Sektörel

Türk müteahhitler 10 yılda 200 milyar dolar yatırım yapacak!

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Yenigün, "Alternatifler yaratmaya çalışıyoruz başka ülkeleri de dolaşıyoruz ama Güney Amerika'da şu andaki tespitlerimize göre iyi yatırım imkanları gözüküyor" açıklamasında bulundu.

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, Libya, Irak ve Rusya pazarlarlarının bir süre daha randımanlı olmayacağını belirterek, "Alternatifler yaratmaya çalışıyoruz başka ülkeleri de dolaşıyoruz ama Güney Amerika'da şu andaki tespitlerimize göre iyi yatırım imkanları gözüküyor" dedi. 


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Şili-Peru-Ekvador'a resmi ziyaretleri vesilesiyle düzenlenen Özel Sektör Heyeti'nde yer alan Yenigün, AA muhabirine temaslarını değerlendirdi.


Yenigün, söz konusu Latin Amerika gezisini normalin dışında bir gezi olarak nitelendirerek, "Birinci sebebi ülkemize çok uzak olması. Ancak geldiğimiz zaman duyuyorduk ama somut öğrendik ki hem Şili'de hem Peru'da büyük yatırımlar var. Hem altyapı yatırımları var hem de diğer yatırımlar var. Temaslarımız oldu. Kanaatimiz şu, bizim buralarda iş bulabileceğimiz. Sektör olarak ayrıca zaten bizim ezberimiz bozuldu daha önce alışkanlık haline gelen Libya, Irak ve Rusya pazarlarımız vardı. O pazarlar artık bir süre daha randımanlı olmayacak" diye konuştu. 


"10 yılda 200 milyar dolar yatırım"


Dünyaya açılıp her tarafa iş için gittiklerini anlatan Yenigün, şöyle devam etti:


"Alternatifler yaratmaya çalışıyoruz başka ülkeleri de dolaşıyoruz ama Güney Amerika Şili ve Peru'da şu andaki duyumlarımıza ve tespitlerimize göre hem iyi yatırım hem de müteahhitlik imkanları gözüküyor. Araştıracağız tekrar özel heyetler halinde geleceğiz...Müteahhit arkadaşlarımızı getireceğiz. Burada hastaneden tutun konutlara, otoyollara, tünellere, maden işletmelerine ve barajlara varıncaya kadar birçok alanda yatırım imkanı var. Mesela Şili Müteahhitler Birliği Başkanı'yla sohbet ettim. Bana dedi ki 10 yılda 200 milyar dolar yatırım yapacağız. Yine Peru için de 30 milyar dolar civarında yatırım duyuyoruz. Bunlarla ilgileneceğiz. Fiziki mesafenin dışında başka bir engelimiz gözükmüyor şu anda."


"Türk firmalarına karşı, Türklere karşı bir soğuk bir ortama dönüştüler"


Gelecek iki yılda Rusya'da müteahhitlik için fazla bir işin olmayacağını varsaydıklarını vurgulayan Yenigün, "Çünkü doğalgaz fiyatları düşünce ve Kırım dolayısıyla bir de ambargo uygulanınca Rusya sıkıntıya düştü. Ancak tabii şimdiki olay farklı bir olay. Biz Rusya'yla böyle bir olayın olacağını (uçak krizi ve sonrası gelişmeler) hiç hesaba katmamıştık.... Keşke öyle olmasa ama düşünüyorum ki orada iş yapmalarına izin verilen firmalarda da sıkıntılar olacak. Çünkü öyle bir ortam doğdu ki her Rus kendine bir görev çıkarır haline geldi. Pasaport dairesindeki, gümrükteki ve gerek Yabancılar Dairesindeki insanlar Türk firmalarına karşı, Türklere karşı bir soğuk bir ortama dönüştüler. Biliyorsunuz bir de ayrıca ihracat ve turizmimiz var umuyoruz ki çok kısa zamanda bu gerginlikler kaldırılır ve iki büyük devlet birbirine ihtiyacı olan konularda birlikte çalışmaya devam eder "değerlendirmesinde bulundu. 


"Türk işadamı cesur göz ve kara cesaretle atılıyor"


Yenigün, Türk müteahhitlik sektörünün yurt dışında başarılı olmasını "Bence bunun ana sebebi Türk işadamının cesur göz ve kara cesaretle atılıyor olması. Tabii sonuçta bu cesaretin bedelini ödeyenler de olabiliyor ama baktığınız zamanda müteahhitlik sektörü dünyada artık aranır bir marka haline geldi. Her ülkede müteahhitlik sektörü için aranıyoruz, davet ediliyoruz, 'beraber işler yapalım' diyorlar özellikle de hükümetimiz ve Sayın Cumhurbaşkanımızın her gittiği yerde her forumda müteahhitlik sektörünü övüyor eksik olmasınlar bu bizim için hem onur kaynağı hem de bizim için çok büyük bir destek motivasyon oluyor dolayısıyla ana sebebi cesaretle hamle yapmamız. İş adamlarına başarılar dileriz dünyaya açıldık her tarafa gidiyoruz" diye açıkladı. 


