28 / 04 / 2024

Türk müteahhitlere Suudi Arabistan'da 10 milyar dolarlık yeni iş kapısı aralandı!

Türk müteahhitlere Suudi Arabistan'da 10 milyar dolarlık yeni iş kapısı aralandı!

Saudi Aramco yetkilileri, Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) ile iletişime geçerek gelecek dönem projelerinde işbirliği amacıyla Türk müteahhitlerle Ankara’da bir araya geldi. 



Ekonomim 'de yer alan detaylara göre, Türk müteahhitlerin en büyük pazarı olan Rusya'daki taahhüt işleri, savaşdan solayı hızlı biçimde düşüşe geçti. Sektörün bu yılda 11 milyar dolarlık proje üstlendiği Rusya'da bu rakam geçen sene 2,3 milyar dolara ve 2023'ün ilk 5 ayında da 626 milyon dolara indi.

Yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinde doğacak söz konusu açığı, son dönemde ısınan siyasi ilişkilere paralel yükselen sektörel temaslar neticesinde Suudi Arabistan’ın kapatması öngörülüyor.

Ülkenin dünya devi şirketi Saudi Aramco’nun ilgisi, savaşın etkileri üzerine yurt dışında yeni pazar ve proje arayışını devam ettiren Türk müteahhitleri sevindirdi. Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) üyeleri, Aramco yetkilileri ile 30-31 Mayıs 2023 tarihlerinde Ankara’da toplandı.

TMB Başkanı Erdal Eren, yapılan etkinlikte Saudi Aramco’nun hayata geçirmeyi hedeflediği projelerin Türk müteahhitlik ve teknik müşavirlik firmalarına tanıtılarak iş beraberliği imkanlarının araştırıldığını, temaslar kapsamında daha detaylı görüşmeler için yaz döneminde ülkeye yeni bir müteahhitlik heyeti ziyareti düzenlenmesi kararı alındığını kaydetti.

Senelik 50 milyar dolarlık proje portföyüne sahip olan Aramco, Türk müteahhitler için büyük bir iş potansiyeli taşıyor. Suudi Arabistan, genel olarak taahhüt kapsamında yakın dönemde toplam 3 trilyonu bulacak dev yatırım portföyüyle bölgede dikkat çekerken, Türk müteahhitleri için ilk aşamada senelik 10 milyar dolarlık yeni iş potansiyeli barındırıyor.

BAŞKAN EREN "SIKINTILAR GERİDE KALDI"

TMB ve Aramco işbirliğinde Ankara’da düzenlenen “Suudi Arabistan’da İş Fırsatları” konulu toplantıda, 80 dolayında Türk müteahhit ve teknik müşavirlik firmasından temsilciler katılım sağladı.

Toplantıda açılış konuşmasını gerçekleştiren TMB Başkanı M. Erdal Eren, Suudi Arabistan ile iş beraberliğinin yansıması olarak Saudi Aramco ile çalışmaktan memnun olduklarını dile getirdi.

Eren, Suudi Arabistan’ın Türk müteahhitlerin yurt dışı faaliyetlerinde yaklaşık 25 milyar dolar tutarındaki 386 proje ile 6'ncı ülke konumunda olduğunu, iki ülke arasında yaşanan sıkıntıların geride kaldığını ve Aramco'nun yeni dönem projelerinde bulunarak Suudi Arabistan'ın kalkınma programlarına katkıda bulunmak istediklerini aktardı.

Türk müteahhitlere Suudi Arabistan da 10 milyar dolarlık yeni iş kapısı aralandı!

100 MİLYAR DOLARLIK PROJE PLANLANIYOR!

Toplantıda konuşma yapan Aramco Kıdemli Başkan Yardımcısı Abdulkarim A. Al-Ghamdi ise, Aramco'nun Suudi Arabistan'daki çalışmalarını ve mevcut işlerini Türk müteahhitlik firmaları ile paylaşma imkânı sunduğu için TMB’ye teşekkülerini iletti.

Al-Ghamdi, Türkiye’nin başarılı bir geçmişe sahip birçok yetkin ve saygın müteahhitlik firmasına ev sahipliği gerçekleştirdiğini, Aramco’nun hedeflerine ulaşmak için Türk müteahhitlik firmalarının uzmanlığından faydalanmayı hedeflediğini belirtti.

Al-Ghamdi, Aramco’nun petrol, petro-kimya,  doğal gaz, altyapı, enerji ve elektrik ve konut projeleri gibi farklı alanları çevreleyen bir proje portföyüne sahip bulunduğunu söyleyerek, gelecekteki yakın dönemde başlatılması hedeflenen 100 milyar doların üstünde projenin planlama sürecinin devam ettiğini ifade etti.

Altın fiyatları ne olacak? Fed'in faiz kararsızlığı altını frenliyor! Altın yükselir mi, düşer mi?

Omega 3 yumurta 26 TL'ye, Ülker bebe bisküvisi 51 TL'ye, Ace çamaşır suyu 44 TL'ye düştü! A101 yeni ay kataloğu

 


Geri Dön