Türk müteahhitlerden Irak'ta Trabzon büyüklüğünde şehir!
Bağdat yakınlarında kurulacak 'Bağdat New Sadr City (Bağdat Yeni Sadr Şehri)' projesi için en iyi teklifi 11 milyar 285,9 milyon dolar ve 47,5 ay inşaat süresi ile Koçoğlu, Kur, Kazova, Tarmaş, Ulubol-İşkaya ortaklığından oluşan Tü
Bağdat yakınlarında kurulacak 'Bağdat New Sadr City (Bağdat Yeni Sadr Şehri)' projesi için en iyi teklifi 11 milyar 285,9 milyon dolar ve 47,5 ay inşaat süresi ile Koçoğlu, Kur, Kazova, Tarmaş, Ulubol-İşkaya ortaklığından oluşan Türk inşaat şirketleri grubu verdi. Bağdat metropolünün yanında planlanan şehir çalışması 75 bin konutun yanı sıra üniversite, sokak, otobüs durağı, cami, kütüphane, polis karakolu gibi sosyal donatıları da kapsıyor. En iyi teklifi veren grubun ortaklarından Koçoğlu İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu, "Trabzon büyüklüğünde bir şehir kuracağız.'' dedi. Türk şirketlerinin temsilcileri Crowne Plaza Otel'de basın toplantısı düzenleyerek bilgi verdi. Koçoğlu İnşaat'ın sahibi ve İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İntes) Başkanı Şükrü Koçoğlu, ihalenin serüveninin uzun olduğunu ifade etti. Çeşitli ülkelerden 50'ye yakın firmanın dosya aldığını, fakat 4 ay gibi kısa bir süreç olduğu için birçok firmanın projesini yetiştiremediğini anlatan Koçoğlu, ortaklıklarının büyük bir azim ve gayret ile projeyi yetiştirdiklerini söyledi. Türk firmalarının, müteahhitlik piyasasının dünyadaki yerini biraz daha perçinlemiş olduğunu bildiren Koçoğlu, "Böyle bir iş daha alırsak dünyada en fazla iş alma konusunda Çin'i geçip birinciliğe oturacağız. Şu anda Çin'den sonra ikinciyiz, üçüncü ise ABD. Belki de bu işle bile birinci sıraya oturacağız. Yurtdışı müteahhitlik sektörü yıllık iş yapmada 23 milyar doları görmüştü. Bu miktarın neredeyse yarısı tek bir işle alınmış olacak." dedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Bayındırlık Bakanı Mustafa Demir'den destek gördüklerini dile getiren Koçoğlu, inşaat sırasında güvenliğin Irak hükümeti tarafından sağlanacağını ifade ederek, "Hükümet küçük bir ordu vereceğini taahhüt etti.'' dedi.
47,5 ayda bitirilmesi taahhüt edilen iş zamanında bitmezse ağır müeyyideleri var. 4 yıl boyunca yaklaşık 20-22 bin kişi çalışacak, bu sayının 7-8 bini Türkiye'den gidecek. Başta çimento ve demir olmak üzere Türkiye'den yaklaşık 7-8 milyar dolarlık inşaat malzemesi ihraç edilecek. Hızlı teknoloji ile işi bitirmeyi düşündüklerini aktaran Koçoğlu, "Bunun için tünel kalıp sistemleri kullanılacak ve Türkiye'den de bol miktarda tünel kalıp ustası gidecek.'' diye konuştu.
Hem gecekondudan kurtulacaklar hem kaliteli eğitim alacaklar
Kazova İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Demir, şehir projesinin Irak için çok önemsendiğini belirterek, "Irak'ta bombaları patlatan kesimler bu projede yapılacak evlere taşınacak insanlar. Çok kötü gecekondularda yaşayan bu insanları modern bir yere taşıyıp, modern bir eğitimden geçirdikleri takdirde bombalardan kurtulacaklarını düşünüyorlar." dedi. Demir, Bağdat yönetiminin bu nedenle çok acele ettiğini, hatta 5 milyar dolar civarında hazır paralarının olduğunu ifade etti. 4 ayda 75 bin konut ve 52 kamu binasının projelendirmesi, konsept projeler, animasyon ve maketlerin hazırlanmasının ihaleyi kazanmalarında çok önemli faktör olduğunu vurgulayan Demir, projede 30 civarında mimarın görev aldığını bildirdi ve şu bilgileri verdi: "Bütün projeyi sokak sokak gösterecek bir animasyon filmi hazırlattık. Sahayı birkaç defa gidip gezdik. Sonuçta Irak'ta yaklaşık 25-30 yıldır inşaat yapılmamış. 30 yıl öncesinin teknolojisiyle yaşıyor insanlar.'' Kazova İnşaat'ın patronu Demir, ihale evrakının 15 bavula sığdırıldığını, ayrıca proje maketinin uçağa sığmadığı için Türkiye'den özel bir kamyonla Irak'a götürüldüğünü aktardı.
Zaman