar otellerde İtalyanların tahtını sallıyor!
2023'te 10 milyar dolarlık ihracat rakamıyla dünya mobilya ihracatında ilk 5’e girmeyi hedefleyen Türkiye, dünyadaki lüks otel markalarının ise şimdiden tercihi oldu. 5 yıldızlı oteller mobilyada İtalyanların yerine Türkleri tercih ediyor.
Dünya mobilya pastasından yüzde 1 pay alan Türkiye, 2023 yılında 10 milyar dolar ihracat ve 25 milyar dolar üretim hacmine ulaşmayı planlıyor. Dünya mobilya pazarı nereye gider bilinmez fakat dünyadaki 5 yıldızlı lüks oteller sabit ve haraketli mobilya alımlarında tercihini Türk mobilyasından yana kullanıyor.
TOPLAM 700 PROJE ÜSTLENDİ
Sektör temsilcilerine göre Türkler, hızlı iş yapış biçimleri ve kaliteli üretim anlayışıyla dünyadaki diğer mobilya üreticileri arasında bir adım daha öne çıkıyor. Akşam gazetesinde yer alan habere göre, hareketli ve sabit mobilya ürünlerinde, yurt içinde ve yurt dışında AVM, hastane, restoran, ofis, cafe ve mağaza gibi her türlü projeye üretim yapan Hotelya Kurucusu ve Genel Müdürü Zümrüt Doyran konuyla ilgili olarak, “Yurtdışında birçok yapının mobilyalarını artık Türkler veriyor. Biz Hotelya olarak yurtiçi ve yurtdışında bugüne kadar 700 proje üstlendik. Ciromuzun yüzde 80’ini yurtdışı projelerden sağlıyoruz. Doğu ülkeleri, Türki Cumhuriyetler, komşu ülkeler ve Avrupa’daki birçok ticari işletmenin mobilyalarında Türk imzası var. Çünkü İtalya’dan alamayacakları kalite ve sürede bizden ürün alabiliyorlar. Şu anda Çin’e bile mal göndermeye başladık. Önümüzdeki dönemde Amerika ve Çin’in zenginlerine Türk mobilyası satmak istiyoruz” diye konuştu.
TURİZMCİ HAREKETLENDİRDİ
Hotelya olarak 23 ülkeye ihracat yaptıkları söyleyen Doyran, “Yurtdışı projelerimizle şirketimiz bugüne kadar yakaladığı en yüksek 6 aylık ciroya ulaştı” dedi. Turizm sektöründe yaşanan hareketliliğin de otellerin yatırımlarını yeniden harekete geçirdiğini vurgulayan Zümrüt Doyran şunları kaydetti: “Otellerin mobilya talebi sektörümüze ciddi hareketlilik getirdi. Yine 3. Havalimanı da özellikle sabit mobilya üreticileri için ciddi hareketlilik getirdi.”
2.7 milyar dolar dış satış hacmi
2016’da 500 milyar dolar büyüklüğe ulaşan dünya mobilya pazarının 2050’de bir trilyon dolarlık bir hacme ulaşması öngörülüyor. Türkiye, 2023 yılı için belirlediği 10 milyar dolar ihracat ve 25 milyar dolar üretim hedefiyle dünya mobilya ihracatında ilk 5’e girmeyi hedefliyor. Türkiye’nin mobilya ihracatı 2017’de bir önceki yıla göre yüzde 8 artarak, 2,7 milyar dolara yükseldi. Sektör, 2016 yılında olduğu gibi, 2017’de de en çok ihracat yapan 12’nci sektör oldu.
Çalışacak usta bulamıyoruz
Şu anda mobilya sektörünü en çok zorlayan şeyin üretimde çalışacak zanaatkar usta bulmak olduğunu dile getiren Doyran, sölerine şu şekilde devam etti: “Fabrikamızda çalıştıracak mobilya ustası da çırak da bulamıyoruz. Meslek liselerinden gelen çocukları üretimde çalıştıramıyoruz, herkes yönetici olmak istiyor. Tasarımlarımızı hayata geçirecek ustalara ihtiyacımız var ama sektörde adam yok.”