Yenigün, "Türk müteahhitlik sektörü ilk defa 1972'de giderek yurt dışına açılmış. Şu an itibarıyla toplam 107 ülkede iş yapmışız ve 320 milyar dolar civarında ciro yapmışız 9 bin civarında projeyi bitirmişiz ve devam ediyoruz" ifadesini kullandı. 


AA


Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği Güney Amerika seyahati birçok sektör için yeni yatırımların habercisi oldu. Türkiye ekonomisinin yurt dışında göğsünü kabartan sektörlerden müteahhitler de gözünü şimdiden bu pazara dikti. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, Libya, Irak ve Rusya pazarlarlarının bir süre daha randımanlı olmayacağını belirterek, “Alternatifler için çalışıyoruz başka ülkeleri de dolaşıyoruz ama Güney Amerika'da şu andaki tespitlerimize göre iyi yatırım imkanları gözüküyor” ifadesini kullandı.


ALTERNATİF PAZAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Şili-Peru-Ekvador'a resmi ziyaretleri vesilesiyle düzenlenen Özel Sektör Heyeti'nde yer alan Yenigün, söz konusu Latin Amerika gezisini normalin dışında bir gezi olarak nitelendirerek, “Birinci sebebi ülkemize çok uzak olması. Ancak geldiğimiz zaman duyuyorduk ama somut öğrendik ki hem Şili'de hem Peru'da büyük yatırımlar var. Hem altyapı yatırımları var hem de diğer yatırımlar var. Sektör olarak ayrıca zaten bizim ezberimiz bozuldu daha önce alışkanlık haline gelen Libya, Irak ve Rusya pazarlarımız vardı. O pazarlar artık bir süre daha randımanlı olmayacak” diye konuştu.


PERU'DA 30 MİLYAR DOLARLIK POTANSİYEL

Dünyaya açılıp her tarafa iş için gittiklerini anlatan Yenigün, şunları söyledi: “Burada hastaneden tutun konutlara, otoyollara, tünellere, barajlara varıncaya kadar yatırım imkanı var. Mesela Şili Müteahhitler Birliği Başkanı'yla sohbet ettim. Bana dedi ki 10 yılda 200 milyar dolar yatırım yapacağız. Yine Peru için de 30 milyar dolar civarında yatırım duyuyoruz. Bunlarla ilgileneceğiz. Fiziki mesafenin dışında başka bir engelimiz gözükmüyor şu anda.”


Rusya krizi, yeni pazarlar kazandıracak

Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Körfez Ülkeleri Temsilcisi Mustafa Göksu, Rusya ile yaşanan krizin Türkiye'ye yeni pazarlar kazandıracağını belirterek, “Çünkü özellikle Ortadoğu'daki ve Kuzey Afrika'daki insanların Türkiye ile farklı bir gönül bağı var. Bu gönül bağı olan insanların biz yollarını kolaylaştırıp, buraya gelmelerini hızlandıracağız” dedi. Göksu, Körfez, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinden Türkiye'ye gelen yatırımları devlet adına organize ettiklerini söyledi. “1. Uluslararası Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) Ülkeleri Antalya Zirvesi”ne 250 acentenin katıldığını ifade eden Göksu, ileriki günlerde de yatırımcıları kentte ağırlayacaklarını belirtti.


Rusya ile yaşanan kriz yüzünden turist sayısının düşebileceği ihtimali üzerine Körfez ülkelerine yönelik çalışmalar yaptıklarının altını çizen Göksu, “Rusya ile yaşanan kriz, Türkiye'ye daha güzel şeyler öğretip, yeni pazarlar kazandıracak" tespitini yaptı


Yeni Şafak


Haber Vatan'da şu şekilde yer aldı;


Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Yenigün, hastanelerden baraj yapımına kadar Şili’de 200, Peru’da 30 milyar dolarlık yatırım projeleriyle ilgileneceklerini bildirdi.


Libya, Irak ve Rusya pazarlarında sıkıntı yaşayan Türk müteahhitlik sektörü, radarını Latin Amerika ülkelerindeki fırsatlara çevirdi.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Şili, Peru ve Ekvador’u kapsayan resmi ziyaretine katılan Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, bir süre daha randımanlı olmayacak olan Libya, Irak ve Rusya pazarlarına alternatifler yaratmaya çalıştıklarını belirterek, “Başka ülkeleri de dolaşıyoruz ama Güney Amerika’da şu andaki tespitlerimize göre iyi yatırım imkanları gözüküyor” dedi. Şili ve Peru’daki temaslarında iş bulabilecekleri kanaati edindiklerini kaydeden Yenigün, şöyle devam etti: “Araştıracağız, tekrar özel heyetler halinde geleceğiz. Müteahhit arkadaşlarımızı getireceğiz. Burada hastaneden tutun konutlara, otoyollara, tünellere, maden işletmelerine ve barajlara varıncaya kadar birçok alanda yatırım imkanı var. Şili Müteahhitler Birliği Başkanı’yla sohbet ettim. Bana dedi ki, ‘10 yılda 200 milyar dolar yatırım  yapacağız’. Yine Peru için de 30 milyar dolar civarında yatırım duyuyoruz. Bunlarla ilgileneceğiz. Fiziki mesafenin dışında başka bir engelimiz gözükmüyor şu anda.”


Vatan