'Türk müteahhitleri Moğolistan'a bekliyoruz'
Moğolistan nüfusunun yüzde 67'sini 2021'e kadar nitelikli konutlara yerleştirmek istediklerini söyleyen İnşaat ve Kentsel Kalkınma Bakanı Damdin Tsogbaatar, "Türk müteahhitlik sektörünü Moğolistan'da görmek istiyoruz" dedi.
Moğolistan nüfusunun yüzde 67'sini 2021 yılına kadar nitelikli konutlara yerleştirmek istediklerini söyleyen Moğolistan İnşaat ve Kentsel Kalkınma Bakanı Damdin Tsogbaatar, "Türk müteahhitlik sektörünü Moğolistan'da görmek istiyoruz" dedi.
Tsogbaatar, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Moğolistan İş Konseyi tarafından düzenlenen toplantıda, ülkesinin gelirlerinin büyük bir kısmını madencilik sektörünün oluşturduğunu, inşaat sektörünün de gelişmekte olan bir piyasa yapısına sahip olduğunu anlattı. Ülkesinde ciddi bir kentsel dönüşüm ve nitelikli toplu konut üretimi için seferberlik başladığını ve bu doğrultuda Türk müteahhitlerini Moğolistan'da iş yapmaya çağıran Tsogbaatar, şunları kaydetti:
"İnşaat, 95 bin 700 kişilik istihdamla ülkenin en büyük sektörlerinden birisi. Ülkemizde 5 bin 600 inşaat şirketi mevcut. 2010-2014 aralığında sektör 4,6 kat büyüdü. Başkent nüfusunun yüzde 40'ı apartmanlardayaşıyor ve başkentin geri kalanında da bu yönde barınma gereksinimi var. Hükümet olarak 2021'e kadar vatandaşlarımızın yüzde 67'sini nitelikli konutlara yerleştirmek istiyoruz. Şu anda ülkemizdeki konut kredilerinin milli gelire oranı yüzde 13,1 düzeyinde. Ödemelerde büyük sorunların yaşanmadığı bir sistem söz konusu. İhtiyaç duyulan yeni konutlara yönelik gereken finansman için yurt dışından düşük faizli kredi arıyoruz. Ülkemizde karlı bir konut pazarı var."
Moğolistan'da 2004 yılında 377 dolar olan gayrimenkul metrekare fiyatı 2014 yılında bin 169 dolara yükseldi.
Türk firmalar bakanla görüşecek
DEİK Türkiye-Moğolistan İş Konseyi Başkanı Kemal Koloğlu ise iki ülke arasındaki uçuşların artırılması için yetkililere çağrıda bulundu. Moğolistan'a iş yapacak firmaların Türk Eximbank kredilerini kullanabilmesi için iki ülke yetkilileri arasında süren görüşmelerin neticelenmesini de isteyen Koloğlu, Türk müteahhitlerinin Moğolistan'da iş yapmasının önünde herhangi bir sıkıntı olmadığını belirtti. Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Genel Sekreter Yardımcısı Çiğdem Çınar da birliğin 140 üyesi bulunduğunu belirterek, bu firmaların Türk müteahhitlik sektörünün yurt dışı projelerinin yüzde 90'ını gerçekleştirdiğini söyledi.
Çınar, "Türk müteahhitlik sektörü bugüne dek 104 ülkede 7 bin 800 projeye imza atmıştır. Toplam 304 milyar dolara ulaşan iş hacmi söz konusudur. Bu bağlamda Moğolistan ile de toplantılara v£ iş birliklerini artırarak 104 ülkedeki aktivitemizin yanı sıra Moğolistan'daki faaliyetlerimizi de artırmak en büyük temennimizdir" diye konuştu.
Dünya