Sektörel

Türk müteahhitler ENR 250 listesinde 43 firmayla dünya ikincisi oldu!

Uluslararası inşaat sektörü dergisi ENR'nin listesine göre,  Türk müteahhitler ENR 250 listesinde 43 firmayla dünya ikincisi oldu ve gelirleri de geçtiğimiz sene 18,5 milyar dolara ulaştı. İşte ayrıntılar...


Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan bir açıklamada, "ENR En Büyük 250 Uluslararası Müteahhitlik Firması Listesi"nde 43 Türk müteahhitlik firmasının bulunduğu belirtildi. 

Bakanlık açıklamasına göre, inşaat sektörü dergisi ENR tarafından "En Büyük 250 Uluslararası Müteahhitlik Firması Listesi"ni yayımlandı. Listede, firma sayısı itibarıyla birinci sırada 81 firmayla Çin bulunurken, Türkiye 43 firmayla 2. oldu. 43 Türk müteahhitlik firmasının uluslararası gelirleri, 2023 yılında 18,5 milyar dolara ulaştı. 

Türk müteahhitlik firmalarının gelirlerinin, listedeki firmaların toplam gelirleri içindeki payının da yüzde 3,7 şeklinde olduğu belirtildi. Uluslararası gelirlere göre yapılan sıralamadaysa Türk müteahhitlik sektörü dünyada İngiltere, Hollanda, Almanya ve Japonya'nın önünde 8. sırada bulundu. Gelirlere göre Çin'in 122,9 milyar dolarla birinci sıraya yerleştiği belirlendi. 

Müteahhitlik firmalarının 2023 yılı uluslararası proje gelirlerine göre hazırlanan 2024 yılı listesinde ilk 100'e 6 Türk firması girdi ve 1 Türk firması da ilk 50'ye adını yazdırdı.

Diğer taraftan derginin "ENR 2024- En Büyük 225 Uluslararası Teknik Müşavirlik Firması Listesi" de açıklandı. Listede, 8 Türk firması yer alırken, firma sayısına göre sıralamada Türkiye 7. oldu.

ENR 2024 Raporu'nda yer alan bilgilere göre, sektörün gelecek dönemdeki en önemli fırsatlarının makro ölçekli projeler ve yatırım planları olduğunun altı çizildi. Bu açıdan Afrika Ajanda 2063 ve Suudi Arabistan Vizyon 2030 gibi makro ölçekli planların küresel inşaat sektörüne ivme kazandıracağına dikkat çekildi. 

Ticaret Bakanlığı tarafından konu ile ilgili yapılan son dakika açıklamasında "Bakanlık olarak önümüzdeki dönemde de pek çok hedef ülkeye heyet ziyaretleri gerçekleştirerek hem müteahhitlik firmalarımızın hem de teknik müşavirlik firmalarımızın uluslararası alanda pazar payının gelişmesine katkı sağlamaya devam edeceğiz" ifadeleri yer aldı. 

Kiralık ve satılık konutta yeni dönem bugün başlıyor! Doğrulanmış ilan düzenlemesi nasıl işleyecek?

Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı'nı Vahit Karaaslan işletecek! Resmi Gazete'de onay çıktı! 

Ev alabilecek birikimi olanlar aman dikkat! Şimdi konut alınmalı mı, beklenmeli mi?